Μεγάλο σκάνδαλο για εφτά επαγγελματίες παίχτες του Counter-Strike: Global Offensive. Η Valve, που υποστηρίζει το επερχόμενο ESL One Katowise Event για το παιχνίδι της προχώρησε σε bans μετά από έρευνα που διεξήχθη σε αγώνα μεταξύ των iBUYPOWER και NetcodeGuides.com τον περασμένο Αύγουστο.

Μετά από αρκετή έρευνα, επιβεβαιώθηκαν οι υποψίες ότι ο αγώνας ήταν στημένος. Οι ισχυρισμοί προήλθαν από την The Daily Dot με αποδείξεις που περιείχαν φωτογραφίες από οθόνη κινητού και συζητήσεις ανάμεσα στο μέλος των Cloud9, Shahzeb «ShahZam» Khan ο οποίος ήξερε από πριν το αποτέλεσμα. Oι παίχτες που συμμετείχαν στον αγώνα χρησιμοποιούσαν δευτερεύοντα «Smurf» accounts για να βάλουν μεγάλα στοιχήματα στον αγώνα μέσω το CS:GO Lounge, σύμφωνα με τις κατηγορίες, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν από την Valve μέσω σχετικού blog post:

Mπορούμε να επιβεβαιώσουμε, μέσω έρευνας στο ιστορικό δραστηριότητας των συγκεκριμένων λογαριασμών, πως ένα μεγάλο κομμάτι πολίτιμων αντικειμένων που κερδήθηκαν στο Match από τον Duc ‘cud’ Pham μεταφέρθηκαν (από τον Derek ‘dboorn’ Boorn) στους iBUYPOWER και στον co-founder της NetCodeGuides, Casey Foster.

Όλες αυτές οι πληροφορίες που συγκεντρώσαμε και λάβαμε μας κάνουν και νιώθουμε άβολα σε κάθε συνεργασία με τους παραπάνω συμμετέχοντες.

Eφτά παίχτες θα αποκλειστούν από όλα τα σχετικά Event της Valve και αυτοί είναι:

  • Duc “cud” Pham
  • Derek “dboorn” Boorn
  • Casey Foster
  • Sam “Dazed” Marine
  • Braxton “swag” Pierce
  • Keven “AZK” Larivière
  • Joshua “Steel” Nissan

Η εταιρεία επισήμανε επίσης και τις ηθικές υποχρεώσεις που έχουν οι παίχτες, ομάδες και managers οι οποίοι «δεν πρέπει κάτω από καμιά συνθήκη να στοιχηματίζουν σε CS:GO ματς, να συναναστρέφονται με CS:GO Gamblers ή να δημοσιεύουν πληροφορίες σε άλλους για σχετικά στοιχήματα».

Όπως μεγαλώνει το CS:GO, είναι σημαντικό να σκεφτόμαστε το ουσιαστικό αντίκτυπο ενός επαγγελματία παίχτη του CS:GO που αφήνει στην υγεία και ισορροπία του παιχνιδιού. Παίζοντας μπροστά σε εκατομμύρια fans, είναι πρεσβευτές του παιχνιδιού τους – η δύναμη του επαγγελματικού Counter-Strike έρχεται από την ακεραιότητα των παιχτών και των ομάδων.

Το ESL που ανακοίνωσε πρόσφατα το έπαθλο των 250.000 δολλαρίων, αναφέρει στο Reddit ότι θα κρατήσει το ban. Την ίδια θέση υποστηρίζει και η ESEA αφού εξέδωσε bans σε αυτούς τους εφτά παίχτες, λέγοντας ότι έχουν διάρκεια ενός χρόνου και πως μπορούν οποιαδήποτε στιγμή να τα επιμηκύνουν. Σημείωσε επίσης, οτι από τότε έχει υιοθετήσει την δική της πολιτική που απαγορεύει σε παίχτες, ομάδες και managers να στοιχηματίζουν σε δικούς τους αγώνες.

Ο αριθμός των παιχτών δείχνει μικρός αλλά περνάει σίγουρα το μήνυμά του για την σοβαρότητα αυτής και παρόμοιων καταστάσεων. Οι στημένοι αγώνες δεν συγχωρούνται ειδικά για οργανώσεις όπως το Katowice.