[Alt-tab Galaxy] ANOTHER SIGHT - Nintendo Switch Review
ΙΣΤΟΡΙΑ7.5
GAMEPLAY7
ΓΡΑΦΙΚΑ7
ΑΠΟΔΟΣΗ6.5
ΔΙΑΡΚΕΙΑ6
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ6
7Μέτριο
Reader Rating: (0 Votes)
0.0

Πολλές φορές αναρωτιέμαι ποια θα μπορούσε να είναι η επιρροή των πραγματικών συναισθημάτων και κακουχιών στα σύγχρονα βιντεοπαιχνίδια. Τι ιστορίες θα μπορούσαν να παράξουν, πως θα ήταν το gameplay τους, και αν θα μπορούσαμε να αγαπήσουμε τους χαρακτήρες τους. Υπάρχουν τίτλοι που μπορούν να αποκομήσουν μόνο θετικά σχόλια από τους παίκτες, όπως το Hellblade που με τα γραφικά, το gameplay, την ιστορία, την εικόνα, και τους μηχανισμούς του κατάφερε να μας προσφέρει κάτι μοναδικό και αξέχαστο. Αυτή την επιρροή θα μπορούσαμε να διακρίνουμε και σε αρκετά Platformers που προτιμούν να εστιάσουν στα περιβάλλοντα, τους κόσμους και το απλό gameplay, παρά σε κάτι περίπλοκο που μπορεί να καταστήσει την συνολική εμπειρία βαρετή ή αφόρητη.

Στην παραπάνω κατηγορία πέφτει και το παιχνίδι της Toplitz Productions, ANOTHER SIGHT που συνδυάζει την εξερεύνηση με απλά αλλά ελκυστικά γραφικά, αρκετούς γρίφους, και ένα περιβάλλον που μας τραβάει το ενδιαφέρον. Πρόκειται για έναν 2.5D τίτλο από μια Ιταλική ομάδα ανάπτυξης που κυκλοφόρησε πρώτη φορά για υπολογιστές και τώρα διακοσμεί τις κονσόλες νέας γενιάς, και πιο πρόσφατα το Nintendo Switch. Μιλάμε για έναν τίτλο που δεν χρησιμοποιεί μηχανισμούς δράσης αλλά πιο παραδοσιακά στοιχεία που μπορεί να συναντήσουμε και σε αντίστοιχα παιχνίδια του παρελθόντος.

To ANOTHER SIGHT είναι ένα παιχνίδι φαντασίας που λαμβάνει χώρα στην Αγγλία του 1899, στο τέλος της Βικτωριανής περιόδου και περιέχει αρκετά Steampunk στοιχεία. Θα ζήσουμε μια μοναδική ιστορία στην οποία θα ελέγξουμε δύο ξεχωριστούς χαρακτήρες που με μια πρώτη ματιά δεν έχουν κάτι κοινό. Η Kit, είναι μια νεαρή κοπέλα που έχασε την όρασή της μετά από ένα τραγικό ατύχημα στον υπόγειο κόσμο του Λονδίνου. Μαζί της έχει και τον Hodge, έναν μυστήριο γάτο που την οδηγεί μέσα στο σκοτάδι της. Με την όρασή της να αποτελεί πλέον παρελθόν, η Kit βασίζεται στον νέο φίλο της για να περιπλανηθεί στα σκοτεινά σοκάκια της πόλης, να λύσει γρίφους, και να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που την περιμένουν.

Ο 19ος αιώνας ήταν μια εποχή για την Αγγλία κατά την διάρκεια της οποίας έζησαν πολλές ιστορικές και σημαντικές φιγούρες. Έτσι και η Kit θα συναντήσει χαρακτήρες όπως η Claude Monet, ο Nikola Tesla, και η Helena Blavatsky, με τον καθένα να αποτελεί και ένα στοιχείο κλειδί για την περιπλάνησή μας. Η συνάντησή μας με κάθε χαρακτήρα συνοδεύεται και από μεγάλες αλλαγές στον κόσμο μας καθώς το θέμα του background αλλάζει ανάλογα τα επιτεύγματα και την ιστορία τους.

Πέρα από τον κόσμο και τα περιβάλλοντά του, την παράσταση κλέβουν οι δύο χαρακτήρες. Δεν βλέπουμε συχνά ήρωες που έχουν χάσει την όρασή τους, εδώ όμως, η ομάδα ανάπτυξης έχει αποτυπώσει με έναν ωραίο τρόπο τους περιορισμούς που αντιμετωπίζει η πρωταγωνίστρια. Συγκεκριμένα, όταν ελέγχουμε την Kit, ένα μαύρο περίγραμμα επικεντρώνεται πάνω της αφαιρώντας την όραση προς το περιβάλλον μας και το μόνο στοιχείο που είναι καθαρό είναι οι ήχοι.

Δεν θα γινόταν όμως να εξερευνήσουμε τον κόσμο χωρίς την απαραίτητη βοήθεια. Έδω έρχεται να παρέμβει ο Hodge, ο μικρόσωμος γάτος που βοηθάει την Kit να περιπλανηθεί. Κάθε χαρακτήρας έχει ξεχωριστές ικανότητες και ιδιαιτερότητες που συνήθως έχουν να κάνουν με την σωματική διάπλαση του καθενός, παρά με κάποια μεταφυσική δύναμη.

Η επίλυση των γρίφων όμως, σπάνια αποτελεί πρόκληση για τον παίκτη καθώς τα περισσότερα προβλήματα έχουν μια απλή λύση. Αυτό που ίσως μας ενοχλήσει είναι η κινητικότητα των χαρακτήρων μιας και η Kit περπατάει αργά και προσεκτικά, ενώ ο Hodge έχει το ύψος μιας γάτας και πολλές φορές δεν μπορεί να φτάσει πλατφόρμες και στοιχεία απαραίτητα για την λύση. Η ίδια αγανάκτηση μπορεί να προκύψει όταν ελέγχουμε και τον Hodge μιας και ο χειρισμός κατά την διάρκεια του platforming δεν είναι ο καλύτερος. Για παράδειγμα, αν θέλουμε να πηδήξουμε σε κάποια διαγώνια πλατφόρμα θα πρέπει πρώτα να πηδήξουμε σε μια από τις τέσσερις κατευθύνσης και να αλλάξουμε πορεία όσο βρισκόμαστε στον αέρα.

Σε πολλά από τα επίπεδα υπάρχουν και συλλεκτικά αντικείμενα για να μαζέψουμε. Αυτά ξεκλειδώνουν ιστορικά στοιχεία για τους χαρακτήρες, πληροφορίες για τα περιβάλλοντα που θα βρεθούμε, και άλλα στοιχεία που δεν είναι ακριβώς απαραίτητα για να αποκτήσουμε μια καλύτερη εικόνα του 1899.

Αναφορικά με την χρονολογία, το 1899 ήταν μια εποχή με πολλές ιστορικές φιγούρες όπως είπαμε, αλλά και εσωτερική αναταραχή, κάτι που οδήγησε στην αύξηση της ασφάλειας και μιας πολεμικής διάθεσης. Έτσι, το ANOTHER SIGHT περιέχει και stealth gameplay μιας και αρκετές φορές θα εντοπίσουμε φύλακες να περιπολούν μονοπάτια και δωμάτια που, σε αντίθεση με την Kit, έχουν καλύτερη όραση και αντίληψη του περιβάλλοντος οπότε δεν είναι και λίγες οι φορές που θα μας εντοπίσουν εύκολα. Εδώ, για άλλη μια φορά, έρχεται να βοηθήσει ο Hodge που με το νιαούρισμά του μπορεί να αποπροσανατολίσει τους φρουρούς και να τους οδηγήσει λίγο πιο μακριά. Αλλά αυτό δεν είναι και τόσο αποτελεσματικό μιας και σχεδόν ποτέ δεν μας ακολουθούν.

Παρά τα αρνητικά του, το ANOTHER SIGHT είναι ένα ενδιαφέρον παιχνίδι συνεργασίας που προσπαθεί να μας βάλει στην θέση κάποιου με προβλήματα όρασης. Δυστυχώς όμως, οι βασικοί του μηχανισμοί προσπαθούν να κάνουν το gameplay πιο περίπλοκο απ’ότι χρειάζεται και η υλοποίησή τους δημιουργεί προβλήματα. Έτσι, καταλήγει να γίνεται ένα ακόμα παιχνίδι γρίφων με ενδιαφέρουσες ιδέες αλλά μέτρια εκτέλεση. Παρόλα αυτά, ο κόσμος και οι χαρακτήρες του είναι ευχάριστοι και γοητευτικοί και θα μας μείνει μια θετική εντύπωση μέχρι και το τέλος.

Τοο ANOTHER SIGHT είναι διαθέσιμο στο Nintendo eShop στην τιμή των 39,99€.

Ευχαριστούμε την Toplitz Productions για την παροχή του Review Code.