Οι μέρες περνάνε, το καλοκαίρι φεύγει σίγα σιγά, και έτσι δεν έχει ουσία να σας πω γιατί να μην αγοράσετε PC για φέτος το καλοκαίρι. Έχει όμως νόημα να κάνουμε μια αποτίμηση των δεδομένων που έχουμε στο θέμα επεξεργαστή, και πιο συγκεκριμένα στην νέα γενιά της Intel, μιας και η AMD θα βγάλει τους Zen το 2016 με υποστήριξη DDR4 σε ένα νέο Socket, το AM4.

Συνοπτικά η νέα πλατφόρμα της Intel

Η Intel λανσάρει τους Skylake στο νέο 1151 Socket και φυσικά με z170/h170, έτσι όπως λέγονται τα 2 κύρια νέα Chipsets, ενώ θα κυκλοφορήσει ένα Low Budget Chipset αντίστοιχο του h81 που υπάρχει σήμερα στους Haswell.

Πρώτοι στην αγορά οι ξεκλείδωτοι i5/i7. Τιμές 275€ και 386€ έκαστο και ξαφνικά η DDR4 εποχή ξεκινάει για τους Mainstream χρήστες. Παράλληλα, οι DDR3 δεν είναι άχρηστες λόγω της Backwards Compatibility με DDR3 απλά θα πρέπει να συμβιβαστεί κανείς με 0,15-0,25V λιγότερο ρεύμα για τη λειτουργία των μνημών του, μιας και οι DDR4 δουλεύουν με 1,2-1,35V οπότε πρέπει και οι DDR3 να συμβιβαστούν με την χαμηλή τάση. Εταιρίες όπως η Corsair έβγαλαν DDR3L μνήμες που συμμορφώνονται εργοστασιακά με τα χαμηλότερα V. Γι’ αυτό και ονομάζονται DDR3L (DDR3 Low Voltage). Τώρα εκτός αυτού βελτιώθηκε το Bandwidth ώστε να σηκώνει το νέο Chipset M2 δίσκους και GPU σε full speed παράλληλα. Έτσι έχουμε 20 PCI-E Lanes αντί για 16 που είχαμε πριν, υποστήριξη Thunderbolt 3.0 θύρας ενώ σε ορισμένα μοντέλα θα υπάρχει L4 Cache μνήμη.

Αρνούμαι να μπω σε φημολογίες οπότε πείτε πως δε το έγραψα! Έγιναν βελτιώσεις στις επιδόσεις και στην θερμοκρασία της CPU, χρησιμοποιώντας μια πιο λεπτή αλλά και πιο μικρή πλακέτα σιλικόνης όπως δείχνουν και οι φωτογραφίες παρακάτω, κάτι που υπόσχεται και μεγαλύτερο OC Ηeadroom!Αξιοσημείωτο είναι ότι δεν παρέχεται Stock Cooler! Ναι καλά διαβάσατε δεν υπάρχει, και η intel παροτρύνει τους χρήστες σε Aftermarket λύση. Αλλά μη σκάτε! Από το 775 socket και μετά δεν έχουν αλλάξει οι τρύπες που μπαίνουν οι ψύκτρες (ίσως το 1366 Socket να είχε αλλαγμένες αλλά δε θυμάμαι 100%) και έτσι δε θα χρειαστεί κάποιος για αρχή να ψάξει πιο μακριά από τον παλιό του υπολογιστή. Το γεγονός ότι δε δίνεται ψύκτρα είναι ένδειξη ότι η Intel δεν εγγυάται την ομαλή λειτουργία των CPU της ακόμα και σε στοκ συχνότητες με την δική της ψύκτρα.

Μερικά πιο τεχνικά πράγματα για τους skylake

 

 • joe

  Είμαι στη διαδικασία αγοράς νέου PC θέλοντας να αλλάξω το παλιό 7ετίας που έχω. Ευχαριστώ για το «στράτα στρατούλα» άρθρο. Μου απάντησε τις απορίες που είχα και με βοήθησε στο να προχωρήσω σε απόφαση.

  Υ.Γ. Χαίρομαι πολύ που τις απαντήσεις που έψαχνα τις βρήκα σε ελληνικό άρθρο.

 • George Theoharis

  ευχομαι να καουν ολοι…..

 • Krousado Kroudado

  Ναι ωραίο άρθρο για να μπερδεψεις τους αναγνώστες….. Δεν έχει σημασία η latency αλλά η true latency. Οσο πιο πολλα τα Mhz τόσο καλύτερα… ανάποδα από ότι υποστηρίζεις…!!! Σε ολόκληρο το άρθρο.

  Μεγαλύτερη CAS latency στα περισσότερα Μhz δεν σημαίνει περισσότερη true latency.

  Αντιθετα η DDR4 είναι σχεδιασμένες για περισσότερα Mhz και έχουν μικρότερες true latencies από τις αναγραφόμενες.

  Πηγαίνεται για DDR4 μητρικές και αφήστε το DDR3 παιδιά..

 • Γιάννης Πούλος

  Οι τρύπες της ψυκτρας είναι διαφορετικές σε κάθε Socket (775,1155, 1336).
  Μόνο στα Socket 1155, 1150 & 1156 έμειναν ίδιες. Οπότε σιγουρεψτε το πριν αγοράσετε ψύκτρα με πιο Socket ταιριάζει ακριβώς το Socket 1151.
  Παντως έχει γίνει πολύ κουραστικό με αυτό που κάνει η Intel. Ανα δύο χρόνια και καινούργιο Socket!