Ας περάσουμε σε κάτι αρκετά διαφορετικό απ’όσα έχουμε συνηθίσει μέχρι τώρα. Πέρα από την οθόνη του υπολογιστή ή της κονσόλας μας, οι σύγχρονοι νέοι (αλλά και ενήλικες) περνάνε αρκετά μεγάλο μέρος της ημέρας τους μπροστά από την οθόνη του κινητού. Και αν όχι, τότε σίγουρα θα επικοινωνούν μέσω αυτού με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Δυστυχώς, οι εποχές που βλέπαμε γνώριμους αριθμούς από δικά μας πρόσωπα, έχουν περάσει εδώ και αρκετά χρόνια. Πλέον, η λίστα κλήσεων μας μπορεί να περιλαμβάνει νούμερα από εισπρακτικές εταιρείες αλλά και «βλαβερά» νούμερα που είτε μολύνουν το κινητό μας με χρεωστικές εφαρμογές, είτε μας «ενημερώνουν» με διάφορες διαφημίσεις και ενοχλητικά μηνύματα.

Μέσα στις ενοχλητικές αυτές κλήσεις βρίσκονται και τα λεγόμενα ‘Robocalls’, δηλαδή διαφημιστικά τηλεφωνήματα που ενημερώνουν τους καταναλωτές για προϊόντα, υπηρεσίες, προσφορές, και πακέτα, και πολλές φορές επανειλημμένα.

Τα Robocalls αρχίζουν να αυξάνονται ιδιαίτερα στην χώρα μας, με πολλούς συνδρομητές να καταφεύγουν σε ιστοσελίδες αναγνώρισεις αριθμών ώστε να καταχωρούν τους αριθμούς ως ‘ασφαλείς’ ή ‘ενοχλητικούς’. Θα έλεγε κανείς πως η οικονομική κατάσταση της χώρας και τα χιλιάδες δάνεια που βρίσκονται σε εκκρεμότητα είναι υπαίτια για αυτή την άνοδο, αλλά ίσως αυτό να μην ισχύει αφού και στις ΗΠΑ, κατά την διάρκεια του 2018, πραγματοποιήθηκαν πάνω από 47 δισεκατομμύρια κλήσεις.

Επιπλέον, η συνεχόμενη εξέλιξη της τεχνολογίας επιτρέπει σε αντίστοιχες εταιρείες (ή και ιδιώτες) να επιτρέπουν αυτοματοποιημένες κλήσεις στην διάρκεια δευτερολέπτων, κάτι που δεν επιτυγχάνεται με ανθρώπινη παρέμβαση.

Σε άλλες χώρες οι μεγάλες εταιρείες τηλεφωνίας έχουν λάβει μέτρα ενημερώνοντας έμμεσα τους συνδρομητές με την προβολή ειδοποίησης κάτω από τον αριθμό της εισερχόμενης κλήσης. Αυτό το μέτρο δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα στην Ελλάδα, και επειδή οι εφαρμογές προστασίας (όπως το Hiya) δεν είναι τελείως ενημερωμένες με όλους τους αριθμούς, καλό θα ήταν να προσέχουμε σε ποιες κλήσεις απαντάμε, να ψάχνουμε τον αριθμό πριν το σηκώσουμε, και αν μας φαίνεται ύποπτος να μην απαντάμε και καθόλου. Διαφορετικά, αν απαντήσουμε τότε δίνουμε στίγμα πως είμαστε έγκυρος τηλεφωνικός αριθμός με αποτέλεσμα να μοιράζεται το νούμερό μας και σε άλλες εταιρείες.

Μην ξεχνάμε όμως πως τα robocalls και οι κλήσεις από εισπρακτικές απαγορεύονται αν δεν υπάρχει η συγκατάθεσή μας ενώ οι διαφημιστικές κλήσεις επιτρέπονται μόνο αν δεν έχουμε εγγραφεί στον Ειδικό Κατάλογο Συνδρομητών του παρόχου μας.