Οδηγός Αγοράς Τροφοδοτικού [Restored]

Last updated:

Με αφορμή τα πολλά Builds που βλέπω να έχουν τροφοδοτικά κακής ποιότητας, είπα να γράψω σήμερα για την αγορά τροφοδοτικού και τι πρέπει να προσέξουμε πριν την αγορά του καθώς και προτάσεις! Είστε λοιπόν έτοιμοι για ένα μακροσκελέστατο και αναλυτικότατο κείμενο; Πάμε λοιπόν…

Ένας υπολογιστής για να λειτουργήσει θέλει RAM, θέλει CPU, θέλει μητρική; ΟΧΙ! Θέλει και αυτά, αλλά ΘΕΛΕΙ ΡΕΥΜΑ! Καλό αξιόπιστο και συνεχές DC ρεύμα από ένα δίκτυο παροχής εναλλασσόμενου AC ρεύματος aka ΔΕΗ.

Η ιστορία με το PSU τραβάει χρόνια και είναι η βασική αιτία αλλαγής τρόπου σκέψης στη βιομηχανία της κατασκευής κουτιών υπολογιστή και κατά συνέπεια στην ίδια την ψύξη του PC.

Κάποτε ήταν στην πάνω πλευρά του κουτιού. Και τώρα είναι στην κάτω. Γιατί άλλαξε αυτό; Γιατί πολύ απλά άλλαξε ο τρόπος σκέψης στην ψύξη του υπολογιστή. Κάποτε τα κουτιά είχαν μια τρύπα στο Side Panel για να ρουφάει αέρα η στοκ Intel ψύκτρα και άλλη μια κάτω για να τραβάει η GPU αέρα μέσω του στροβιλισμού που δημιουργούσε η ψύκτρα από τα χάλκινα Heatpipes. Ενώ όλα τα κουτιά είχαν ανεμιστήρα εξόδου του ζεστού αέρα 80mm ή 120mm, δεν είχαν και απαραίτητα slot για intake fan που θα έβαζε κρύο αέρα. Ενώ το PSU πάνω τράβαγε ζεστό αέρα από το pc και τον χρησιμοποιούσε για την ψύξη του βγάζοντάς τον ταυτόχρονα προς τα έξω.

Το κακό ήταν ότι τελικά τίποτα δεν πήγαινε καλά και έτσι είχαμε υψηλές θερμοκρασίες σε όλα τα υποσυστήματα. Ο ζεστός αέρας έμενε μέσα, και εκτός αυτού γέμιζε σκόνη ικανή να κάνει το airflow ακόμα χειρότερο. Να μη συζητήσουμε καν για τα NON MODULAR τροφοδοτικά που επικρατούσαν και γέμιζαν περιττά καλώδια το κουτί. Το τροφοδοτικό πλέον μπαίνει κάτω, έχει το δικό του φίλτρο αέρα για να τραβάει αέρα από κάτω, από το πάτωμα, δεν επηρεάζει την θερμοκρασία του κουτιού και των υποσυστημάτων και έτσι δρα ανεξάρτητα από το υπόλοιπο σύστημα. Έχει πλέον πιστοποιήσεις καλής λειτουργίας και καλή ποιότητα υποσυστημάτων σε τιμές σταθερές και λογικές εν μέρει.

Το καίριο ερώτημα που τίθεται είναι τι να προσέξει κανείς για αγορά τροφοδοτικού. Γι’ αυτό είμαι εδώ:

  1. Εταιρία κατασκευής
  2. Χώρα προέλευσης των Capacitors
  3. Πιστοποίηση 80+ και ασφάλεια
  4. Wattage
  5. Haswell Ready
  6. Modular Cables
  7. Τιμή
  8. Ψύξη τροφοδοτικού

Θα τα αναλύσουμε όλα ένα προς ένα!

1. Εταιρία κατασκευής

Το θεματάκι σηκώνει κουβέντα. Σε πολλά Group, ελληνικά κυρίως, αλλά και σε ορισμένα ευτυχώς λίγα Post σε fora, προτείνεται τροφοδοτικό της Thermaltake και συγκεκριμένα βλέπουμε τα SPS 530/630/730 Smart SE series να μπαίνουν κατά κόρον σε Builds κάτω των 1000€, για να δοθεί βάση σε κάτι άλλο.

Η φάση είναι ότι αν το τροφοδοτικό δεν είναι αξιόπιστο σου καίει και τα υπόλοιπα. Οπότε καλύτερα ακριβό τροφοδοτικό παρά φθηνό που θα είναι να κλαις τα 800€ σου. Δεν είναι ότι η εταιρία έχει κακά προϊόντα, απλά είναι άγνωστης ποιότητας οι πυκνωτές που έχει μέσα και μη εγγυημένοι (βλέπε link στο τέλος). Ακόμα και τα 80+ δε τα θεωρούν πολλοί – και πολύ – αξιόπιστα.

Στον χώρο υπάρχουν πολλές εταιρίες που κάνουν PSU. Καλές εταιρίες θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι οι Corsair, EVGA, Seasonic, Super Flower, Coolermaster, Enermax, Be quiet και κάποιες ακόμα που μου διαφεύγουν. Ειδικά η Seasonic είναι υπεύθυνη για την φήμη που έχουν στο χώρο πολλές από τις αναφερόμενες εταιρίες, λόγω της χρήσης της δικής της τεχνογνωσίας. Η AX series της corsair είναι φτιαγμένη από την Seasonic μέχρι τα 1200W όπως επίσης και η σειρά Supernova GS και PS της EVGA και πολλές ακόμα.

Στο χώρο επίσης παρόμοια δουλειά κάνει και η Super Flower με τις σειρές Supernova G2/P2/T2 της EVGΑ να είναι δικές της πατέντες. Εταιρίες όπως η Channel Well Technology, η FSP και η Flextronics κρύβονται πίσω από τα κορυφαία τροφοδοτικά του κόσμου. Αγοράζοντας από επώνυμες εταιρίες όπως οι παραπάνω μπορείτε να νιώθετε ΑΣΦΑΛΕΙΣ γιατί κάθε τέτοιο τροφοδοτικό έχει περάσει εξαντλητικά τεστ αντοχής και η εταιρία έχει δώσει πολλή βάση στο αποκαλούμενο «Safety First».

2. Χώρα προέλευσης των Capacitors

Οι Ιαπωνικοί πυκνωτές θεωρούνται οι κορυφαίοι και θα τους βρείτε 100% στις κορυφαίες σειρές των τροφοδοτικών που έχουν 80+ Gold, Platinum και Titanium Certification. Κατώτεροι αλλά αρκετά ικανοί για 80+ Gold θεωρούνται οι Ταϊβανέζικοι και μετά οι… Κινέζικοι που τους βρίσκετε όπου να’ναι.

Εταιρίες (συμπεριλαμβανομένων των Seasonic και Super Flower) όπως η Channel Well Technology, FSP και η Flextronics παρέχουν κορυφαίους Ιαπωνικούς και υποδεέστερους Ταϊβανέζικους πυκνωτές για τα κορυφαία συστήματα τροφοδοσίας υπολογιστών στον κόσμο.

3. Πιστοποίηση 80+ και ασφάλεια

Είδατε πιο πάνω να γράφω για 80+ Gold/Platinum κλπ. Εδώ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Ας πούμε ότι έχουμε ένα τροφοδοτικό 850W. Στο Wattage αυτό και στα 750W μπορεί να βρει κανείς από 80+ Bronze μέχρι 80+ Titanium. Το τροφοδοτικό δέχεται AC ρεύμα και έχει προδιαγραφές να φτάσει να αποδίδει μέχρι όσα Watts λέει, κάτι που είναι πρακτικά αδύνατο γιατί μιλάμε για ρεύμα. Πάντα θα υπάρχουν απώλειες, είτε λόγω των καλωδίων είτε λόγω του πυκνωτών. Αυτά που δεν έχουν πιστοποίηση δε σημαίνει ότι δε μπορούν να φτάσουν τα 80% του wattage τους, απλά δεν το εγγυώνται.

  1. 80+ Titanium 93-96% Efficiency
  2. 80+ Platinum 90-94% Efficiency
  3. 80+ Gold 91-93% Efficiency
  4. 80+ Silver
  5. 80+ Bronze 84-88% Efficiency

Αυτό το 4% που σας λείπει από Efficiency στο καλύτερο τροφοδοτικό του κόσμου, πιστέψτε με δε θα το αντιληφθείτε. Το μέγιστο Efficiency υπάρχει όταν ένα τροφοδοτικό είναι στο 50% Load.