Εικονομαχία. Μια περίοδος στην ιστορία, που αναφέρεται στην θεολογική και πολιτική διαμάχη που ξέσπασε στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία κατά το μεγαλύτερο μέρος του 8ου και το πρώτο μισό του 9ου αιώνα, αναφορικά με τη λατρεία των χριστιανικών εικόνων. Η Εικονομαχία διαίρεσε τους κατοίκους της αυτοκρατορίας σε Εικονομάχους (επίσης αναφερόμενους ως Εικονοκλάστες) και Εικονολάτρες. Αυτός θα ήταν και ο πρόλογος σε ένα σχολικό βιβλίο ιστορίας. Θα μπορούσε επιπλέον, να αποτελεί και πρόλογο σε  κάποιο βιντεοπαιχνίδι. Θα ήταν ενδιαφέρον; Δεν γνωρίζουμε. Αυτό που ξέρουμε όμως είναι πως ο Joakim ‘Konjak’ Sandberg, ο δημιουργός του ‘Iconoclasts’, ενός νέου 2D Pixelated Action Platformer, έχει ήδη βρει την απάντηση.

Το Iconoclasts είναι ένας τίτλος που βρισκόταν εδώ και περίπου 8 χρόνια στην ανάπτυξη. Ένα 2D Metroidvania που έρχεται να συναγωνιστεί τους τιτάνες του σύγχρονου gaming υιοθετώντας ένα είδος γραφικών που για μια εποχή υπερτερούσε σε όλα τα συστήματα. Παρόλο που πολλά indie παιχνίδια προσπαθούν να μοιάσουν σε εκείνα των SNES, αλλά και άλλων αντίστοιχων κονσολών, πολλές φορές διαφοροποιούνται μέσω καινοτόμων και πολύπλοκων συστημάτων, ή ακόμα και από ιδιαίτερες γραφικές διαφορές. Το παιχνίδι του Sandberg είναι ένα από αυτά καθώς τα pixelated γραφικά του, αν και απλά στην πρώτη όψη, καταφέρνουν να εντυπωσιάσουν και να μας μεταφέρουν παράλληλα στο παρελθόν διατηρώντας το αίσθημα του νέου, χωρίς να παρουσιάζουν κάτι πρωτοποριακό.

Η ιστορία του Iconoclasts διαδραμματίζεται σε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι ζουν υποδουλωμένοι σύμφωνα με τις διδαχές των Θεών. Κάθε άνθρωπος έχει μια συγκεκριμένη εργασία, είτε του αρέσει είτε όχι, και δεν πρέπει να αναλαμβάνει την επιδιόρθωση προβλημάτων ή την ανακατασκευή ζημιών και κτηρίων χωρίς την υπόδειξη των αρμόδιων αρχών. Η ανυπακοή στους κανόνες της ανώτατης αρχής τιμωρείται σκληρά – από απλές καταστροφές σπιτιών μέχρι και θάνατο.

Η Robin είναι μια μικρή μηχανικός που πριν από χρόνια έχασε τον αγαπημένο της πατέρα. Η ευγενική της φύση την οδηγεί πολλές φορές στο να βοηθάει τους ανθρώπους γύρω της και πολλές φορές αυτό της κοστίζει. Στην χώρα της, η θρησκευτική οργάνωση ‘One Concern’ υπηρετεί την “¨Μητέρα” και έχει αναλάβει την διακυβέρνηση, επιτρέποντας μόνο σε δικούς της μηχανικούς να διαχειρίζονται την δύναμη του ‘Ivory’, ενός υλικού που δίνει ενέργεια στα μηχανήματα και στις κατασκευαστικές επιχειρήσεις. Η βοηθητική φύση της Robin, την οδηγεί στα χέρια της οργάνωσης η οποία από μεριά της την καταζητεί για να την σκοτώσει για την ανυπακοή της, οδηγώντας την έτσι να διαφύγει και να κρυφτεί σε άλλες περιοχές.

Η υπόθεση δεν είναι όσο προβλέψιμη όσο ακούγεται. Τα θέματα που αγγίζει είναι διαχρονικά και έχουν να κάνουν με την κατάχρηση της εξουσίας, περιβαλλοντικά ζητήματα, την ελευθερία του λόγου και των πράξεων και τον διαχωρισμό θρησκείας και οπαδισμού. Οι χαρακτήρες, έχουν επίσης ενδιαφέρουσες προσωπικότητες. Δεν αποτελούν ‘re-skins’ αλλά διαφορετικά πρόσωπα με ξεχωριστές ικανότητες και ιστορίες. Κάθε ένας συμβάλλει διαφορετικά στην ιστορία και έχουν ως κοινό στόχο να βοηθήσουν την Robin και να δημιουργήσουν έναν καλύτερο κόσμο.

Στον τομέα του Gameplay, δεν θα δούμε κάτι που δεν ξέρουμε. Το Iconoclasts λειτουργεί σαν ένα 2D Action Platformer όπως το Metroid. H Robin έχει στην διάθεσή της ένα πυροβόλο όπλο και ένα κλειδί που της επιτρέπουν να αντιμετωπίζει τους εχθρούς της και να λύνει τους διάφορους γρίφους κάθε χάρτη. Από την αρχή, θα διαπιστώσουμε πως το Wrench θα μας δώσει εύκολη πρόσβαση σε σημεία που είναι κλειδωμένα – γυρνώντας το γρανάζι ή το παξιμάδι αντίστοιχα – και είναι το μόνο εργαλείο που μας επιτρέπει να στέλνουμε τις σφαίρες των αντιπάλων μας πίσω.

Μεγαλύτερη έμφαση δίνεται στους γρίφους και στα αφεντικά που θα αντιμετωπίσουμε. Θα χρησιμοποιήσουμε όλο το οπλοστάσιό μας για να βρούμε τις αδυναμίες τους και να τους νικήσουμε χωρίς δυσκολία. Τα δύο όπλα μας μπορούν να αναβαθμιστούν αρκετές φορές και να γίνουν μηχανές καταστροφής. Ωστόσο, η χρησιμότητα αυτών των αναβαθμίσεων φαίνεται κυρίως στους γρίφους και στον τρόπο που τις υλοποιούμε. Αυτό μας οδηγεί σε κάτι σπάνιο για τέτοιου είδους παιχνίδια: γρίφους για τους οποίους δεν γνωρίζουμε την λύση και δεν είναι τόσο εύκολο να την βρούμε. Η πλειοψηφία τους βέβαια, χαρακτηρίζεται από απλές λύσεις όπως του να γυρίσουμε κάποιον μοχλό, όμως το ενδιαφέρον στοιχείο εντοπίζεται στον τρόπο που θα φτάσουμε μέχρι το σημείο εκείνο.

Ο χειρισμός είναι αρκετά απλός, ειδικά αν παίζουμε με κάποιο χειριστήριο. Όταν βρισκόμαστε κοντά σε κάποιον εχθρό το σύστημα σημαδεύει αυτόματα και μας επιτρέπει να επικεντρώνουμε σε άλλα στοιχεία κατά την διάρκεια της μάχης όπως την περιπλάνησή μας στον χώρο (προς αποφυγή των επιθέσεων) ή στον εντοπισμό της αδυναμίας τους. Ακόμα και οι μηχανισμοί που χρησιμοποιούνται σε κάθε ένα από τα 20 Boss Battles, είναι ξεχωριστοί. Για παράδειγμα, θα πρέπει να κρυφτούμε σε ψηλά φυτά και να περιμένουμε για την κατάλληλη στιγμή της αντεπίθεσης, ή να χρειαστούμε βοήθεια από τους συνεργάτες μας για να προκαλέσουμε όσο μεγαλύτερη ζημιά γίνεται. Αυτές οι μικρές πινελιές προσδίδουν στο παιχνίδι μια εικόνα που δεν συναντάμε τόσο εύκολα σε άλλους τίτλους.

Υπάρχουν όμως και τα αρνητικά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αυτόματη στόχευση δεν μας βοηθάει όσο θα θέλαμε, ενώ δεν λαμβάνουμε ικανοποιητικές οπτικές πληροφορίες όταν πυροβολούμε ή χτυπάμε κάποιον. Πολλές φορές νιώθουμε ότι ρίχνουμε στον αέρα και δεν βρίσκουμε στόχο την στιγμή που δεχόμαστε αρκετά μεγάλη ζημιά από τους κοντινούς ή μακρινούς εχθρούς. Αυτό θα το καταλάβουμε πιο πολύ όταν θα προσπαθήσουμε να απωθήσουμε τα Projectiles των αντιπάλων μας.

Από την άλλη μεριά, έχουμε τον τομέα των γραφικών. Μιλώντας για ένα Pixelated 2D Platformer λογικό είναι να υποθέσουμε πως πρόκειται και για έναν τίτλο που δεν θα αντιμετωπίζει προβλήματα στην απόδοσή του. Και θα έχουμε δίκιο. Το Iconoclasts μπορεί να έκανε 8 χρόνια να κυκλοφορήσει, η απλότητά του όμως του επιτρέπει να τρέξει ικανοποιητικά σε κονσόλες όπως το PSVita αλλά και σε συστήματα που μπορεί να είναι απαρχαιωμένα.

Σε γενικές γραμμές, το Iconoclasts δεν είναι τίτλος που θα λάμβανε υποψηφιότητα για παιχνίδι της χρονιάς. Τα γραφικά του, οι μηχανισμοί του, και οι επιρροές του συνθέτουν ένα Metroidvania που δεν θα ξεχωρίσει εύκολα αλλά σίγουρα θα τραβήξει την προσοχή μας. Θα αποτελέσει εύκολα μια ευχάριστη ασχολία, ειδικά αν προτιμήσουμε την έκδοση του PSVita για να παίζουμε είτε στο κρεβάτι, είτε οπουδήποτε μακριά από την οθόνη ενός υπολογιστή.

Το Iconoclasts είναι διαθέσιμο στο Steam στην τιμή των 19,99€.

Iconoclasts - PC Review
ΙΣΤΟΡΙΑ7.5
GAMEPLAY8
ΓΡΑΦΙΚΑ8.5
ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ7.5
ΑΠΟΔΟΣΗ9
ΔΙΑΡΚΕΙΑ7
8Αρκετά Καλό
Reader Rating: (0 Votes)
0.0

About The Author

Παίζει βιντεοπαιχνίδια από μικρός και τίποτα δεν τον σταματάει από το να συνεχίσει. Ονειρεύεται μια ζωή γεμάτη φίλους και γραφιστική. Προτιμάει τους υπολογιστές για την ψυχαγωγία του και δεν τα παρατάει τόσο εύκολα. Απολαμβάνει τα καλά και διασκεδαστικά παιχνίδια και δεν του αρέσει η ανούσια επιθετικότητα.

Related Posts