Από τότε που τα Smartphones μπήκαν στην ζωή μας, είδαμε πολλούς προγραμματιστές, ομάδες ανάπτυξης, και επίδοξους σχεδιαστές να δοκιμάζουν την τύχη τους στις νέες πλατφόρμες των Android και iOS. Από τότε μέχρι σήμερα, είδαμε παιχνίδια όπως το Angry Birds, Fruit Ninja και Clash of Clans να αποσπούν εκατομμύρια παίχτες και ευρώ, αλλά και νεότερα παιχνίδια να κάνουν εντύπωση με το ξεχωριστό gameplay και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του κινητού μας. Ένα από αυτά τα παιχνίδια ήταν και το Reigns της Devolver Digital. Ένα παιχνίδι καρτών, που ενώ δεν μας έβαζε αντιμέτωπους με άλλους παίχτες, ήταν από εκείνα τα παιχνιδάκια που μας «υποχρέωναν» να σκεφτούμε σε δευτερόλεπτα για να βρούμε την σωστή λύση τους αξιοπερίεργους γρίφους του.

Στο Reign, είμαστε οι βασιλιάδες ενός μεσαιωνικού βασίλειου. Ως βασικός σκοπός ου παιχνιδιού μας είναι να κρατάμε δυνατό και υγιές το βασίλειό μας την στιγμή που αποδεχόμαστε ή απορρίπτουμε συμβουλές από τους ακόλουθούς μας ή τους υπηκόους μας. Σέρνοντας το δάχτυλό μας δεξιά ή αριστερά, μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον μας. Κάθε απόφαση έχει και μια συνέπεια που μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες στους τέσσερις πυλώνες που στηρίζουν την κοινωνία μας: την εκκλησία, τους ανθρώπους, τον στρατό και τον πλούτο. Η βασιλεία μας τελειώνει όταν κάποιος πυλώνας αυξηθεί ή μειωθεί πολύ, και το παιχνίδι συνεχίζεται με τον διάδοχό μας που έχει τον ίδιο στόχο. Αν κάποια κοινωνική τάξη δυσαρεστηθεί πολύ τότε μπορεί να δολοφονηθούμε ή να βρεθούμε σε μια μη-αντιστρέψιμη κατάσταση.

Στο Her Majesty, το δεύτερο παιχνίδι της σειράς, αναλαμβάνουμε τον ρόλο της Βασίλισσας, προσπαθώντας να καταφέρουμε το ίδιο πράγμα, δηλαδή να κρατάμε τις ισορροπίες. Τα βασικά στοιχεία του gameplay επιστρέφουν και έχουν τις ίδιες συνέπειες. Για παράδειγμα, το να υποστηρίζουμε την εκκλησία μπορεί να δυσαρεστήσει τον λαό, ενώ η μείωση περιπόλων στις γειτονιές θα δυσαρεστήσουν αντίστοιχα τον στρατό. Ωστόσο, πρέπει να έχουμε τον νου μας σε κάθε απόφαση ώστε να μπορούμε να φέρουμε την ισορροπία και να αποφύγουμε τον επικείμενο θάνατο ή εκθρόνισή μας.

Όσο για την ατμόσφαιρά του, το Her Majesty διατηρεί το «σκοτεινό» χιούμορ της σειράς. Ο θάνατός μας είναι γεμάτος ατυχή γεγονότα, καταστάσεις που θα βλέπαμε άνετα στο Monty Python και σκηνικά κλεμμένα από κάποια σατηρική σειρά. Μαζί με τα σκηνικά, το παιχνίδι μας περιπαίζει με λογοπαίγνια ή φράσεις όπως «προσπαθείς να μην χάσεις το κεφάλι σου, αλλά το χάνεις έτσι κι αλλιώς». Όσο ολοκληρώνουμε αποστολές και απαιτούμενα, ξεκλειδώνουμε περισσότερες κάρτες, απαντήσεις και σκηνικά που δίνουν πολυπλοκότητα. Οι διαφορές που παρατηρήσαμε σε σχέση με τον πρώτο τίτλο είναι στους πρωταγωνιστές και στον τρόπο που τους συμπεριφέρονται οι υπήκοοι. Για παράδειγμα, σε αντίθεση με τον βασιλιά, η βασίλισσα έχει άλλα απαιτούμενα όπως το να χαμογελάει συνέχεια, να επιλέγει το χρώμα του φορέματός της ή να προσέχει μην καεί στην πλατεία του βασιλείο για μαγεία.

Ως ένας τίτλος που έρχεται από τα Smartphones, το Reigns δεν έχει κάποια συγκεκριμένη ή «βαθεία» ιστορία, αλλά κάτι πιο απλό που μας βοηθάει στο να σπρώξουμε το gameplay. Είναι από εκείνα τα μικρά παιχνιδάκια που μας κρατάνε συντροφιά στο λεωφορείο ή λίγο πριν τον ύπνο. Οι νέες κάρτες συνοδεύονται και από αντικείμενα που μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, διαφορετικά θα έχουμε άλλες επιπτώσεις.

Το Her Majesty έχει και ένα σύστημα ζωδιακού κύκλου. Το κάθε ζώδιο, όπως και στην πραγματική ζωή, έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά που μας βοηθούν στην λήψη αποφάσεων και διαμορφώνουν τις απαντήσεις και την συμπεριφορά μας. Κάποιες από τις απαντήσεις φαίνονται λίγο τυχαίες μαζί με τις αντιδράσεις των υποκόων μας. Δεν κατάφερα να καταλάβω πως και γιατί,, αλλά η τύχη παίζει έναν μεγάλο ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα.

Το Reigns: Her Majesty, είναι ένα μικρό Card Game που ταιριάζει περισσότερο σε κινητά παρά στον υπολογιστή μας. Είναι κατάλληλο για να «σκοτώνουμε» τον χρόνο μας, και δεν θα μας εκνευρίσει όπως το Clash Royale ή κάτι αντίστοιχο. Προσωπικά, ευχαριστήθηκα την παρουσίαση, την απλότητα και το χιούμορ του παιχνιδιού αλλά και τον τρόπο που αντιμετωπίζεται ο θάνατος κάθε βασιλιά. Και όση ώρα παίζετε, έχω να προτείνω μουσική κατευθείαν από το Monty Python μαζί με ευχάριστους τόνους και ακουστικά.

Το Reigns: Her Majesty είναι διαθέσιμο στα Play Stores των Android και iOS αλλά και στο Steam στην τιμή των 2,99€.