Το βράδυ της προηγούμενης Τρίτης η Ουγγρική κυβέρνηση σχεδίασε μια καινούργια, ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη, τροπολογία για να λύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει με την οικονομία της. Συγκεκριμένα, η τροπολογία αυτή αναφέρει ένα νέο είδος φόρου για τους ISPs που θα βασίζεται στα δεδομένα που θα στέλνονται και λαμβάνονται από τους χρήστες τους μέσω internet.

Ο νέος φόρος, αν εγκριθεί από την Ουγγρική Βουλή, θα χρεώνει 150 Ουγγρικά φιορίνια ανά GB dοwnload/upload δεδομένων, ένα ποσό που ισοδυναμεί με περίπου 0,50 λεπτά του ευρώ. Μπορεί οι χρεώσεις αυτές να αφορούν «στα χαρτιά» τους Internet Service Providers, αλλά οι χρήστες φοβούνται ότι είναι πολύ πιθανών ένας τέτοιος φόρος να φέρει μεγάλες αλλαγές στον τιμοκατάλογο, καθώς είναι πολύ πιθανό να περάσει ο φόρος σε μέσω των εταιριών σε αυτούς. Απορίας άξιον είναι το πως και δεν έχει ήδη σκεφτεί κάτι τέτοιο και ο Αντώνης Σαμαράς…

Μετά από μια πρόχειρη συζήτηση που είχα με έναν Ούγγρο φίλο, μου επιβεβαίωσε ότι η συγκεκριμένη τροπολογία είναι αρκετά δύσκολο να περάσει, λόγο των μαζικών διαδηλώσεων που έχουν ήδη ξεσπάσει λόγο της δικαιολογημένης αρνητικής αντίδρασης των πολιτών.

Προσωπικά, εφόσον στηρίζω την ανοικτή χρήση του Internet, ελπίζω ότι ούτε στην Ουγγαρία αλλά ούτε πουθενά αλλού θα βρεθούμε έναντι μιας τέτοιας εφαρμογής. Τέτοιες κινήσεις θέτουν την ελευθερία του διαδικτύου σε σοβαρό κίνδυνο άλλωστε.

  • MOKAS IS LOVE MOKAS IS LIFE

    nai re moka pes ta, malakies skeftontai kai grigora 8a ginei kai stin ellada an simbei (esi me tin ntalika pigene dont worry 😛 )