Όλοι μας θυμόμαστε πάνω κάτω ποιο ήταν το πρώτο παιχνίδι που παίξαμε από κάθε genre. Το πρώτο μας RPG, το πρώτο μας platformer, το πρώτο μας open world adventure, και συνήθως είναι γνωστοί τίτλοι που έχουμε ακούσει μια στιγμή στην ζωή μας. Αυτή λοιπόν, είναι μια ειδική περίπτωση για μένα, καθώς βάζω κάτω και αναλύω ένα παιχνίδι ενός είδους που έχω την λιγότερη εμπειρία. Αυτό το είδος, το είδος των racing games, και πιο συγκεκριμένα εκείνο των Motorcross, είναι κάτι που ίσως να έχουμε παίξει κάποια στιγμή στην ζωή μας έστω και κατά λάθος ή και θελημένα στο σπίτι μας ή στο σπίτι του κολλητού αλλά ποτέ δεν μπήκαμε στην διαδικασία να το υπεραναλύσουμε. Παίζοντας πρόσφατα το Monster Energy Supercross, μπορώ πλέον σαν gamer να πω τι είδα, πως πέρασα, και αν άξιζε η εμπειρία.

Το παιχνίδι είναι δημιουργία της Milestone S.r.l., εταιρείας υπεύθυνης για μια από τις αγαπημένες σειρές των απανταχού οπαδών των motocross racing παιχνιδιών, του Moto GP, όπως και του Ride. Διαπιστώνουμε από τα πρώτα λεπτά πως πως πρόκειται για μια έμπειρη στο είδος εταιρεία που προσπαθεί να ψηφιοποιήσει και να μας δημιουργήσει την αίσθηση των cross racing στις οθόνες μας, κλείνοντας συμφωνίες και φωτογραφίζοντας τις πιο γνωστές πίστες (ή αλλιώς tracks), βάζοντας μας έτσι στα παπούτσια και στα μηχανάκια των πιο γνωστών οδηγών.

Ξεκινώντας το παιχνίδι, ωθούμαστε κατευθείαν σε μια εκπαιδευτική πίστα. Με την εκκίνηση του αγώνα θα έρθουμε σε πρώτη επαφή με τον χειρισμό και διάφορες σημαντικές πληροφορίες που θα δίνονται σταδιακά στα δεξιά της οθόνης.  Εμείς και είκοσι(20) ακόμη αντίπαλοι αγωνιζόμαστε για την πρώτη θέση, με το αποτέλεσμα να μην μετράει καθώς είναι η εισαγωγή μας στο παιχνίδι. Σαν παίχτες αποκτάμε πρόσβαση σε ένα Single Player Mode – σε άλλες περιπτώσεις το χαρακτηρίζουμε και ως «story mode», αλλά προφανώς δεν έχουμε story σε ένα racing game, και πόσο μάλλον σε ένα παιχνίδι που διαδραματίζεται σε επίσημους αγώνες και πίστες, με αληθινούς οδηγούς και μηχανές. Σε αυτό το mode έχουμε την επιλογή να συμμετέχουμε σε single events, αυτοτελείς πίστες δηλαδή, με σκοπό την πρώτη θέση. Καλούμαστε να παίξουμε σε πολλούς διαφορετικούς αγώνες, με διαφορετικά εμπόδια και αποστάσεις, κερδίζοντας πόντους/credits, ξεκλειδώνοντας unlockables, και αποκτώντας επίπεδα προόδου. Η απόκτηση των prestige points είναι μια απαραίτητη διαδικασία, καθώς ανοίγουμε νέα πολύ σημαντικά modes στο παιχνίδι, όπως τα Championships. Μην ανησυχείτε, η απόκτηση τους είναι αρκετά εύκολη, και ανεβαίνουμε επίπεδα απλά παίζοντας.

Ένα ακόμη mode είναι το Time Attack, οπού εκεί μπορούμε να τρέχουμε ασταμάτητα σε όποια πίστα θέλουμε, με σκοπό να σπάσουμε τα ρεκόρ μας, μαζεύοντας παράλληλα prestige points (τους αντίστοιχους πόντους εμπειρίας), αλλά και credits. Στο Championship, αγωνιζόμαστε σε μια σειρά από συγκεκριμένους αγώνες. Αυτοί μπορεί να είναι official, βασισμένοι σε αληθινές ημερομηνίες και πίστες δηλαδή, αλλά και τυχαίες, οπού θα ρυθμίσουμε εμείς τις παραμέτρους τις κάθε πίστας, και ποια διαδέχεται την άλλη. Τέλος, στο Career mode μπορούμε να δημιουργήσουμε τον δικό μας χαρακτήρα, και να ξεκινήσουμε την δική μας πορεία στον κόσμο του motocross – είναι στην ουσία ένα εναλλακτικό Story Mode.

Φεύγοντας από το Single Player Mode, θα βρούμε τρεις ακόμη επιλογές όπως το Track Editor, το Multiplayer και το Customize:

  • Track Editor: Εδώ μπορούμε να φτιάξουμε την δική μας πίστα, με τα δικά μας εμπόδια και αποστάσεις, ενώ παράλληλα μπορούμε να επιλέξουμε ποιες μηχανές μπορούν να αγωνιστούν σε αυτές, ανάλογα με τα κυβικά τους και άλλα σημαντικά χαρακτηριστικά. Ανοίγοντας το, βλέπουμε πως είναι λεπτομερέστατο, με αρκετές επιλογές για την δημιουργία της πίστας που θέλουμε. Έχουμε στην διάθεση μας ένα σύνολο από συγκεκριμένα Presets όπως διαδρομές μικρού μήκους, οπού μπορούμε να τις ενώσουμε μεταξύ τους, να τους αλλάξουμε το σημείο που πρέπει να στρίψουν οι μηχανές μας, και να τοποθετήσουμε γέφυρες και υψώματα για ακόμη μεγαλύτερη δυσκολία, αλλά και για μεγαλύτερο θέαμα. Εν ολίγοις, το παιχνίδι μας δίνει την δυνατότητα να φτιάξουμε οι ίδιοι αξιομνημόνευτες πίστες.
  • Customize: Εδώ μας δίνεται η δυνατότητα να δημιουργήσουμε τον δικό μας χαρακτήρα, είτε ως επιλογή για τα Single και Multiplayer Modes, είτε για χρήση στο Career Mode.

Ο χειρισμός του παιχνιδιού είναι πολύ καλός, σε σημείο και ένας άπειρος παίχτης να μπορεί να ανταποκριθεί, να τον μάθει άμεσα και να παραμετροποιήσει το στυλ του ανάλογα την περίσταση. Έχουμε πλήρη έλεγχο της μηχανής μας και δεν θα νιώσουμε ποτέ να μας «φεύγει», αλλά μόνο εξαιτίας της πίστας και από τα ανελέητα χωμάτινα εδάφη της. Μπορούμε πάντα να αυξήσουμε ταχύτητα για να κυνηγήσουμε την πρώτη θέση, αλλά η πραγματική μαεστρία είναι στο πόση ταχύτητα θα κόψουμε και πως θα πάρουμε τις στροφές, καθώς μια μικρή «στραβή» μπορεί να αποβεί μοιραία. Ακόμη, είναι δύσκολο να προσγειωθούμε στο έδαφος έπειτα από μεγάλο άλμα, αφού μια λάθος πορεία στον αέρα με λάθος στάση σώματος, μπορεί να οδηγήσει τον οδηγό μας στο χώμα, χάνοντας το όποιο προβάδισμα έχουμε κερδίσει. Συνιστούμε την χρήση χειριστηρίου γιατί κάνει πολύ πιο εύκολο το έργο μας, και είναι μια πιο καλή εμπειρία γενικότερα. Με λίγα λόγια, καταλαβαίνουμε ότι το παιχνίδι έχει πάρει μια πλήρως ρεαλιστική προσέγγιση στο racing simulation, και αυτό είναι ευχάριστο για όποιον και να αποφασίσει να παίξει το παιχνίδι.

Όμως όταν μιλάμε για ρεαλιστική προσέγγιση, είναι σημαντικό να αναφερθούμε και στον τομέα των γραφικών. Με την χρήση της Unreal Engine 4, το παιχνίδι έχει την εικόνα και τα γραφικά που θα επιθυμούσαμε από το είδος. Η ρεαλιστική επαφή της μηχανής με το έδαφος και και η άμεση και έντονη κίνηση του χαρακτήρα μας, μας δίνουν ακόμα περισσότερο την αίσθηση της ταχύτητας. Οι οδηγοί είναι αληθοφανείς, τα πρόσωπα προσεγμένα και οι οπαδοί του καθενός στην πραγματικότητα θα χαρούν να χειριστούν τον αγαπημένο τους οδηγό. Όπως προείπαμε και στην εισαγωγή, με την αγορά των επίσημων δικαιωμάτων για εταιρίες και οδηγούς, θα ήταν κρίμα να μην δουλευτεί ο τομέας των γραφικών και η σωστά τοποθετημένη απεικόνιση τους. Έτσι δεν υπάρχει καμία ανησυχία, αφού όλα τα brands έχουν μεταφερθεί πιστά στο παιχνίδι. Από τα προστατευτικά στις πίστες μέχρι τα αυτοκόλλητα στα κράνη των οδηγών, θα βρεθούμε εικονικά στις θέσεις μιας πίστας, βάζοντας μας για τα καλά στον κόσμο του Supercross.

Το Monster Energy Supercross έχει μια πληθώρα από επιλογές που μπορούμε να κάνουμε στα Settings ώστε το σύστημα μας να το αναπαράγει σωστά. Σε ενα mid-high range σύστημα (R9 380 4GB – I5 4690K – 8GB RAM) το παιχνίδι τρέχει άψογα στα high-ultra, εκτός από μερικά cutscenes, κυρίως στην αρχή του παιχνιδιού, που χάνουν πολλά frames, αλλά αυτό ίσως διορθωθεί με κάποιο fix.

Εν κατακλείδι, το Monster Energy Supercross είναι ένα καλοφτιαγμένο παιχνίδι ταχύτητας. Σίγουρα φαίνεται πως απευθύνεται στο κοινό των motocross racing παιχνδιών, έχοντας πάρει τα κατάλληλα δικαιώματα από γνωστές εταιρίες και δίνοντας την απαραίτητη προσοχή. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως σαν παιχνίδι είναι αδιάφορο στις υπόλοιπες κοινότητες. Είναι διασκεδαστικό, έχει αρκετά Modes για να επιλέξουμ, συν το multiplayer που είναι ένα πολύ δυνατό κομμάτι σε τέτοιου είδους παιχνίδια, αφού μπορείς να κοντράρεις τις ικανότητες σου που ανάπτυξες μετά από τόσο single player, απέναντι σε αληθινούς αντιπάλους. Με λίγα λόγια, αν είστε οπαδοί των αγώνων ταχύτητας ή αν σκέφτεστε να διευρύνετε το steam library σας με διαφορετικών ειδών παιχνίδια, τότε το συνιστούμε ανεπιφύλακτα. Αν δεν σας αγγίζουν οι αγώνες ταχύτητας, τότε δεν θα αντικρίσετε κάτι διαφορετικό.

Το παιχνίδι θα γίνει διαθέσιμο στο Steam στις 13 Φεβρουαρίου 2018

Monster Energy Supercross: The Official Videogame - PC Review
CAREER8
GAMEPLAY8
ΓΡΑΦΙΚΑ8
ΑΠΟΔΟΣΗ7.5
ΔΙΑΡΚΕΙΑ7.5
ΜΟΥΣΙΚΗ7
7.5Overall Score
Reader Rating: (0 Votes)
0.0