Στο προηγούμενο άρθρο με τα «10+1 πράγματα που πρέπει να ξέρει κάθε γονιός για τα Video Games» είδαμε τα 5 από αυτό, ενώ στο παρόν άρθρο, θα κλείσουμε την λίστα με τα υπόλοιπα πέντε σημεία. Σε περίπτωση που δεν έχετε διαβάσει το πρώτο μέρος, πατήστε εδώ, αλλιώς συνεχίστε να διαβάζετε.

5. Το Gaming δεν πάει πουθενά.

Πολλοί γονείς πιστεύουν πως όταν μεγαλώσουν τα παιδιά τους θα σταματήσουν να παίζουν ή όπως συνηθίζουν να λένε «θα τους περάσει». Λυπάμαι, αλλά αν αυτό πιστεύετε θα σας το χαλάσω. Το gaming δεν πρόκειται να πάει πουθενά. Μπορεί να αυξηθούν οι υποχρεώσεις τους, αλλά πάντα θα είναι ‘gamers’, και πάντα θα βρίσκουν λίγο χρόνο να παίξουν κάτι που τους αρέσει ακόμα και αν δεν παίζουν στον ίδιο βαθμό με τώρα. Ακόμα και τώρα, που έχω την δουλειά μου, και ζω μόνος μου, αν τύχει και είναι ο πατέρας μου σπίτι και παίζω, θα με ρωτήσει μεταξύ σοβαρού και αστείου πότε θα μεγαλώσω. Η απάντησή μου είναι «ποτέ» αν το να μεγαλώσω σημαίνει να σταματήσω να κάνω αυτό που αγαπώ. Μην με παρεξηγήσετε, τον αγαπώ τον πατέρα μου, και αν δεν ήταν αυτός ίσως να μην ήξερα καν να χειρίζομαι υπολογιστές. Παρ’ όλο που έπαιζε και εκείνος κάποτε όμως, δεν βλέπει την βιομηχανία αυτή με τα ίδια μάτια, και δεν καταλαβαίνει ότι τέτοιες ερωτήσεις ενοχλούν εμάς που αγαπάμε το να παίζουμε. Μην κάνετε το ίδιο στα παιδιά σας. Θα συνεχίσουν να σας αγαπάνε, αλλά δεν χρειάζεται να κάνετε τέτοιου είδους ερωτήσεις, σοβαρά.

Η βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών είναι μεγαλύτερη και από την βιομηχανία των ταινιών πλέον. Παίζοντας, μπορούν να αποκτήσουν μερικές τόσο διαφορετικές εμπειρίες που δεν μπορεί να τους τις προσφέρει τίποτα άλλο. Αν μια ταινία είναι η κορυφή του παγόβουνου και το βιβλίο αυτό που βρίσκεται κάτω από νερό, τότε ένα video game είναι ολόκληρο το παγόβουνο.

4. Πολλά παιχνίδια μοιάζουν (επιφανειακά) ίδια .

Όλοι όσοι παίζουν παιχνίδια έχουν ένα βίωμα, την στιγμή που ζήτησαν ένα καινούργιο παιχνίδι από τους γονείς τους, να ακούσουν την ερώτηση «μα δεν το έχεις ήδη αυτό το παιχνίδι;» Πολλά παιχνίδια μοιάζουν το ίδιο, αλλά εν τέλη είναι ΕΝΤΕΛΩΣ διαφορετικά. Σίγουρα, υπάρχουν σειρές παιχνιδιών οι οποίες επαναλαμβάνονται αρκετά, αλλά αυτό δεν συμβαίνει με όλα τα παιχνίδια. Το ίδιο συμβαίνει με οποιοδήποτε χόμπι και κάποιος που δεν έχει ασχοληθεί. Του φαίνονται όλα τα ίδια. Όπως κάποιος που δεν διαβάζει αστυνομικά μυθιστορήματα για παράδειγμα. Όλα θα του φαίνονται τα ίδια. Τέλος, το παιδί σας δεν είναι χαζό. Ξέρει ποια παιχνίδια έχει, οπότε δεν θα ζητούσε κάποιο που το έχει ήδη.

Η Αρχαία Ελλάδα μέσα από το Assassin’s Creed Odyssey

3. Ο εκνευρισμός δεν είναι κακό πράγμα.

Οκ, επειδή ζούμε σε μια εποχή που όλα παρεξηγούνται, ας το κάνουμε ξεκάθαρο. Η επιθετικότητα όταν ΞΕΦΕΥΓΕΙ είναι κακιά. Και σε αυτές τις περιπτώσεις συνήθως ΔΕΝ φταίνε μόνο τα video games. Τα ΜΜΕ όμως, δείχνουν μια «αγάπη» να αναμεταδίδουν συνέχεια πως τα βιντεοπαιχνίδια αυξάνουν την επιθετικότητα, ακόμα και αν δεν υπάρχουν έρευνες πάνω σε αυτό, ακόμα και αν όσα λένε είναι αβάσιμα. Όταν οι ποδοσφαιριστές εκνευρίζονται είναι κακό; Όταν ένας μαθητής δεν τα πηγαίνει καλά σε ένα διαγώνισμα και εκνευρίζεται είναι και αυτό κακό; Γιατί δεν έχει ασχοληθεί κανείς με αυτές τις συμπεριφορές;

Είναι αντίδραση του οργανισμού να εκνευρίζεται όταν δεν μπορεί να καταφέρει κάτι, ειδικά όταν εμπλέκεται και ανταγωνισμός με άλλους παίκτες. Πόσο μάλλον να εκνευρίζεται κάποιος για κάτι το οποίο τον ενδιαφέρει, και όταν παίζει κάποιος, νοιάζεται για το παιχνίδι.

Άλλωστε, όπως συμβαίνει συνήθως όταν κάποιος εκνευρίζεται, είναι εντελώς αβλαβές μακροπρόθεσμα. Είναι μια αντίδραση η οποία έρχεται και έπειτα φεύγει.

«People get aggressive and nobody bats an eye. People get aggressive over video games and everybody goes crazy.»

«Οι άνθρωποι γίνονται επιθετικοί και κανείς δεν κουνάει βλέφαρο. Όταν γίνονται όμως επιθετικοί για τα βιντεοπαιχνίδια όλοι χάνουν το μυαλό τους.»

Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο αυτό. Όπως επίσης να ξεκαθαριστεί και πως αν το παιδί σας είναι μονίμως εκνευρισμένο, αντί να κατηγορείτε τα video games, γίνετε σωστοί γονείς και δώστε του την προσοχή που του αρμόζει. Μπορεί να το απασχολούν πολύ πιο σοβαρά πράγματα.

2. Μπορούν να βγουν λεφτά από τα video games.

Ναι, καλά διαβάσατε. Στην βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών μπορούν να βγουν λεφτά, και μάλιστα πολλά. Μιλάμε για μια βιομηχανία που τα τελευταία χρόνια έχει δείξει ραγδαία ανάπτυξη με έσοδα δισεκατομμυρίων. Υπάρχουν επίσης, εκατοντάδες επαγγελματίες παίκτες οι οποίοι βγάζουν μερικά αξιοπρεπή ποσά από τα video games. Πέραν από τους παίκτες, υπάρχουν οι παραγωγοί, υπάρχουν δεκάδες εταιρίες ανάπτυξης βιντεοπαιχνιδιών, ενώ υπάρχουν και δημοσιογράφοι, αρθρογράφοι και αναλυτές βιντεοπαιχνιδιών. Μπορούν να βγουν αρκετά λεφτά εξαιτίας του γρήγορου ρυθμού ανάπτυξής των. Σίγουρα, δεν ασχολούνται όλοι οι gamers με το πως θα κερδίσουν λεφτά, ούτε σημαίνει ότι όλοι οι gamers θα βγάλουν λεφτά. Αλλά κρατήστε το στο πίσω μέρος του μυαλού σας. Τα video games πλέον μπορούν να είναι ένα εισόδημα.

1. Το να παίζετε με τα παιδιά σας βοηθά στο να έρχεστε πιο κοντά!

Δοκιμάστε να παίξετε με τα παιδιά σας. Είναι σίγουρο πως θα το λατρέψουν, και θα τους γεμίσει πολύ περισσότερο από το να παίζουν μόνοι ή με διαδικτυακούς φίλους. Ποτέ δεν ξέρετε, μπορεί στο τέλος να το διασκεδάσετε και οι ίδιοι. Αν δεν καταλαβαίνεται κάτι, απλά ρωτήστε. Ρωτήστε αν μπορείτε να παίξετε με τα παιδιά σας και εκείνα θα είναι πρόθυμα να σας λύσουν τις όποιες απορίες. Αλήθεια, είναι το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε. Θυμάμαι μικρός πως περίμενα μαζί με τον αδερφό μου τον πατέρα μας να γυρίσει από την δουλειά για να παίξει μισή ώρα μαζί μας. Και αυτό ήταν. Μας έφτανε για την υπόλοιπη μέρα. Ύστερα όταν ξεκίνησε ο μικρός μου ξάδερφος να παίζει, ερχόταν και μου ζητούσε να παίξουμε παρέα, και περνούσαμε όμορφα. Ακόμα και τώρα, που κοντεύει να τελειώσει με το σχολείο, όταν θα βρεθούμε σε κάποιο σπίτι μαζί θα κάτσουμε να παίξουμε λίγο παρέα.

Τα παιδιά, ειδικά αν είναι μικρότερα σε ηλικία, έχουν εσάς ανάγκη περισσότερο από οποιοδήποτε video game. Καθίστε μαζί τους, δείτε τα να παίζουν ή παίξτε μαζί τους. Τα video games ενώνουν κόσμο, και αν ψάχνετε έναν τρόπο να προσεγγίσετε το παιδί σας, έχετε έναν ακριβώς μπροστά σας και τον αγνοείτε.

Bonus: Τι σημαίνουν τα σύμβολα κατάταξης των βιντεοπαιχνιδιών.

Οι ταινίες και οι σειρές, έχουν κάποια σύμβολα κατάταξης για να ξέρουν οι γονείς, αν πρέπει να την δουν τα παιδιά τους. Παρόμοιο σύστημα λοιπόν υπάρχει και στα βιντεοπαιχνίδια, και για τέλος θα θέλαμε να σας δώσουμε μια ανάλυση του τι σημαίνει το κάθε σύμβολο. Το πιο σημαντικό που πρέπει να καταλάβετε, είναι ότι τα βιντεοπαιχνίδια δεν είναι μόνο για παιδιά. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ψυχαγωγίας και Λογισμού της Αμερικής (ESA) το 72% των συνηθισμένων βιντεοπαιχνιδιών αφορά άτομα ηλικίας 18 και άνω, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των gamers είναι τα 35 χρόνια. Τα σύμβολα αυτά υπάρχουν εκεί για κάποιον λόγο. Την επόμενη φορά που θα κατηγορήσετε τα βιντεοπαιχνίδια για κάποια περίεργη συμπεριφορά του παιδιού σας, βεβαιωθείτε ότι δεν παίζει κάτι που δεν έπρεπε. Ελπίζουμε ειδικά η συγκεκριμένη παράγραφος να σας φανεί χρήσιμη.

Εδώ παραθέτουμε έναν σύνδεσμο, στον οποίο μπορείτε να πληκτρολογήσετε το όνομα του παιχνιδιού και να σας βγάλει αυτόματα την κατάταξη στην οποία ανήκει, ενώ μπορείτε να βρείτε και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το θέμα.

Σύμβολα κατηγοριών:

Τα νούμερα τα οποία εμφανίζονται αναφέρονται στο επιτρεπτό όριο ηλικίας.

Το νούμερο 3 σημαίνει πως είναι κατάλληλο για παιδιά από 3 ετών και άνω.
Το νούμερο 7 σημαίνει πως είναι κατάλληλο για παιδιά από 7 ετών και άνω και πάει λέγοντας.

Bad Language: Το παιχνίδι περιέχει χρήση βωμολοχιών (βρισιές) και επιθετική γλώσσα.

Discrimination: Εμφανίζεται μόνο σε παιχνίδια που είναι κατάλληλα για ηλικίες 18 ετών και άνω και σημαίνει ότι το παιχνίδι περιέχει εθνικά, θρησκευτικά, ή άλλα στερεότυπα τα οποία μπορεί να ενθαρρύνουν τον ρατσισμό.

Drugs: Το παιχνίδι περιέχει την κατανάλωση αλκοόλ και/ή την χρήση ναρκωτικών.

Fear: Το παιχνίδι ίσως να είναι τρομακτικό για παιδιά νεότερης ηλικίας.

Gambling: Το παιχνίδι μπορεί να ενθαρρύνει ή να μαθαίνει τα τυχερά παιχνίδια.

Sex: Περιέχει σκηνές γυμνού περιεχομένου και/ή αναφορές σε σεξουαλική συμπεριφορά.

Violence: Το παιχνίδι περιέχει σκηνές βίας.

Online: Το παιχνίδι μπορεί να παίζεται και στο ίντερνετ.

Περιέχονται αγορές εντός του παιχνιδιού με πραγματικό νόμισμα.

Κάπου εδώ φτάνει στο τέλος του και το δεύτερο μέρος. Ελπίζουμε όσα διαβάσατε να σας φάνηκαν ενδιαφέροντα και χρήσιμα. Δεν είναι ντροπή να μην γνωρίζετε κάτι και δεν είναι ντροπή να ρωτήσετε. Για οποιαδήποτε απορεία μπορεί να σας δημιουργηθεί σε όσα διαβάσατε παραπάνω, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Ήμασταν και εμείς παιδιά, και είμαστε ακόμα Gamers. Θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε.