Με αφορμή τον ερχομό του 3ου παιχνιδιού της σειράς που κυκλοφόρησε για τα pc μας πριν λίγες μέρες, είπα να δώσω στον Van Helsing μία ευκαιρία να αποδράσει από το πιο σκοτεινό μέρος του steam-library μου Suspense Music On, ένα μέρος όπου πάνε τα παιχνίδια που αγοράζονται, αλλά δεν ανοίγονται ποτέ!

Μη γνωρίζοντας τι θα πρέπει να περιμένω και έχοντας βασίσει την αγορά μου στην τυφλή εμπιστοσύνη που έδειξα στην γνώμη ενός καλού μου φίλου, αγόρασα το game σε κάποιο από τα περασμένα sale του 2014.

Vampires, gargoyles, warlocks, they’re all the same — best when cooked well. -Gabrien Van Helsing (Van Helsing, 2004)

Όπως και σε κάθε RPG που σέβεται τον εαυτό του, έτσι και εδώ ο ήρωας μας αναλαμβάνει να σώσει τον κόσμο από κάθε λογής τέρατα, κακοποιούς, μηχανές και τρελούς επιστήμονες.

Στο The Incredible Adventures of Van Helsing αναλαμβάνουμε τον ρόλο του γιου του μέγα -συνταξιοδοτημένου – κυνηγού τεράτων Abraham Van Helsing. Πιο συγκεκριμένα, ένα γράμμα φτάνει στα χέρια μας, μία παράκληση για βοήθεια, από την πόλη Borgova καθώς τα τέρατα που κάποτε ο Abraham είχε εξολοθρεύσει έχουν επιστρέψει.

 

Like father, like son…

Έτσι λοιπόν, ο Van Helsing ο νεότερος αποφασίζει να ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα του σε αυτό το σκοτεινό και επικίνδυνο μονοπάτι παρέα με την Lady Katarina.

Ξεκινώντας το ταξίδι από το Λονδίνο και διασχίζοντας την νοσηρή Ευρώπη του 19ου αιώνα φτάνουμε στην γη της Borgovia, εκεί ένα «ατύχημα» με την άμαξα θα μας αναγκάσει να συνεχίσουμε με τα πόδια ως την Borgova, την πρωτεύουσα της Borgovia.

Γραφικά

Το game χρησιμοποιεί μία in-house engine η οποία κουβαλάει την εμπειρία δύο προηγούμενων παιχνιδιών (King Arthur) και όπως μπορείτε να δείτε παρακάτω, τόσο τα γραφικά του, όσο και το level-design του, είναι δύο από τα πολύ δυνατά χαρτιά του τίτλου, και όταν συνδυαστούν με την ζοφερή ατμόσφαιρα και την μουσική – την οποία εγώ προσωπικά λάτρεψα – έχουμε ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα.

Lady Katarina – Κάτι παραπάνω από pet

Όσοι είστε fan του είδους, κατά πάσα πιθανότητα θα έχετε περάσει και μια βόλτα από το Torchlight 2 της Runic Games και σίγουρα θα βρείτε αρκετά πράγματα που θα σας το θυμίσουν, ένα από αυτά είναι η Lady Katarina.

Σε αντίθεση με την «άψυχη» σχέση που είχαμε μεταξύ pet και hero στο Torchlight, εδώ έχουμε κάτι πιο ζωντανό, («μα… η Lady Katarina είναι φάντασμα! Oh, the irony»), με χιουμοριστικούς διαλόγους, προειδοποιήσεις, αλλά και συμβουλές.

Η σχέση της Katarina με την οικογένεια Van Helsing αρχίζει όταν ο Abraham την έσωσε από την Borgovia, από τότε είναι δεσμευμένη να τους υπηρετεί. Με τα χρόνια οι δύο τους ανέπτυξαν μία πιο συντροφική σχέση και παρ’όλο τις διαμαρτυρίες της περί δουλείας, πολλές φορές αδυνατεί να κρύψει την λαχτάρα της για περιπέτεια.

Όπως καταλαβαίνετε, ο όρος «pet» σε αυτή την περίπτωση είναι κάπως προσβλητικός, γι’αυτό θα προτιμήσουμε το «companion».

«She is a charming soul, but she also has a darker side.. «

Πέρα από την δυνατότητα να στέλνεις την Katarina στην πόλη για να πουλήσει τα περιττά αντικείμενα και να σου φέρει μερικά pots, όταν βρεθείς σε κάποια μάχη δεν θα διστάσει να παλέψει μαζί σου (το πολύ πολύ να ξανά πεθάνει, ba dum tss). Έχει δικό της εξοπλισμό τον οποίο μπορείς να αλλάξεις όσο προχωράει το παιχνίδι, skills και buffs, αλλά και την δυνατότητα να ελέγξεις την συμπεριφορά της ανάλογα με την περίσταση μέσω του Behavior Tab.

Gameplay

Δυστυχώς το gameplay του παιχνιδιού είναι πάνω κάτω αυτό που θα περίμενες για ένα του είδους του. Δεν υπάρχουν ευχάριστες εκπλήξεις, ούτε δυσάρεστες όμως.

Μέχρι να φτάσουμε στον τελικό μας στόχο, που είναι να σώσουμε για άλλη μία φορά την πόλη Borgova, θα κληθούμε να σκοτώσουμε μεγάλες ομάδες τεράτων οι οποίες δεν δείχνουν να έχουν τελειωμό. Ως ανταμοιβή, εκτός από χρήματα και εμπειρία, παίρνουμε και πολύτιμες (ή μη) πανοπλίες/όπλα τις οποίες μπορούμε να πουλήσουμε, ή να κρατήσουμε για τον εαυτό μας σε περίπτωση που είναι πιο ισχυρά από αυτά που ήδη φοράμε.

Η συχνότητα του drop ενός αντικειμένου αυξάνεται αν ανεβάσουμε την δυσκολία του παιχνιδιού. Κάτι τέτοιο ωστόσο μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα καθώς είναι ενεργοποιημένο και το drop αντικειμένων για τους χαρακτήρες που παίρνεις μόνο μέσω DLC, με αποτέλεσμα να γεμίζεις γρήγορα με Items που δεν χρειάζεσαι. Φυσικά τα αντικείμενα αυτά μπορείς να τα πουλήσεις, ή να τα αποθηκεύσεις σε περίπτωση που αποφασίσεις μελλοντικά να αγοράσεις τα DLC τα οποία κοστίζουν €3.99 το κάθε ένα και συμπεριλαμβάνουν και κάποια extra Maps/Quests.

Όσο αφορά το combat έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε melee και ranged weapon το οποίο αλλάζουμε (απλά με το πάτημα ενός κουμπιού) ανάλογα με την κατάσταση που βρισκόμαστε ή με το play-style που προτιμούμε. Εγώ προσωπικά τείνω να επιλέγω το ranged combat όποτε μου δίνεται η ευκαιρία και ακολουθώ κάποιες hit and run τεχνικές. Γι’αυτό τον λόγο έχω εφοδιάσει τον Van Helsing με τα ανάλογα range skills και δυνατά όπλα, αλλά προσπαθώ και να κρατήσω ένα balance μεταξύ των δύο για καλύτερο αποτέλεσμα.

Rage System

Ένα σημαντικό στοιχείο στο combat είναι το Rage System το οποίο μας δίνει κάποια extra effects στην επόμενή μας κίνηση (Skill ή και Basic Attack), όπως slow, stun, extra damage κλπ.

Τα rage points τα παίρνουμε σκοτώνοντας κάποιο mob και χρησιμοποιούνται με τρόπο παρόμοιο του mana. Επιλέγουμε με κάποιο key το effect που θέλουμε να δώσουμε στο επόμενο attack και ξοδεύουμε μία ποσότητα από τα rage-points. Ο μέγιστος αριθμός των Power Ups που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάθε φορά είναι 3. Ωστόσο, θα βρείτε τον εαυτό σας να χρησιμοποιεί τις περισσότερες φορές τα ίδια Power Ups. Σε αυτή την περίπτωση έχετε την δυνατότητα να φτιάξετε ένα combo το οποίο θα ανακαλείτε πατώντας το space.

Perks

Έπειτα έχουμε τα perks τα οποία παίρνουμε τελειώνοντας αποστολές και αποκτώντας φήμη. Αυτά τα Perks μπορούν να είναι κάποια skill points, παραπάνω HP/Mana regeneration, αλλά και extra χώρος για αντικείμενα κλπ. Βέβαια, σε αντίθεση με το experience (την εμπειρία που αποκτούμε σκοτώνοντας mobs για να ανεβούμε επίπεδο), ο ρυθμός που παίρνουμε φήμη είναι αρκετά κατώτερος, πράγμα που σημαίνει πως θα πρέπει να επιλέξουμε προσεκτικά.

Ήχος

Όπως ανέφερα παραπάνω, λάτρεψα το soundtrack και γενικά την δουλειά που έκαναν πάνω στην μουσική του, και δεν σας κρύβω πως πολλές φορές κατά την διάρκεια της συγγραφής αυτού του Review άνοιξα ένα playlist με κάποια από τα αγαπημένα μου κομμάτια του παιχνιδιού, ίσα ίσα για να ξανά μπω για λίγο σε εκείνη την σκοτεινή ατμόσφαιρα.

Πέρα από την μουσική και την όμορφη δουλειά που έκαναν με το Voice-Acting, τα ηχητικά εφέ δεν κατάφεραν να εντυπωσιάσουν.

Τελικά πόσο Incredible ήταν το The Incredible Adventures of Van Helsing?

Η NeocoreGames σίγουρα κατάφερε να φτιάξει ένα αξιόλογο Isometric Action RPG-άκι σε υπερβολικά καλή τιμή, στο οποίο σίγουρα θα επιστρέψω πολύ σύντομα για να δοκιμάσω κι’άλλα skill-builds σε διαφορετική δυσκολία αυτή την φορά.

Το ταξίδι με την Lady Katarina και τον Van Helsing αποδείχθηκε μία πολύ καλή εμπειρία και φαίνεται πως μου – ξανά – άνοιξε τις πύλες προς ένα genre που είχα αφήσει για αρκετό καιρό, αλλά και φυσικά στον φανταστικό κόσμο του Van Helsing.