To Momodora είναι ένα νέο Metroidvania που κυκλοφόρησε για το Nintendo eShop, αφού πρώτα κυκλοφόρησε μέσω Steam για τους υπολογιστές μας. Το Reverie Under the Moonlight είναι το τέταρτο παιχνίδι της σειράς, κάτι που μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση αφού πρόκειται για έναν ενδιαφέρον τίτλο που δεν ακούστηκε και πάρα πολύ στο παρελθόν. Η σειρά είχε ξεκινήσει με δύο δωρεάν προσθήκες, με το τρίτο να γίνεται ένας πλήρης τίτλος για τους υπολογιστές. Η επιτυχία που σημείωσε του επέτρεψε να αναπτυχθεί και για κονσόλες, με το τέταρτο να έρχεται και στην κονσόλα της Nintendo.

To Momodora: Reverie Under the Moonlight είναι το prequel της σειράς και χρονολογείται 400 χρόνια πριν από τα γεγονότα του Momodora I. Η ιστορία ακολουθεί μια Ιέρεια με το όνομα Kaho, η οποία ταξιδεύει στο ανατολικό Βασίλειο του Karst για να σταματήσει μια κατάρα που έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα και επηρεάζει το χωριό της. Στην πόλη Karst η ηρωίδα συναντά την Cath, μια Ιππότισσα που ενημερώνει την Kaho ότι η βασίλισσα του Karst είναι η πηγή της κατάρας και ο μόνος τρόπος να τη σταματήσει να την σκοτώσει. Η Kaho ξεκινά ένα ταξίδι για να βρει τέσσερα κομμάτια ενός εμβλήματος ώστε να μπορέσει να ανοίξει το Κάστρο του Karst και να αντιμετωπίσει τη βασίλισσα. Μέσα στο Κάστρο, η Kaho συνενώνεται για λίγο με την νεκρή Cath, η οποία απέτυχε να σταματήσει τη βασίλισσα.

Το Gameplay του Momodora είναι αρκετά απλό. Η Kaho έχει στην διάθεσή της ένα φύλο με το οποίο επιτίθεται, μαζί με ένα τόξο. Μπορεί να πηδήξει δύο φορές στον αέρα, να αποφύγει επιθέσεις και να τους ακινητοποιήσει με τα κατάλληλα χτυπήματα. Κάθε μάχη θα μας θυμίζει κάτι από Dark Souls αφού πρέπει πρώτα να αποφεύγουμε τις επιθέσεις των αντιπάλων μας και να βρίσκουμε εκείνο το άνοιγμα που θα μας επιτρέψει να κινηθούμε. Κάποιοι εχθροί χρειάζονται στρατηγικές κινήσεις για να τους αντιμετωπίσουμε όπως να πάμε από πίσω τους, να τους χτυπήσουμε με βέλη ή να βρούμε τα αδύναμα σημεία τους.

Το καλύτερο χαρακτηριστικό του παιχνιδιού είναι τα αφεντικά του. Θα αντιμετωπίσουμε διάφορα πλάσματα και χαρακτήρες, που έχουν πάντα γυναικεία μορφή. Ορισμένες από τις αντιπάλους μας μπορεί να είναι τεράστιες γοργόνες και μάγισσες, άλλες τερατόμορφα έντομα, ενώ στο δεύτερο μέρος του παιχνιδιού θα αντιμετωπίσουμε άλλες πολεμίστριες, ιέρειες και μάγισσες με πιο ανθρώπινη μορφή. Η ποιότητα της κάθε μάχης εξαρτάται από τις αδυναμίες των εχθρών μας αφού κάποια αφεντικά σκοτώνονται με πολύπλοκες στρατηγικές και κινήσεις, ενώ σε άλλα μπορούμε να μείνουμε σταθεροί σε ένα μέρος και να ρίχνουμε συνεχώς βέλη.

Σαν παιχνίδι είναι αρκετά μικρό. Μέσα σε μόλις δύο ώρες μπορούμε να το ολοκληρώσουμε, εκτός αν μπούμε και στο New Game+ mode. Ο χάρτης είναι εξίσου μικρός σε σχέση με άλλα παιχνίδια του είδους και μπορούμε να τον εξερευνήσουμε για να βρούμε αντικείμενα και συλλεκτικά είδη. Θα θέλαμε όμως να δούμε γνώριμα Metroidvania στοιχεία, όπως γρίφους που απαιτούν κάποια αντικείμενο-κλειδί, ένα νέο όπλο που θα μας βοηθήσει με συγκεκριμένους τύπους εχθρών και πολλαπλά μονοπάτια για ένα συγκεκριμένο δωμάτιο. Παρόλα αυτά, παραμένει μια σχετικά ευχάριστη εμπειρία.

Η παρουσίαση του Momodora είναι σχετικά ευχάριστη. Τα γραφικά συνδυάζουν ένα Pixelated σχέδιο με «βουτυρένια» animations και εύκολο χειρισμό. Ο ηχητικός τομέας υστερεί σε αρκετά σημεία με αποτέλεσμα ο σκοτεινός τόνος να επισκιάζεται από αστείες φωνούλες και χαριτωμένους ήχους. Όσο για την απόδοση, είναι αυτή που θα περιμέναμε από έναν απλό τίτλο. Τα γραφικά είναι πεντακάθαρα αλλά η ανάλυση είναι πολύ μικρότερη, ακόμα και στο portable mode, κάτι που μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση δεδομένου ότι πρόκειται για έναν τίτλο που κυκλοφόρησε και σε υπολογιστές.

Το Momodora: Review Under the Moonlight είναι ένα σύντομο, αλλά αξιόλογο Metroidvania παιχνίδια. Είναι δύσκολο σε σημεία και απαιτητικό σε άλλα, αλλά το μέγεθός του και το ευχάριστο gameplay του. Ωστόσο, είναι αρκετά ‘αδύναμο’ σε σχέση με άλλα παιχνίδια του είδους μιας και αρκετά βασικά στοιχεία και μηχανισμοί απουσιάζουν. Με περισσότερους εχθρούς, μεγαλύτερο χάρτη, μεγαλύτερα και δυσκολότερα αφεντικά, και μια πιο ‘γεμάτη’ ιστορία, τότε θα μιλάμε για ένα πραγματικά καλό παιχνίδι που αξίζει τα λεφτά του.

Το Momodora: Review Under the Moonlight είναι διαθέσιμο στο Nintendo eShop στην τιμή των 9,99€.