Πολλοί από εσάς ίσως απορήσετε με την περίοδο που βγαίνουν αυτές οι εντυπώσεις. Το πρόσφατο παιχνίδι της Warner Bros, LEGO® MARVEL’s Avengers, κυκλοφόρησε πριν από 2 μήνες στο Steam και ήδη πολλές ιστοσελίδες έχουν παραθέσει τις γνώμες τους πάνω σε αυτό. Δεδομένου ότι είχαμε αρκετές σημαντικές κυκλοφορίες από τότε μέχρι σήμερα, και από την στιγμή που βγαίνουν τόσα πολλά παιχνίδια μέσα σε τόσο λίγο χρόνο, ήταν αναπόφευκτη η καθυστέρηση του παρόντος άρθρου. Δεν πτοούμαστε όμως. Πρέπει να είμαστε σωστοί απέναντί σας ακόμα και αν πρέπει να «τιμήσουμε» το λεγόμενο «κάλιο αργά παρά ποτέ».

Η Zegetron S.A. είχε την ευγενή καλοσύνη να μας προμηθεύσει με έναν κωδικό για το παιχνίδι, ώστε να μπορέσουμε και εμείς με την σειρά μας να δούμε αν το νέο παιχνίδι των TT Games και Warner Bros θα καταφέρει να διαφοροποιηθεί από τους υπόλοιπους τίτλους.

Τώρα τελευταία, παρατηρείται ραγδαία άνοδος στον αριθμό των υπαρχόντων βιντεοπαιχνιδιών LEGO®. Κάθε ένα από αυτά, αναφέρεται σε ένα συγκεκριμένο franchise είτε από ταινία, είτε από σειρές. Εκτός αυτών έχουν κυκλοφορήσει και άλλα είδη όπως ένα MMORPG και ένα Sandbox σε Early Access.  Η TT Games όμως, συνεχίζει να συνεργάζεται στενά με την Warner Bros για την ανάπτυξη και κυκλοφορία ολοένα και περισσότερων LEGO® βιντεοπαιχνιδιών, με τον κίνδυνο να βρίσκεται στον πιθανό κατακερματισμό της σειράς. Με πιο απλά λόγια, μπορεί οι παίχτες να βαρεθούν από τον αυξανόμενο αριθμό μιας και η ποσότητα δεν υπερισχύει της ποιότητας.

Παρόλα αυτά, το LEGO® MARVEL’s Avengers είναι μια ευχάριστη επιστροφή στον πυρήνα της διασκέδασης. Αρχικά, το θέμα του έχει να κάνει με ένα αγαπημένο σύμπαν, αυτό της Marvel και των Avengers. Έπειτα, βλέπουμε μια αμέριστη αγάπη στην δημιουργία και όχι μια νέα εκστρατεία για σκοπούς μάρκετινγκ. Όλα τα παραπάνω φαίνονται από το μέγεθος του τίτλου, τον χρόνο που μπορεί να δαπανήσει κάποιος μέχρι να το ολοκληρώσει και την γενικότερη ποιότητα.

Το LEGO® MARVEL’s Avengers «βουτά» στο σύμπαν των ταινιών της Marvel, και προσπαθεί να τις αναλύσει με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο. Θα ξαναζήσουμε την εισβολή του Loki στην Γη αλλά και την άνοδο των μηχανών μέσω του Ultron στο Age of Ultron. Για όσους έχουν δει τις ταινίες, η ιστορία είναι ήδη γνωστή και ιδιαιτέρως μεγάλη. Αλλά για όσους δεν την έχουν δει ακόμα, τότε σας συνιστώ να τις δειτε πριν προχωρήσετε στο παιχνίδι μιας και υπάρχει ένας ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός αναφορών, πράγμα που θα οδηγεί στα λεγόμενα «Spoilers».

Φαινομενικά, η ιστορία αποτελεί το κυριότερο κομμάτι αυτών των παιχνιδιών. Παρατηρήσαμε όμως πως στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι και το πιο αδύναμο στοιχείο (ειδικά όταν παίζουμε ταυτόχρονα με δύο χαρακτήρες από την αρχή εως το τέλος). Εκτός από τις δύο βασικές ταινίες, υπάρχουν αναφορές και στην προιστορία των χαρακτήρων, ανακαλώντας ταινίες όπως το πρώτο Captain America ή το Iron Man 3. Το πρώτο μισό του παιχνιδιού είναι αρκετά γνώριμο και φαίνεται λίγο «τσαπατσούλικο» και διάσπαρτο. Ωστόσο, το δεύτερο μισό επικεντρώνει στην εποχή του Ultron χωρίς να κάνει επιμέρους παραπομπές.

Τα κενά που δημιουργούνται αναπληρώνονται με την ύπαρξη μιας τεράστιας ποικιλίας χαρακτήρων, από υπερήρωες μέχρι και υπερκακούς – και ενός εξίσου τεράστιου κόσμου ο οποίος στο τέλος μας ανοίγεται και μας δίνει την δυνατότητα να προκαλέσουμε το χάος ή να αναζητήσουμε τα σκορπισμένα μυστικά και collectibles.

Θα δούμε πως στο κομμάτι του gameplay έχουν γίνει αρκετές νέες προσθήκες. Αυτό γίνεται μέσω μικρών παραπομπών σε άλλα είδη παιχνιδιών όπως τα Side-scrolling Shooters ή Puzzle Platformers. Για παράδειγμα, κατά την αποστολή των Avengers στην Sοkovia, ο IronMan προσπαθεί να μπει στο κάστρο αλλά τον εμποδίζει μια ασπίδα γύρω από αυτό. Πρέπει να δουλέψουν μαζί με τον Captain προκειμένουν να τις ρίξουν και να μπουν μέσα. Όσο ο Captain πολεμάει με το κλασσικό μπουνιά-κλωτσιά-ασπίδα, ο Stark πετάει γύρω από το κάστρο και πυροβολεί επερχόμενους εχθρούς. Ένα άλλο παράδειγμα είναι τα μικρά (και πολλές φορές εύκολα) παζλ που λύνονται με την βοήθεια των υπερδυνάμεων του κάθε χαρακτήρα.

Μια ακόμα λεπτομέρεια είναι η δυνατότητα που έχουμε να εξαπολύουμε πολύ δυνατές, συνδιαστικές επιθέσεις προς τους αντιπάλους μας. Οι επιθέσεις αυτές είναι αρκετά σημαντικές και χρησιμοποιούνται είτε για να ξεφορτωθούμε όσο περισσότερους εχθρούς γίνεται, είτε για να νικήσουμε τα αφεντικά που θα συναντήσουμε στην πορεία. Η δράση είναι συνεχόμενη και αρκετά…δυνατή.

Τέλος, όπως αναφερθήκαμε και παραπάνω, δεν λείπει και το ιδιαίτερο Βρετανικό χιούμορ της εταιρείας ανάπτυξης. Πολλές σκηνές μέσα στο παιχνίδι προέρχονται κατευθείαν από τις ταινίες. Σε ορισμένες από αυτές θα αντικρύσουμε μικρές ευχάριστες λεπτομέρεις όπως ένα ψάρι που πέφτει πάνω στο πρόσωπο ενός χαρακτήρα ή ενός όπλου που δεν δουλεύει καλά την στιγμή που θα έπρεπε. Ο Stan Lee κάνει την κλασσική του εμφάνιση ως ‘Special Guest’ αλλά και ως κάτι παραπάνω. (Spoiler Alert) Αν θυμάστε την ταινία Incredible Hulk, υπάρχει μια σκηνή όπου ο Stan πίνει από το Βραζιλιάνικο αναψυκτικό που έχει το αίμα του Hulk ως επιπλέον συστατικό. Απ’ότι φαίνεται, το αίμα είχε επίδραση στον γνωστό συγγραφέα και τώρα μπορεί να μεταμορφωθεί και στον Hulk για μια παραπάνω «πινελιά».

Στον τεχνικό τομέα, δεν υπάρχουν ιδιαίτερα μεγάλες απαιτήσεις. Ένας υπολογιστής μεσαίας κατηγορίας μπορεί να τo τρέξει σταθερά στα 60fps μιας και χρειαζόμαστε έναν Intel i5, 4×2.6GHz (ή AMD ίδιας δύναμης), 4GB RAM και μια κάρτα NVIDIA GeForce GTX 480 ή ATI Radeon HD 5850.  Tα γραφικά είναι χαριτωμένα διατηρώντας την ταυτότητα των LEGO®, ενώ ο ήχος αποτελείται κυρίως από τα ηχητικά κομμάτια των αντίστοιχων ταινιών.

Το πραγματικό περιεχόμενο του LEGO® MARVEL’s Avengers ξεκλειδώνεται από την στιγμή που θα ολοκληρώσουμε την ιστορία. Ο κόσμος ανοίγεται και μπορούμε να επισκεφτούμε τοποθεσίες όπως το Μανχάτταν, την Σακόβια, την Αφρική ακόμα και το σπίτι του Stark στο Μαλιμπού. Μπορούμε πλέον να χρησιμοποιήσουμε όλους τους χαρακτήρες που είναι διαθέσιμοι απλά και μόνο για την πλάκα μας. Και ο μεγάλος αριθμός των χαρακτήρων (έως 250 με την κυκλοφορία του πρώτου DLC) θα μας χαρίσει λίγες παραπάνω ώρες μέσα στον κυβοποιημένο κόσμο της Marvel.

Γενικότερα, το παιχνίδι της TT Games επαναφέρει ως έναν βαθμό, την διασκέδαση και την ψυχαγωγία που προσέφεραν οι παλαιότεροι τίτλοι της σειράς. Το κοινό που ίσως χαρεί κάπως παραπάνω είναι οι φίλοι της Marvel και κυριότερα, οι Hardcare fans του Age of Ultron. Για τους υπόλοιπους από εμάς, θεωρείται ως το παιχνίδι της παρέας και όχι κάτι το οποίο θα παίξουμε μόνοι μας. Εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται ως ένα ιδανικό μέσο σύνδεσης φίλων και οικογένειας αλλά θα ενθουσιάσει και όλες τις υπόλοιπες ηλικίες. Ας ελπίσουμε μόνο πως οι δύο μεγάλες εταιρείες θα συνεχίσουν στο ίδιο πνεύμα και θα δούμε το επερχόμενο LEGO Star Wars: The Force Awakens ως μια ακόμα αξιόλογη προσθήκη στο σύνολο.

Ευχαριστούμε την Zegetron για την παροχή του Review Code.