Ζούμε σε μια εποχή που η τεχνολογία αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς. Βλέπουμε ήδη μικρά παιδιά να χειρίζονται κινητά και tablet με μεγαλύτερη ευκολία από αρκετούς ενήλικες. Μαζί όμως με την τεχνολογία, ζούμε και στην εποχή όπου τα ηλεκτρονικά παιχνίδια (video games) είναι πιο διαδεδομένα και έχουν μεγαλύτερο κοινό από ποτέ στην ιστορία τους. Οι ηλικιακές ομάδες που παίζουν video games προέρχονται επίσης από ένα μεγάλο φάσμα, που καλύπτουν από μικρά παιδιά μέχρι και ηλικιωμένους.

Η διάδωσή τους είναι τόσο μεγάλη που ακόμα και στην τηλεόραση αφιερώνονται ολόκληρα ρεπορτάζ αποκλειστικά και μόνο για αυτά. Το πρόβλημα όμως σε αυτή την περίπτωση εντοπίζεται όταν μπλέκονται άτομα τα οποία δεν έχουν σχέση με το θέμα, με αποτέλεσμα να υπάρξει παραπληροφόρηση, να περαστούν λάθος εντυπώσεις, καθώς και, ειδικά στην περίπτωση των ΜΜΕ, να υπάρξει δημιουργία φόβου προς το κοινό το οποίο δεν γνωρίζει περισσότερα από όσα ακούει.

Πολλοί γονείς δεν καταλαβαίνουν τα βιντεοπαιχνίδια, κάτι που δεν είναι απαραίτητα κακό. Για αυτόν τον λόγο, στο παρόν κείμενο θα ασχοληθούμε με μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για τα video games, καθώς δεν είναι ένα θέμα που πρέπει να το αντιμετωπίζουν με φόβο.

Τα βιντεοπαιχνίδια ξεκίνησαν ως μια μορφή ασχολίας για σχεδιαστές και παίκτες. Πλέον αποτελούν μια μορφή έκφρασης, τέχνης και έναν τρόπο χαλάρωσης. Έρευνες που γίνονται πάνω σε αυτά μας δείχνουν αρκετά θετικά στοιχεία που μπορεί να λάβει κάποιος παίζοντας. Από την άλλη, η υπερβολή αναπαραγωγή τους, κάνουν το ίδιο κακό που κάνει οποιοδήποτε άλλο πράγμα σε υπερβολική δόση.

Πριν ξεκινήσετε να διαβάζετε όμως, θα χρειαστεί να κάνετε κάτι μικρό αλλά σημαντικό. Κλείστε τις τηλεοράσεις σας και αγνοήστε τα σχετικά ρεπορτάζ. Δεν σας προσφέρουν τίποτα περισσότερο από ένα άγχος που δεν χρειάζεστε, καθώς επίσης και έντονες συζητήσεις με τα παιδιά σας, με αποτέλεσμα να απομακρύνονται από κάτι που μπορεί να τους προσφέρει και πιο θετικά στοιχεία πέρα από διασκέδαση. Επειδή δεν πιστεύω πως θέλετε να συμβεί κάτι τέτοιο, είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε να καταλάβετε μερικά πράγματα για τον κόσμο το βιντεοπαιχνιδιών με τα στοιχεία παρακάτω:

10. Τα online games ΔΕΝ μπορούμε να τα κάνουμε παύση.

Λοιπόν, θα χωρίσουμε τα παιχνίδια σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Αυτά που παίζονται χωρίς να απαιτείται σύνδεση στο διαδίκτυο (ίντερνετ) – γνωστά και ως ‘single-player games’ (δηλαδή παιχνίδια ενός παίκτη) και αυτά που
παίζονται στο ίντερνετ με άλλους παίκτες από όλο τον κόσμο. Αυτά τα παιχνίδια ονομάζονται Online Multiplayer Games. (Δηλαδή είναι παιχνίδια πολλών παικτών μέσω ίντερνετ). Η δεύτερη κατηγορία παιχνιδιών ΔΕΝ μπορεί να διακοπεί μέσω της προσωρινής ‘παύσης’.

Είμαι σίγουρος, πως πολλοί καβγάδες με τα παιδιά σας όσων αφορά τα video games οφείλονται στο ότι τους ζητάτε να κάνουν παύση σε ένα παιχνίδι που παίζουν Online. Όσο και να το θέλουν και αυτά, δεν γίνεται. Παίζουν με άλλους παίκτες από όλο τον κόσμο. Φανταστείτε τι θα γινόταν στο παιχνίδι αν κάθε παίκτης μπορούσε να πατήσει παύση για το παιχνίδι όλων. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε σε αυτή την περίπτωση είναι υπομονή. Περιμένετε να βρουν κάποιο καλό μέρος για να κρυφτούν, ή ρωτήστε τους πόση ώρα θέλει ακόμα μέχρι να τελειώσει το παιχνίδι τους. Έπειτα, πείτε τους αυτό που θέλετε πριν ξεκινήσουν το επόμενο ή συζητείστε με αυτά προκειμένου να θέσετε ώρες και στιγμές που μπορούν ανενόχλητα να παίξουν. Πιστέψτε με, τα παιδιά σας θα το εκτιμήσουν αυτό, και έτσι θα βάλετε τέλος σε έναν μεγάλο μπελά στο κεφάλι και των δύο.

9. Τα Online παιχνίδια μπορούν να σε βοηθήσουν να κάνεις νέους φίλους.

Υπάρχει ακόμα η εντύπωση πως τα video games σε κάνουν αντικοινωνικό. Οκ, αυτό μπορεί να ίσχυε στην αρχή της κυκλοφορίας τους, σε μια εποχή που το ίντερνετ δεν ήταν τόσο διαδεδομένο. Πλέον όμως, τα πράγματα έχουν αλλάξει δραματικά, και καλό είναι τέτοια στερεότυπα να μένουν εκεί που ανήκουν: στο παρελθόν.

Αν το παιδί σας παίζει αρκετά online παιχνίδια, οι πιθανότητες είναι πως κάνει καινούργιες γνωριμίες ή παίζει ήδη μαζί με τους διαδικτυακούς του φίλους. Κάποιοι θα αναρωτηθείτε για τους κινδύνους που κρύβει το ίντερνετ, και δεν έχετε άδικο. Ναι, το ίντερνετ κρύβει κινδύνους, όσων όμως αφορά τα video games, το παιδί σας είναι κρυμμένο πίσω από ένα ψευδώνυμο όπως και κάθε άλλος παίκτης, και τα προσωπικά του στοιχεία προστατεύονται. Από εκεί και πέρα εσείς θα πρέπει να το μάθετε να συμπεριφέρεται και να μην δίνει δημοσίως τα προσωπικά του δεδομένα.

Εξαιτίας της ανταγωνιστικής φύσης τέτοιου είδους παιχνιδιών αλλά και της ανάγκης συνεργασίας μεταξύ των παικτών, κάθε μέρα δημιουργούνται τόνοι καινούργιων φιλιών ανά τον κόσμο, και μερικές από αυτές τις φιλίες μπορεί να διαρκέσουν και για μια ζωή. Τώρα μπορεί να σας φαίνεται αστείο και τρελό όλο αυτό, αλλά αρκεί να σας πω πως προσωπικά έχω συναντήσει άτομα με τα οποία κρατάμε επαφή χρόνια και μιλάμε εκτός παιχνιδιών χωρίς να έχουμε συναντηθεί από κοντά, ενώ έναν από τους καλύτερούς μου Έλληνες φίλους τον γνώρισα μέσα από τα video games αρκετά χρόνια πίσω.

Αυτό που μπορείτε εσείς να κάνετε είναι να είστε δίπλα στο παιδί σας και να το αφήσετε να κοινωνικοποιηθεί ακόμα και μέσα από τα video games. Μερικές γνωριμίες ανά τον κόσμο δεν είναι πάντα κακές.

Διαχειριστείτε μια νησιωτική πόλη στο ISLANDERS

8. Τα video games δεν οδηγούν στην βία.

Σταματήστε επιτέλους να πιστεύετε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Αυτό που προσπαθούν να περάσουν εδώ και δεκαετίες δεν έχει ιδιαίτερη βάση. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν τα video games με την βία, και όσα στοιχεία χρησιμοποιούν για να υποστηρίξουν αυτό το επιχείρημα, είναι είτε βαριά διαστρεβλωμένα είτε χωρίς καμία κρίση. Αν πραγματικά τα video games προκαλούσαν την βία, τότε θα υπήρχε αισθητά περισσότερη στον κόσμο μιας και υπάρχουν εκατομμύρια παίκτες που παίζουν παιχνίδια όπως το Grand Theft Auto, το Call of Duty, το Mortal Kombat και άλλα. Αντίθετα, αυτοί μπορεί να είναι μερικοί από τους καλύτερους ανθρώπους που θα συναντήσετε στην ζωή σας. Τα ίδια έλεγαν και για την rock μουσική. Ελπίζω να μην τα πιστεύετε αυτά ακόμα, γιατί εγώ δεν βλέπω τόσα χρόνια μετά να συμβαίνει κάτι τέτοιο.

7. Τα βιντεοπαιχνίδια μπορούν να είναι δημιουργικά

Eρευνητές έχουν εντοπίσει τρεις λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι παίζουν ψηφιακά παιχνίδια: για να «σκοτώνουν» χρόνο, να ξεκουράζονται, και να δημιουργούν.

Το «σκότωμα» χρόνου αναφέρεται πολλές φορές στα γρήγορα παιχνίδια, δηλαδή σε εκείνα που παίζονται όταν υπάρχει ελεύθερος χρόνος για διασκέδαση μεταξύ των καθημερινών δραστηριοτήτων. Χρησιμοποιώντας ένα φορητό παιχνίδι ή ένα παζλ για να γεμίσουμε τον χρόνο μας σίγουρα δεν είναι κάτι καινούργια.

Το «hang out», ή αυτό που μπορούμε να πούμε και ως ξεκούραση στα ελληνικά, είναι πιθανώς αυτό που οι περισσότεροι από εμάς οραματίζονται ως τον «τυπικό» εφηβικό τρόπο παιχνιδιού, δηλαδή παιχνίδια με τους φίλους και την οικογένεια ως τρόπο χαλάρωσης και διαφυγής από τα άγχη της καθημερινής ζωής.

Τέλος, το δημιουργικό παιχνίδι αναφέρεται σε βιντεοπαιχνίδια όπως το Minecraft που είναι ικανά να διεγείρουν την δημιουργικότητά μας και να μας οδηγήσουν στο να φτιάξουμε ψηφιακά κτήρια (ή και άλλες δημιουργίες) μέσα στον κόσμο του παιχνιδιού και να τα δημοσιεύσουν σε ένα ευρύτερο κοινό για γνώμες ή αναγνώριση των ικανοτήτων μας.

Μπορείτε να αναδείξετε τις μαγειρικές σας ικανότητες και μέσω του Overcooked 2.

6. Δεν χρειάζεται να καταλαβαίνετε τα πάντα.

Σοβαρά, δεν χρειάζεται να καταλάβετε κάθε πτυχή του παιχνιδιού που παίζουν, ποιες είναι οι αποστολές και πως παίζεται. Απλά να αποδεχτείτε το γεγονός ότι παίζουν. Σίγουρα, θα τους άρεσε αν ήσασταν και εσείς gamer, αλλά δεν αρέσουν τα ίδια σε όλους. Τα παιδιά σας θέλουν πρώτα από όλα να αποδεχτείτε το γεγονός πως είναι το χόμπι τους. Μην προσπαθήσετε να προσποιηθείτε πως σας αρέσει, γιατί τα παιδιά σας θα το καταλάβουν. Αν δεν μπορείτε να παίξετε εσείς, απλά αποδεχτείτε το γεγονός ότι τα παιδιά σας παίζουν.

Κάπου εδώ φτάνει στο τέλος του πρώτου μέρους με τα 10+1 πράγματα που πρέπει να ξέρουν οι γονείς για τα video games. Η συνέχεια στο δεύτερο μέρος που μπορείτε να διαβάσετε εδώ!