Το Steam Early Access έχει υποστεί αρκετές αλλαγές από την πρώτη μέρα λειτουργίας του μέχρι σήμερα. Οι αλλαγές αυτές φαίνεται πως έγιναν για καλό μιας και έχουμε λάβει τίτλους που μας διασκεδάζουν επανειλημμένως και μας κάνουν να ευελπιστούμε για μεγαλύτερη ανάπτυξη στον τομέα των βιντεοπαιχνιδιών. Έχουμε αναφέρει πολλές φορές ορισμένους τίτλυος που δεν μπορούμε να διαγράψουμε με τίποτα από την λίστα μας. Ο αγαπημένος μου, μέχρι και σήμερα, συνεχίζει να είναι το Don’t Starve με το Darkest Dungeon να έρχεται δεύτερο σε προτίμηση. Το κοινό αυτών των δύο τίτλων είναι πως αποτελούν Single-player Survival Action/Strategy games με σκοτεινά θέματα. Τι γίνεται όμως όταν το Minecraft και το Dragon Quest Builders ενώνουν τις δυνάμεις τους και δίνουν την ιδέα για έναν χαρούμενο και δημιουργικό παιχνίδι στους υπολογιστές;

Η Γερμανική εταιρεία Keen Games είναι γνωστή για τίτλους που λαμβάνουν μικτές ή αρνητικές κριτικές στο Steam με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα εκείνο του Sacred 3. Όταν λοιπόν, ανακοίνωσαν την ανάπτυξη του Portal Knights, ενός Open-world Sandbox παιχνιδιού αρχίσαμε να προετοιμαζόμαστε για απογοήτευση. Η προσθήκη του στο Steam Early Access ήταν μια κίνηση που μας γέμισε ελπίδες και υποσχέσεις για ένα προσεγμένο προιόν βασισμένο σε σχόλια, συμβουλές, προτάσεις και επιθυμίες των παιχτών. Έτσι, μετά από αρκετό καιρό στο πρόγραμμα, το Portal Knights κυκλοφορεί επίσημα, με θετικές κριτικές να το πλαισιώνουν.

Ξεκινώντας, θα λέγαμε πως το Portal Knights είναι μοναδικό σε σχέση με αυτό που μας προσφέρει. Με μια πρώτη ματιά μοιάζει με έναν φθηνό κλώνο του Minecraft αλλά όσο προχωράμε θα δούμε πως δανείζεται στοιχεία από άλλους τίτλους όπως το Legend of Zelda, το Terraria και το Minecraft δίνοντας μια πνοή περιπλάνησης, εξερεύνησης και Roleplaying στον ξεχωριστό αυτό κόσμο. Τα στοιχεία συνδιάζονται έτσι ώστε να περιπλανηθούμε σε ιπτάμενους κόσμους με διαφορετικούς εχθρούς και αντικείμενα. Κάθε επίπεδο έχει πόρους που μπορούμε να αποσπάσουμε και να χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε νέα όπλα και πανοπλίες καθώς και εργαλεία που θα μας βοηθήσουν σε άμεσες και καλύτερες κατασκευές. Σκοπός μας είναι να μαζέψουμε τα απαραίτητα αντικείμενα ώστε να δημιουργήσουμε Portal Pieces, κομμάτια που όταν τα συναρμολογήσουμε θα δημιουργήσουν την πύλη που θα μας μεταφέρει στο επόμενο επίπεδο.

Σε κάθε επίπεδο υπάρχουν χρήσιμα ορυκτά και πόροι που θα μας βοηθήσουν να ολοκληρώσουμε τις δοθείσες αποστολές. Καλό θα ήταν να μη βιαζόμαστε με την περιπλάνησή μας αφού κάθε διαφορετικός κόσμος περιέχει και δυνατότερους εχθρούς. Άρα θα πρέπει να ανεβάσουμε τον χαρακτήρα μας, να τον εξοπλίσουμε κατάλληλα και να τον προετοιμάσουμε για τις απειλές που θα συναντήσει αργότερα. Πριν μεταβούμε στον κόσμο του Portal Knights μπορούμε να επιλέξουμε μεταξύ τριών βασικών κλάσεων. Ο Warrior είναι αρκετά δυνατός και γερός και χρησιμοποιεί όπλα για μάχες σώμα-με-σώμα. Ο Mage εξαπολύει καταστροφικά ξόρκια από απόσταση και βασίζεται στο Mana του ως την κύρια πηγή ενέργειας. Τέλος, ο Ranger χρησιμοποιεί τόξα και βέλη για να σκοτώσει τους εχθρούς του απο μακρυά αναζητώντας την καλύτερη θέση για μεγαλύτερη προστασία.

Το σύστημα μάχης είναι αρκετά καλό για το είδος του. Οι πολεμιστές δεν έχουν πρόσβαση σε μεγάλη ποικιλία όπλων μπορούν όμως να ταχθούν απέναντι στα τέρατα με αποτελεσματικό τρόπο μιας και εκτός από την επίθεση μπορουν να αποφύγουν ή να αποκρούσουν τα εχθρικά πυρά. Επιπλέον, έχουμε την δυνατότητα εναλλαγής μεταξύ κάμερας πρώτου και τρίτου προσώπου ενισχύοντας την εντύπωση οτι παίζουμε κάποιον κλώνο του Minecraft. Κάθε μάχη είναι αρκετή για να μας λούσει με δωράκια και ο θάνατός μας δεν είναι αρκετός για να χάσουμε ότι μαζέψαμε με κόπο.

Το χτίσιμο κάποιου οικοδομήματος ή επίπλου είναι παρόμοιο με το Minecraft. Μαζεύουμε κυβάκια από πετρώματα, το έδαφος, τα δέντρα ή το νερό και τα τοποθετούμε όπου θέλουμε, όπως θέλουμε. Σε πολλές περιπτώσεις οι αποστολές που μας δίνονται επιθυμούν την κάλυψη κάποιας τρύπας σε ένα κτήρια ή την δημιουργία ενός ολοκληρωμένου σπιτιού. Η αισθητική, τα γραφικά και το θέμα του Portal Knights μου θύμισε αρκετά εκείνο του Dragon Quest Builders. Έχουμε έναν χαρακτήρα που έχει την δύναμη να δημιουργεί μεγαλοπρεπή κτήρια, εργαλεία, όπλα και χρήσιμα αντικείμενα ώστε να τα χρησιμοποιεί προς όφελός του ή προς όφελος του κόσμου στον οποίο ζει. Κάθε κόσμος έχει έναν ξεχωριστό στόχο που πρέπει να επιτευχθεί πριν προχωρήσουμε στον επόμενο. Κατά την διάρκεια της περιπέτειάς μας θα συναντήσουμε άλλους χαρακτήρες ή μπορούμε να καλέσουμε τους φίλους μας και να δημιουργήσουμε την δική μας περιπέτεια, τον δικό μας σκοπό.

Όσες ώρες περιπλανηθήκαμε στους τετράγωνους κόσμους δεν διακρίναμε μηχανισμούς ή χαρακτηριστικά που δεν έχουμε συναντήσει σε άλλους τίτλους. Παρόλα αυτά, η γοητεία του και η διασκέδαση που μας πρόσφερε καθόλη την διάρκεια μας κράτησαν στον κόσμο του παραπάνω απότι θα περιμέναμε. Δεν είναι απαιτητικό και δεν διακρίνεται από ιδιαίτερη δυσκολία. Η φαντασία μας οργιάζει ελεύθερα και ότι σκεφτούμε είμαστε σε θέση να το δημιουργήσουμε. Σε αυτό συμβάλλει και το απλό σύστημα δημιουργίας. Θα δούμε στην λίστα μας ποιες συνταγές έχουμε μάθει, τι υλικά χρειάζεται κάθε μία και πως μπορούμε να τα βρούμε ή να τα φτιάξουμε.

Ο χειρισμός παίζει μεγάλο ρόλο για το Gameplay. Οι PC Gamers μπορούν με ευκολια να χρησιμοποιήσουν το πληκτρολόγιο και το ποντίκι ώστε να έχουμε μεγαλύτερη ευστοχία στην τοποθέτηση των κύβων ή στις επιθέσεις. Τα κουμπιά είναι αρκετά εύκολο να μαθευτούν και αποτελούνται από τα κλασσικά Bindings όπως τα WASD για την κίνηση και το ποντίκι για τις επιθέσεις και τις τοποθετήσεις. Το E μας δίνει πρόσβαση στις πληροφορίες που υπάρχουν διάσπαρτες στους κόσμους καθώς και στα Workshops για την κατασκευή των αντικειμένων. Τέλος, έχουμε κουμπιά για να ανοίξουμε την καρτέλα του ήρωά μας προκειμένου να τον εξοπλίσουμε ή να δαπανήσουμε τα Skill Points.

Λαμβάνοντας υπόψιν τα γραφικά του Portal Knights θα ήταν ασφαλές να πούμε πως προορίζεται για μικρά παιδιά χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν είναι δκασκεδαστικό σε μεγαλύτερες ηλικίες. Ο κόσμος είναι τετράγωνος με μικρές στρογγυλές επιφάνειες εδώ και εκεί και οι χαρακτήρες μοιάζουν βγαλμένοι από κάποιο καρτούν ή κόμικ. Τα περιβάλλοντα είναι όμορφα και στις υψηλότερες ρυθμίσεις μιλάμε για γραφικά που είναι αποδεκτά για έναν τίτλο του 2017. Η διεπαφή χρήση (κοινώς το User Interface) είναι αρκετά απλή και ελκιστική και θα μας θυμίσει το Legend of Zelda του παρελθόντος.

Τα γραφικά και το μέγεθος του κόσμου δεν επιδρούν αρνητικά στην απόδοση του συστήματός μας. Αντιθέτως, τα καρέ παραμένουν σταθερά και το Bloom κυμαίνεται σε αποδεκτά όρια. Στο σύστημά μας δεν αντιμετωπίσαμε κάποιο πρόβλημα. H κάρτα γραφικών δεν καταπονέθηκε ενώ ο επεξεργαστής δεν χρησιμοποίησε πολλούς πόρους επιτρέποντάς μας να έχουμε ανοιχτά πολλαπλές εργασίες ταυτόχρονα – κάτι αρκετά βολικό αν έχουμε ανοιχτό το Youtube την ώρα που παίζουμε.

Σε γενικές γραμμές, το Portal Knights είναι ένα παιχνίδι για όσους μισούν το Minecraft. Με δανεισμένα στοιχεία από το Terraria, Legend of Zelda και Dragon Quest Builders, το παιχνίδι της Keen Games είναι μια χαριτωμένη προσθήκη στην λίστα του Steam Profile μας. Όσοι από εμας δοκίμασαν το παιχνίδι κατά την διάρκεια της ζωής του στο Steam Early Access θα λάβουν μερικά παραπάνω δωράκια για να χρησιμοποιήσουν στο παιχνίδι και να ντύσουν τους χαρακτήρες τους. Όπως και να’χει, οι σχεδιαστές φαίνεται πως έβαλαν τα δυνατά τους για να μας δώσουν έναν αξιαγάπητο και καλοφτιαγμένο τίτλο που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλα παιχνίδια του σήμερα.

Θα βρείτε το Portal Knights στο Steam στην τιμή των 19,99€.

Ευχαριστούμε την Keen Games για την παροχή του Review Code.

Portal Knights - PC Review
ΙΣΤΟΡΙΑ7
ΓΡΑΦΙΚΑ8.5
GAMEPLAY8.5
ΑΠΟΔΟΣΗ8
ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟΤΗΤΑ8
ΔΙΑΡΚΕΙΑ8.5
8.5Πολύ καλό
Reader Rating: (0 Votes)
0.0