Οδηγός Αγοράς Keyboard [Restored]

Last updated:

Μηχανικά πληκτρολόγια

Τα Switches

Ψάχνοντας για μηχανικό πληκτρολόγιο μπορεί κάποιος να χαθεί στον κυκεώνα πληροφοριών. Αυτή τη στιγμή στον χώρο των μηχανικών πληκτρολογίων υπάρχουν 4-5 εταιρίες που μοιράζονται κατά κύριο λόγο την πίτα (όχι του παππού). Razer, Logitech, Corsair, Coolermaster και Roccat. Φυσικά θα δείτε πληκτρολόγια και από Zalman, Asus Gigabyte και πολλές άλλες. Όρεξη να έχει κανείς να ψάχνει. Αυτές οι εταιρίες πλην Logitech εν μέρει και Razer, φτιάχνουν μόνο το σασί πάνω στο οποίο θα μπουν τα switches και όχι τα ίδια τα Switches που συνήθως είναι Cherry MX.

Ο κυρίαρχος στην αγορά Switches είναι η Γερμανική Cherry, μια θυγατρική εταιρία της ZF Electronics. Η Cherry κάνει πληκτρολόγια από το μακρινό 1967, ενώ τα MX Switches που συναντάμε σε πολλά consumer Keyboards έχουν την αφετηρία τους στο μακρινό 1983. Η εταιρία φτιάχνει switches ακόμα και για επαγγελματικούς-βιομηχανικούς σκοπούς. Τα μηχανικά switches ήταν πατέντα της Cherry μέχρι το 2007. Έπειτα, όποιος ήθελε μπορούσε να χρησιμοποιήσει την πατέντα αυτή και να κάνει δικά του switches. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Razer, ενώ και η Logitech έφτιαξε δικά της (Romer G, όπως ονομάζονται) switches. Η διαφορά είναι σαν την Coca Cola με την Pepsi. Σαφώς ανώτερη η πρώτη αλλά δεν υπάρχουν και σαφείς διαφορές για τους μη γνώστες. Γενικά υπάρχει ένα σαφές πρόβλημα στην αγορά. Δεν υπάρχει κάποιος που να έχει πληκτρολόγια αντιπροσωπευτικά του κάθε είδους switch για να το δοκιμάσεις. Δηλαδή να μπεις σε ένα μαγαζί και να έχει Corsair K70 με MX RED/Brown/Blue μαζί με Razer και Logitech. Το πλαίσιο ίσως να έχει μοντέλα να δεις και να ακούσεις αλλά αν δε μπορείς εσύ ο ίδιος να συγκρίνεις hands on ποιο σου φαίνεται καλύτερο, απλά διαβάζεις πολλά και εύχεσαι να υπάρχει κάποιος που να τα έχει κάνει in depth Review στο Internet. Αλλά και πάλι η αφή δεν συγκρίνεται. ΠΧ εγώ τρελάθηκα με τα Razer αλλά πήρα K70 MX RED γιατί είχα τα χρήματα για κάτι καλύτερο.

Γενικά σχεδόν όλες οι εταιρίες που βγάζουν μηχανικά με δικά τους Switches θα δείτε να έχουν και κάποιο μοντέλο με Cherry MX.

Πριν μπούμε σε λεπτομέρειες να πούμε ότι τα πληκτρολόγια μεμβράνης απαιτούν δύναμη 60cn, όπως τουλάχιστον διάβασα. Επίσης θα δείτε για δύναμη που απαιτείται: είτε 50g ή 50cn. Το g είναι gram-force ενώ το cn είναι Centi Newton. Οι διαφορές τους απειροελάχιστες. Δηλαδή τα 50g θα είναι 50,8cn.

Οι 4 πιο διαδεδομένοι τύποι switches της Cherry είναι οι ΜΧ RED, Blue, Brown και Black. Πλέον και οι MX silent θα μπουν δυναμικά το παιχνίδι.

Cherry Switches

Cherry MX RED και MX Black

Ίσως η πιο απλή εκδοχή διακόπτη.

  • Αίσθηση: Γραμμική (Linear)
  • Δύναμη που απαιτείται: 45cn ΜΧ RED – 60cn MX Black
  • Χρήση: Για games. Κυρίως για FPS λόγω της αμεσότητας στο πάτημα και την αποδοχή της εντολής. Θεωρούνται τα πιο καλά για Gaming και Typing.

Cherry MX Brown

Μια ενδιάμεση κατάσταση μεταξύ του MX RΕD και του MX Blue

  • Αίσθηση: Tactile
  • Δύναμη που απαιτείται: 45cn
  • Χρήση: Για όσους θέλουν να λαμβάνουν επιβεβαίωση ότι πάτησαν το πλήκτρο. Ιδιαίτερα χρήσιμο για MMO, RTS, MOBA ή ακόμα και παιχνίδια τύπου guitar hero. Λόγω του Tactile Bump έχει μια μικρή καθυστέρηση. Όχι όση τα MX Blue, αλλά δεν είναι τα ιδανικά για FPS games

Cherry MX Βlue

Tα πιο «παιχνιδιάρικα» λόγω του ήχου που παράγουν.

  • Αίσθηση: Clicky
  • Δύναμη που απαιτείται: 50cn
  • Χρήση: Πολλοί λένε ότι είναι ωραία για το γράψιμο λόγω του ήχου που κάνουν. Θεωρούνται τα πιο φασαριόζικα. Κατάλληλα για οτιδήποτε άλλο εκτός από FPS λόγω της καθυστέρησης στο πάτημα.

Οι MX Blue είναι όμοιοι με τους διακόπτες που χρησιμοποιεί η Razer στα δικά της πληκτρολόγια. Παρόλα αυτά υπάρχουν πολλά είδη switches εκεί έξω και δεν είναι μόνο αυτά τα 4. Όπως τα MX clear που είναι Tactile με 65cN. Όρεξη να έχει κανείς να ψάχνει.

Razer Switches

Η Razer έχει ένα ισχυρό όνομα εκεί έξω όπου άτομα κάθε ηλικίας μπορεί να αγοράσουν πράγματά της ακόμα και αν αυτά δεν αξίζουν για την τιμή τους κάποιες φορές. Πήρε τις βασικές αρχές από την πατέντα της Cherry και έχτισε δικούς της διακόπτες που οπτικά τουλάχιστον μοιάζουν με τους Cherry. Ωστόσο, η εταιρία εγγυάται μεγαλύτερη αντοχή από τους προκατόχους της μιλώντας για 60M χτυπήματα όταν η Cherry μιλάει για 50Μ. Δε θα το μάθουμε πότε ποιος λέει μπαρούφες από τους δύο (τρεις αν βάλουμε και την Logitech αργότερα).

Razer Green

  • Αίσθηση: Clicky
  • Δύναμη που απαιτείται: 50cn
  • Χρήση: Έχουν έναν ξεχωριστό ήχο που οι φίλοι της εταιρίας αναγνωρίζουν μεταξύ όλων των άλλων. Θεωρούνται τα πιο φασαριόζικα. Κατάλληλα για οτιδήποτε άλλο εκτός από FPS λόγω της καθυστέρησης στο πάτημα. Ακόμα και η ίδια η Razer τα έχει ταυτίσει με το LOL.

Razer Orange

  • Αίσθηση: Linear
  • Δύναμη που απαιτείται: 45cn
  • Χρήση: Οι λιγότερο γνωστοί διακόπτες όμοιοι κατά τα φαινόμενα με τους MX Red.

Logitech Romer-G

Πρόκειται για την εκδοχή της Logitech. Κατασκευαστής είναι η Οmron και προς έκπληξη όλων υπάρχει μόνο στο G910 Orion Spark. Ο λόγος που η Logitech αποφάσισε να κάνει δικά της Switch είναι διότι αρχικά τα Cherry MX RGB είναι φτιαγμένα με αποκλειστική συμφωνία να πάμε στην Corsair. Κατά δεύτερο δεν προορίζονται αρχικά για gaming. Έτσι η εταιρία αποφάσισε να κάνει τα δικά της. Πρόκειται για ένα εντελώς διαφορετικό design. Το LED χρώμα πηγάζει μέσα από τον διακόπτη όπως θα δείτε παρακάτω ενώ στα Cherry MX και στα Razer το LED είναι τοποθετημένο πάνω στον διακόπτη με αποτέλεσμα να μη φωτίζει επαρκώς όλο το LED όπως θα δείτε και στο Review του Κ70 RGB ή να υπάρχουν φαινόμενα διάχυσης του φωτός σε άλλα πλήκτρα. Η logitech το παρουσιάζει ώς θετικό ενώ οι Cherry based ως αρνητικό. Επίσης, βασική διαφορά έχει να κάνει με το ύψος του διακόπτη. Στα MX Red είναι γύρω στα 2mm ενώ εδώ είναι γύρω στα 1,5mm. Οι δοκιμές έχουν γίνει για 70M πατήματα και έχουν πετύχει κατατάσσοντάς το αρκετά ψηλά στη λίστα.

  • Αίσθηση: Tactile
  • Δύναμη που απαιτείται: 45cn
  • Χρήση: Όσοι το έχουν χρησιμοποιήσει αναφέρουν ότι έχει χαρακτηριστικά που φέρνουν στα MX Brown

Steelseries QS1

Αν και δε το ήξερα ψάχνοντας ανακάλυψα και την steelseries ότι κάνει τα δικά της mechanical Switches. Είναι μια μίξη Cherry MX RED με Romer-G.

  • Αίσθηση: Linear
  • Δύναμη που απαιτείται: 45cn
  • Χρήση: Σύμφωνα με τις πληροφορίες φαίνεται ότι έχει χαρακτηριστικά που φέρνουν στα MX Red.

Η ίδια η εταιρία πάντως διαθέτει και ένα μηχανικό πληκτρολόγιο με Cherry MX RED/BLACK στα 100€ σε πλήρες μέγεθος, το 6GV2.