Τα τελευταία χρόνια, τα παιχνίδια του είδους «Dark Souls» – αν μπορούμε να τα αποκαλέσουμε έτσι πέρα από δύσκολα RPG δράσης – έχουν γνωρίσει μια ραγδαία άνοδο στις πωλήσεις και αναγνωρισιμότητα από την κοινότητα των παιχτών. Μέχρι σήμερα, την πρωτιά διατηρεί η σειρά Dark Souls ενώ ακολουθούν παιχνίδια όπως το Nioh που δανείζονται αρκετά στοιχεία αλλά διατηρούν την δική τους ξεχωριστή ταυτότητα μέσω μιας ιστορίας και των χαρακτήρων που πρωταγωνιστούν. Κατά καιρούς, είδαμε πολλές εταιρείες να δοκιμάζουν την τύχη τους και στους υπολογιστές φέρνοντας τους τίτλους τους στο Steam. To πιο πρόσφατο είναι το Nioh: Complete Edition, ή αλλιώς το PC Port του ομώνυμου παιχνιδιού που μαζί με το βασικό παιχνίδι μας δίνει όλα τα DLC, τα Expansions καθώς και μερικά παραπάνω «καλούδια» για να εορταστεί η κυκλοφορία στο Steam.

Η ανάπτυξη του Nioh ξεκίνησει το 2004 από  ένα ημιτελές έργο του Akira Kurosawa, και πέρασε από πολλές αλλαγές μέσα στα οχτώ επόμενα χρόνια καθώς ο κύριος παραγωγός Kou Shibusawa ήταν δυσαρεστημένος με τα αποτελέσματα. Έτσι, το έργο πέρασα στα χέρια της Team Ninja με αποτέλεσμα η ανάπτυξη να διαρκέσει μόλις τέσσερα χρόνια. Κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 2017 ως PS4 Exclusive αλλά δεν αργήσαμε να το δούμε στην αγαπημένη μας πλατφόρμα. Η Team Ninja ήταν επίσης υπεύθυνη για την ανάπτυξη των Ninja Gaiden και Dead or Alive οπότε μπορούμε να πούμε πως έχουν μια εμπειρία στην αυξημένη δυσκολία. Η ιστορία του παιχνιδιού λαμβάνει χώρα κατά την διάρκεια της βασιλείας της Βασίλισσας Ελισάβετ της Πρώτης σε μια περίοδο πολέμου, όπου οι πειρατές κυριαρχούν στις θάλασσες και οι Ιάπωνες ασχολούνται με δαίμονες, θεικές οντότητες και δικές τους διαμάχες.

To Nioh: Complete Edition ανοίγει με μια διήγηση από τον πρωταγωνιστή William ο οποίος περιγράφει τo Amrita, μια μαγική χρυσή πέτρα που προέρχεται από την Ιαπωνία και αποτελεί πηγή δύναμης για όποιον την κρατάει. Η Βασίλισσα Ελισάβετ θέλει να αποκτήσει μια πέτρα προκειμένου να εξασφαλίσει την νίκη της επί της Ισπανίας στον πόλεμο. Ο William, ως ένας από τους κυρίαρχους πειρατές, έρχεται σε επαφή με την Βασίλισσα που τον στέλνει στην Ιαπωνία προκειμένουν να βρει μια Amrita. Ωστόσο, αργότερα φυλακίζεται προκειμένου να μείνει μυστική η ύπαρξη της πέτρας στον Πύργο του Λονδίου. Ο William δραπετεύει με την βοήθεια της Saoirse, ενός πνεύματος που γεννήθηκε από τις προσευχές του χωριού του ώστε να σωθεί από τον θάνατο. Ο ανταγωνιστής μας, Edward Kelley, ψάχνει και αυτός την Ιαπωνική Amrita και προσπαθεί να σκοτώσει τον William όσο αυτός δραπετεύει. Καταφέρνουμε να δραπετεύσουμε αλλά θα βρεθούμε στις όχθες της Ιαπωνίας, μιας χώρας γεμάτης δαίμονες και αιμβόρους πολεμιστές. Ο William συναντάει τον Nekomata, ένα πνεύμα που του ξεκαθαρίζει την κατάσταση. Η ισορροπία μεταξύ καλού και κακού έχει διαταραχθεί με αποτέλεσμα άνθρωποι και δαίμονες να αποτελούν τις μεγαλύτερες απειλές. Θα βρεθούμε λοιπόν, στην μέση ενός ακόμα πολέμου μεταξύ του μεταφυσικού και της ανθρωπότητας ενώ προσπαθούμε να επιβιώσουμε μέσα στη καταστροφή.

Σε μια από τις πρώτες αποστολές, ο William σώζει τον Kuroda Nagamasa από έναν δαίμονα και έτσι κερδίζουμε την εύνοια του Tokugawa Ieyasu, μιας ιστορικής φιγούρας της Ιαπωνικής αρχαιότητας.  Στο αντίπλαο στρατόπεδο θα δούμε τον Ishida Mitsunari που μαθαίνει για την στρατολόγηση του William και την αναζήτηση της Amrita και έτσι στρατολογεί τον Kelley, προκειμένου να δημιουργήσει μια γη που θα κυριαρχείται από τους δυνατούς. Βοηθάμε τον Ieyasu να αντιμετωπίσει τους δαίμονες ενώ από την άλλη ο Kelley μπαίνει συνεχώς εμπόδιο στην προσπάθειά μας γεμίζοντας τον δρόμο με μεγαλύτερους και πιο επικίνδυνους δαίμονες.

Μπορεί το Nioh να κυκλοφορεί συνολικά μόνο μερικούς μήνες αλλά το μεγαλύτερο κομμάτι των παιχτών γνωρίζει τι μπορεί να περιμένει από το PC Port. Στο κομμάτι του gameplay μιλάμε για ένα παιχνίδι ρόλων που δανείζεται το σύστημα μάχης από την σειρά Dark Souls. Έχουμε στον έλεγχό μας τον William που λαμβάνει μέρος σε διάφορες αποστολές σε μεγάλους χάρτες γεμάτους κινδύνους και εχθρικές φιγούρες. Θα πολεμήσουμε ανθρώπους αλλά και δαίμονες χρησιμοποιώντας μια μικρή ποικιλία από όπλα όπως Katanas και τόξα, ενώ παράλληλα θα χρειαστούμε και τις ευλογίες των μικρών πλασμάτων που προστατεύουν την εκάστοτε περιοχή. Όσο εξερευνούμε τα επίπεδα θα βρούμε αντικείμενα μέσα σε κιβώτια, πτώματα ανθρώπων και από τους εχθρούς μας. Από τους εχθρούς μας αποκτούμε Amrita ή τους πόντους εμπειρίας του παιχνιδιού, χρυσό για τις αγορές μας, νέα όπλα και κομμάτια πανοπλίας, αντικείμενα για χρήση στην μάχη ή για να επαναφέρουμε την υγεία μας και άλλα. Τα όπλα και ο γενικότερος εξοπλισμός μας μπορεί να ενισχυθεί από τον Blacksmith ή να τον σπάσουμε για να αποκτήσουμε πόρους για να δημιουργήσουμε κάτι καινούργιο και πιο δυνατό. Aν θέλουμε να ανεβάσουμε το επίπεδό μας, να αναπληρώσουμε την υγεία μας, να ξοδέψουμε τα Skill Points μας σε νέες κινήσεις και να σώσουμε την πρόοδό μας τότε θα πρέπει να εντοπίσουμε τα Shrines που είναι σκόρπια μέσα στον χάρτη. Η χρήση τους επαναφέρει όλους τους εχθρούς που σκοτώσαμε οπότε θα πρέπει να προσέχουμε στον δρόμο του γυρισμού.

Το σύστημα μάχης βασίζεται σε ένα στρατηγικό hack-n-slash. Είμαστε σε θέση να επιτεθούμε, να αποκρούσουμε και να αποφύγουμε κινήσεις των αντιπάλων μας ενώ παράλληλα πρέπει να έχουμε τον νου μας στην μπάρα αντοχής. Κάθε επιθετική κίνηση απορροφά την μπάρα αυτή και αν δεν προσέξουμε θα γίνουμε ευάλωτοι σε επιθέσεις. Κάτι διαφορετικό στο σύστημα αυτό είναι το «Ki pulse», μια κίνηση που αν την κάνουμε την κατάλληλη στιγμή θα αναπληρώσουμε γρηγορότερα ένα κομμάτι της αντοχής μας, και οι στάσεις μάχης. Οι στάσεις μάχης είναι τρεις (Low, Medium και High) και το ποια θα χρησιμοποιήσουμε μπορεί να καθορίσει την έκβαση μιας μάχης. Η Χαμηλή Σταση μας επιτρέπει να κάνουμε πιο γρήγορες επιθέσεις που προκαλούν μικρή ζημιά, η Μεσαία Στάση κρατάει μια ισορροπία μεταξύ ταχύτητας και δύναμης ενώ η Υψηλή Στάση μας δίνει πιο δυνατές επιθέσεις με κόστος στην ταχύτητα. Στο πόσο γρήγορα τελείωνει η αντοχή μας συμβάλλει και το βάρος της πανοπλίας μας. Όσο πιο βαριά πανοπλία φοράμε, τόσο πιο γρήγορα τελειώνει η αντοχή μας και τόσο πιο αργά κινούμαστε μέσα στα επίπεδα. Τέλος, αν πεθάνουμε, οι πόντου εμπειρίας μας μηδενίζονται και μεταφέρονται σε έναν προσωρινό τάφο στο σημείο που πεθάναμε. Αν καταφέρουμε να φτάσουμε στο σημείο εκείνο χωρίς να πεθάνουμε, μπορούμε να πάρουμε πίσω τους πόντους μας και να τους προσθέσουμε σε αυτούς που αποκτήσαμε στην διαδρομή αλλιώς τους χάνουμε για πάντα.  

Η γενικότερη ιδέα του gameplay είναι γνωστή στους περισσότερους από εμάς. Έχουμε έναν χαρακτήρα που αναπτύσουμε μέσω της μάχης και των πόντων εμπειρίας που αποκτούμε. Τα Shrines λειτουργούν ως Checkpoints και πηγές δύναμης και ενέργειας ενώ επαναφέρουν όλους τους κινδύνους που αντιμετωπίσαμε. Έχουμε πρόσβαση σε μια ποικιλία από όπλα και πανοπλίες που αλλάζουν το στυλ επιθέσεων και κινήσεων. Προσέχουμε όσο μπορούμε κατά την διάρκεια μιας μάχης αφού οι εχθροί μας είναι αρκετά δυνατοί καθώς με τρεις κινήσεις μπορούν να μας σκοτώσουν. Εϊναι χαρακτηριστικά που έχουμε συναντήσει στο Dark Souls και αντίστοιχους τίτλους αλλά συνεχίζουν να αποτελούν στοιχεία που μας καθηλώνουν και μας δίνουν μια ευχάριστη πρόκληση για τις ικανότητές μας.

H έκδοση του παιχνιδιού στo Steam έγινε από την KOEI Tecmo. Διαβάζοντας αυτό το όνομα καταλαβαίνουμε, έστω και στο περίπου, για την ποιότητα του PC Port. Παρά το γεγονός ότι μπορούμε να χαρούμε όλα τα DLC και το βασικό παιχνίδι σε 60FPS και αναλύσεις της τάξεως των 1080p, θα διαπιστώσουμε ότι υποφέρει από προβλήματα στην απόδοση σε παλιότερα συστήματα και πως οι επιλογές των ρυθμίσεων δεν είναι αυτό που περιμέναμε. Αρχικά, οι βασικές επιλογές αλλάζουν μέσω του Nioh Launcher, που εμφανίζεται με την εκκίνηση του παιχνιδιού. Εκεί μπορούμε να επιλέξουμε την ανάλυσή μας, το φιλτράρισμα της ανάλυσης και την ποιότητα των σκιών. Επιπλέον, τα Ambient Occlusion και Camera Motion Blur έχουν τις δικές τους επιλογές με τελευταίες να είναι η δυνατότητα κλειδώματος των FPS σε 30 και 60.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του Port είναι η αδυναμία να χρησιμοποιήσουμε ποντίκι και πληκτρολόγιο για τον χειρισμό, και η αλλαγή των Key Bindings για εκείνους που θέλουν να παίζουν με πληκτρολόγιο.Αναμφισβήτητα, ο πιο βολικός τρόπος να σκοτώσουμε τους δαίμονες που θα βρεθούν μπροστά μας είναι με την βοήθεια ενός χειριστηρίου αλλά μην ξεχνάμε πως δεν έχουμε όλοι πρόσβαση σε έναν τέτοιο τρόπο χειρισμού.

Το Nioh: Complete Edition χαρακτηρίζεται ως ένας τίτλος που βασίζει την απόδοσή του στην κάρτα γραφικών μας. Δεν χρειαζόμαστε έναν πανάκριβο υπολογιστή για να πιάσουμε τα 60FPS στα 1080p αλλά σίγουρα θα χρειαστούμε μια κάρτα όπως η AMD Radeon RX580 ή NVIDIA GTX 970. Στην AMD Radeon R9 270 του συστήματός μας κατορθώσαμε να τρέξουμε το παιχνίδι στα 1080p με 45-50 σταθερά FPS και πτώσεις σε περιοχές με καιρικά φαινόμενα και πολλά εφέ. Οι σκιές παίξανε πολύ μεγάλο ρόλο στην απόδοση μιας και όταν τις κατεβάσαμε στο ελάχιστο είδαμε μεγάλη διαφορά. Ωστόσο, όσο προχωρούσαμε στα κεφάλαια και τις περιοχές διαπιστώσαμε πως η αρχική περιοχή του προλόγου είχε αρκετά θέματα σε σχέση με τις υπόλοιπες. Η απογοήτευση της απόδοσης κλιμακώνεται από το γεγονός ότι το Nioh είναι ένα γραφικά όμορφο παιχνίδι. Τα μοντέλα των χαρακτήρων είναι αρκετά λεπτομερή, τα εφέ είναι εντυπωσιακά και οι τοποθεσίες, παρόλο το σκοτάδι που τις πλημμυρίζουν θα μας θυμίσουν αρκετά την Ιαπωνία του παρελθόντος – τουλάχιστον έτσι όπως την έχουμε δει από ταινίες και ιστορικά βιβλία.

Σε γενικές γραμμές, το Nioh: Complete Edition μας αφήνει ανάμεικτα συναισθήματα. Το Gameplay και η ιστορία ίσως μας αποζημιώνει για την έλλειψη καλού optimization αλλά τα πολύ φανερά προβλήματα στον χειρισμό, τα Key Bindings και τις επιλογές ρυθμίσεων θα αποθαρρύνουν πολλούς από το να συνεχίσουν. Είναι ένας από τους τίτλους της Koei που εντυπωσιάζουν και ελκύουν πολλούς από τους φίλους του είδους και δικαιολογημένα αφού διασκεδάσαμε αρκετά όσο σκοτώναμε δυνατούς δαίμονες και πονηρούς σαμουράι. Υπάρχει αρκετός χώρος για βελτίωση όσον αφορά την απόδοση και άλλα στοιχεία του παιχνιδιού με κυριότερο τον χειρισμό. Παρόλα αυτά, ο νεότερος τίτλος της Team Ninja στους υπολογιστές θα δοκιμάσει την υπομονή και τις ικανότητές μας για ακόμα μια φορά.

Το Nioh: Complete Edition είναι διαθέσιμο στο Steam στην τιμή των 49,99€.

Ευχαριστούμε τη CD Media S.A. για την παροχή του Review Code.

 

Nioh: Complete Edition - PC Port Review
ΙΣΤΟΡΙΑ7.5
GAMEPLAY8.5
ΓΡΑΦΙΚΑ8.5
ΑΠΟΔΟΣΗ6.5
ΔΙΑΡΚΕΙΑ7
ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ6.5
7.5Αρκετά Καλό
Reader Rating: (0 Votes)
0.0