Dragon Quest. Μια σειρά από RPG που έχει αφήσει ιστορία στον χώρο των βιντεοπαιχνιδιών. Ο πρώτος τίτλος κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία το 1986 και αργότερα στην Αμερική με την επωνυμία Dragon Warrior. Υπεύθυνη για την κυκλοφορία είναι η Square Enix που εξαιτίας της, ο τίτλος κατάφερε να γίνει παγκοσμίως γνωστός και να βγάλει πάνω από 10 τίτλους και spin-off games. Από τότε μέχρι και σήμερα, το παιχνίδι υπάρχει σε διάφορες κονσόλες όπως SNES, NES, Gameboy Color, Advance, DS αλλά και στους αγαπημένους υπολογιστές μας.

Η βασική υπόθεση του Dragon Quest έχει να κάνει με έναν ήρωα που προσπαθεί να σώσει τον κόσμο από την απειλή ενός δυνατού εχθρού. Αυτό το καταφέρνει με την βοήθεια των συμπολεμιστών του. Η σειρά έγινε γνωστή παγκόσμια από το κλασσικό Turn-based Combat, τις επαναλαμβανόμενες συναντήσεις με τέρατα όπως τα Slimes (τα οποία έγιναν και η mascot της σειράς), το απλό μενού και τις τυχαίες συναντήσεις με άλλα τέρατα και χαρακτήρες. Κάτι που θα προσέξει κανείς είναι το σχέδιο του παιχνιδιού. Θα μας θυμίσει κάτι που έχουμε ξαναδεί στο παρελθον, σε ένα μέσο ψυχαγωγίας που και αυτό σημάδεψε την παιδική μας ηλικία. Οι ήρωες, τα τέρατα και τα περιβάλλοντα «γεννήθηκαν» από το χέρι του Character Designer, Akira Toriyama – γνωστού από την σειρά Anime και Manga, Dragon Ball – ο οποίος βοηθάει στην ανάπτυξη μέχρι και σήμερα ενώ ένα ακόμα από τα σταθερά μέλη της ομάδας ανάπτυξης είναι και ο σεναριογράφος και Game Designer, Yuji Horii.

Ο πιο πρόσφατος τίτλος της σειράς είναι το Dragon Quest Heroes: The World Tree’s Woe and the Blight Below, που κυκλοφόρησε αρχικά ως PS4-exlusive. Ευτυχώς όμως, η Square Enix συνεχίζει να δείχνει την αγάπη της για τους υπολογιστές με αποτέλεσμα να το έχουμε πλέον στην πλατφόρμα του Steam. Το Heroes αναπτύχθηκε από την Koei Tecmo και όπως θα περίμενε κανείς υπάρχουν πολλά κοινά στοιχεία με τα υπόλοιπα παιχνίδια της σειράς Warriors. Δεκάδες εχθροί στην οθόνη με την ομάδα μας να καλείται να τους αντιμετωπίσει όλους ταυτόχρονα. Το θέμα είναι πως εδώ θα διακρίνουμε μια μικρή διαφορά με τα υπόλοιπα παιχνίδια του είδους.

Είναι μια ηλιόλουστη μέρα στο βασίλειο της Alba και οι ηρωές μας απολαμβάνουν το μεγαλύτερο Festival του έτους. Τέρατα και άνθρωποι ζουν αρμονικά μαζί και όλοι είναι ευτυχισμένοι. Η ειρηνή που επικρατεί μοιάζει ιδανική και τα προβλήματα όλων, ξεχασμένα. Καπου κοντά όμως, ένας κακός μάγος έχει άλλα σχέδια. Με μια απλή τελετουργία, ένα τεράστιο μαύρο σύννεφο εξαπλώνεται στον κόσμο και επηρεάζει όλα τα τέρατα. Από απλούς φίλους μας, τα τέρατα αλλάζουν μυαλά και στρέφονται ενάντια σε ότι μοιάζει με άνθρωπο. Στόχος μας πλέον είναι να αναζητήσουμε την πηγή των προβλημάτων και να επαναφέρουμε την αρμονία στον κόσμο μας.

Ξεκινώντας το παιχνίδι, μας δίνεται η επιλογή να επιλέξουμε ανάμεσα σε δύο κύριους πρωταγωνιστές. Τον Luceus και την Aurora. Αφού επιλέξουμε τον χαρακτήρα που ταιριάζει στην προτίμησή μας, τότε στρεφόμαστε με την σειρά μας ενάντια στους ορκισμένους φίλους μας, καθαρίζοντας ουσιαστικά το βασίλειο από την παρουσία τους. Με τέτοιους φίλους… τι να τους κάνεις τους εχθρούς.

Όσο προχωράμε στο πρώτο επίπεδο, μαθαίνουμε τα βασικά του παιχνιδιού όπως τον χειρισμό, τους συνδιασμούς κινήσεων και τις ειδικές δυνάμεις που χρησιμοποιεί ο κάθε χαρακτήρας. Αφού εξολοθρεύσουμε τα πρώτα μικρά τέρατα, τότε ερχόμαστε σε επαφή με την κύρια αποστολή μας, την διάσωση του Βασιλιά Doric. Αφού φτάσουμε στην αίθουσα του θρόνου, τότε συμπεραίνουμε πως ο Βασιλιάς δεν είναι κάποιος τυχαίος, αδύναμος βάρβαρος που δίνει μόνο εντολές αλλά αντιθέτως είναι ένας ευχάριστος, αστείος και αξιόπιστος κυβερνήτης. Το πάρτυ μας μεγαλώνει και έτσι με δύο συμμάχους στο πλευρό μας συνεχίζουμε για να βρούμε τι είναι αυτό που τάραξε την ισορροπία.

Αποτελώντας παιχνίδι της Koei Tecmo, ξέρουμε τι να περιμένουμε από το gameplay του αλλά θα διακρίνουμε μερικές αλλαγές ή περιορισμούς σε αρκετά σημεία. Για παράδειγμα, στο Dynasty Warriors οι χάρτες είναι αρκετά μεγάλοι, με χιλιάδες εχθρούς να τους κατακλύζουν και με τα Objectives να εμφανίζονται σιγά-σιγά όσο προχωράμε. Στο Dragon Quest Heroes, θα βρεθούμε σε αρκετά μικρότερους χάρτες με τους περισσότερους από αυτούς να ζητούν απλά πράγματα όπως το να σκοτώσουμε όλους τους εχθρούς ή να προστατεύσουμε στρατηγικά σημεία ή/και αντικείμενα απαραίτητα για την ‘αντίσταση’. Στο δεύτερο είδος των objectives δεν είμαστε μόνοι μας. Εκτός από τα μέλη της ομάδας μας μπορούμε να επικαλεστούμε τα τέρατα που πολεμάμε με τα αντίστοιχα «Monster Medals«. Κάθε φορά που σκοτώνουμε ένα τέρας στο πεδίο της μάχης, υπάρχει η περίπτωση να «πέσει» ένα τέτοιο μετάλλιο. Αφού το μαζέψουμε, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να καλέσουμε το τέρας αυτό στο πλευρό μας. Άρα, όσο δυνατότερο είναι το μεταλλίο τόσο δυνατός είναι ο μελλοντικός μας σύμμαχος .

Εντύπωση μου έκανε το γεγονός ότι ο τίτλος εστιάζει περισσότερο στην ιστορία και όχι στο πολύωρο gameplay. Μετά από κάθε αποστολή βλέπουμε κάποιο cutscene ή τους ήρωές μας πίσω στο camp να συζητάνε για τα γεγονότα που διαδραμματίζονται ή για τις επόμενες κινήσεις τους. Στο Camp έχουμε όλα εκείνα τα στοιχεία που με την σειρά τους παραπέμπουν στα παιχνίδια του Dragon Quest. Ως RPG οι ήρωές μας εξοπλίζονται με όπλα, ασπίδες και αξεσουάρ ενώ μαζεύοντας διάφορα υλικά μπορούμε να φτιάξουμε καλύτερο εξοπλισμό και φίλτρα. Κάθε χαρακτήρας έχει τον δικό του τύπο όπλου οπότε υπάρχει και ενός βαθμού grinding.

Στα πλαίσια του Role-playing είδους έχουμε και τις μπάρες υγείας, μαγείας και αφύπνισης (HP, MP και awakening αντίστοιχα). Η «μπάρα αφύπνισης» αποτελεί το κλασσικό Super Form που έρχεται μαζί με μια ειδική επίθεση. Η επιρροή του Toriyama σε αυτές τις επιθέσεις και μορφές είναι εμφανής. Έχοντας διαλέξει τον Luceus (που θυμίζει λίγο τον Gohan από το Dragon Ball Z) έφτασε η στιγμή να χρησιμοποιήσω την ξεχωριστή δυναμή μου. Αμέσως διέκρινα μια τρανταχτή αλλαγή. Εκτός από το μωβ χρώμα με το οποίο «ντύνεται» ο χαρακτήρας μας, αλλάζουν και τα μαλλιά μας. Ο Super Saiyan Luceus γεννιεται και με μια κίνηση αφανίζει ότι υπάρχει σε απόσταση μερικών μέτρων.

Δεν γίνεται να έχουμε RPG χωρίς να υπάρχουν και τα αντίστοιχα boss battles. Μετά από ορισμένο αριθμό επιπέδων, θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε μεγάλους ή δύσκολους εχθρούς. Πρώτος εχθρός μας ήταν ένας δράκος. Χτυπώντας από οποιαδήποτε μεριά, είναι δυνατόν να κάνουμε κάμποση ζημιά, όμως η μεγαλύτερη ζημιά γίνεται αν χτυπήσουμε το κεφάλι ή την ουρά. Κάθε αρχηγός έχει κάποιο αδύναμο σημείο και αν το εκμεταλλευτούμε τότε είναι σίγουρο πως θα νικήσουμε. Τα μεγέθη τους ποικίλλουν οπότε δεν είναι σίγουρο πως θα βρίσκουμε πάντα αυτές τις αδυναμίες ενώ επιβάλλεται η χρήση του Lock-on συστήματος.

Οι χαρακτήρες που θα συναντήσουμε προέρχονται από παλιότερα παιχνίδια της σειράς. Όπως είπαμε, κάθε ένας από αυτούς έχει διαφορετικό όπλο και επιθέσεις. Για να γίνουμε δυνατότεροι αξιοποιούμε τους πόντους ανάπτυξης που παίρνουμε ανεβαίνοντας επίπεδο και με αυτούς θα αγοράσουμε νέες κινήσεις, νέες ιδιότητες για τις επιθέσεις μας ή παραπάνω χαρακτηριστικά για τον χαρακτήρα μας όπως πόντους υγείας, επίθεσης ή άμυνας. Στοιχεία που δεν πρέπει να λείπουν από ένα RPG αλλά εδώ ίσως να μην είναι απαραίτητα.

Τα γραφικά είναι πανέμορφα, χρωματιστά και πεντακάθαρα. Τα μοντέλα των χαρακτήρων δεν έχουν «τραχιές άκρες» και το UI είναι αρκετά φιλικό προς τον χρήστη. Παίζοντας για ώρα, χάνεται η ομορφιά και καμιά φορά θα νομίζουμε πως παίζουμε κάποιο παιχνίδι DragonBall. Παρόλα αυτά, η βελτίωση στην μηχανή της Koei Tecmo είναι εμφανής και μας κάνει να ελπίζουμε για καλύτερα οπτικά αποτελέσματα στο μέλλον. Δυστυχώς, h γραφική αναβάθμιση έρχεται μαζί και με το αντίστοιχο τίμημα.

Πριν από κάμποσο καιρό είχαμε αναφέρει τις απαιτήσεις συστήματος για το Dragon Quest Heroes. Το μέτριο σύστημά μου αδυνατεί να αξιοποιήσει στο έπακρον τα γραφικά του παιχνιδιού. Σε αρκετές περιπτώσεις, ακόμα και μακριά από μάχες, τα καρέ μου κυμαίνονταν από 45-55 με ελάχιστες στιγμές να φτάνουν τα 60. Αυτό το γεγονός είναι εκνευριστικό μιας και η εναλλαγή μπορεί να μας αποσυντονίσει λίγο και να έχουμε μικρά προβλήματα στα Boss Fights ή αν μας έχουν περικυκλώσει. Αυτό λύνεται οριοθετώντας τα FPS στα 30 μέσα από τις ρυθμίσεις. Παραμένει όμως κάτι εκνευριστικό.

Τέλος, ο χειρισμός είναι αρκετά καλός και απλός ενώ μας δίνονται δύο επιλογές. Στην πρώτη επιλογή, τα Combos γίνονται με το συνεχόμενο πάτημα ενός μόνο κουμπιού ενώ στην δεύτερη επιλογή χρειάζονται περισσότερα κουμπιά για διαφορετικές κινήσεις. Φυσικά, σε τέτοιου είδους παιχνίδια προτιμάται η χρήση χειριστηρίου αν και μπορούμε να παίξουμε και με το πληκτρολόγιο.

Η σειρά Dragon Quest αποτελεί το «καμάρι» των Ιαπωνικών RPGs. Πολλά από τα παιχνίδια που απολαμβάνουμε και αγαπάμε σήμερα έχουν πολλές επιρροές από αυτήν την σειρά. Το Dragon Quest Heroes είναι μια προσθήκη που ενώ είναι ευπρόσδεκτη, καταλήγει στην ίδια άβυσσο με τα υπόλοιπους Warriors τίτλους. Η άβυσσος αυτή δεν είναι κάτι που πρέπει να μας ανησυχεί. Η διασκέδαση που μας προσφέρεται είναι εγγυημένη. Εξάλλου, και σε ποιον δεν αρέσει να «ξεπετάει» κύμματα εχθρών με την τερατώδη δύναμη και ικανότητά του. Η κατάληξη είναι η ίδια με τους τίτλους αυτούς να κρατάνε μια θέση στην συλλογή μας, ξεχασμένα.

Η Koei Tecmo επιχειρεί την ανάμειξη ενός πιο σταθερού σεναρίου στον κλασσικό τύπου gameplay. Ενώ το καταφέρνει σε μερικά σημεία, η μονοτονία που εμφανίζεται από κάποια στιγμή και μετά μαζί με το μπέρδεμα του ποιος πραγματικά είναι ο ήρωας και ποιος ο κακός χαλάνε την γενικότερη εικόνα. Ένα παιχνίδι που αυτές τις γιορτινές μέρες ίσως να αποτελεί ένα καλό δώρο για κάποιον φίλο μας που του αρέσουν τα απλά RPG ή η Ιαπωνική κουλτούρα και μια μνεία της Square Enix στην σειρά με παλιούς χαρακτήρες και τέρατα να επιστρέφουν για άλλη μια φορά.

Ευχαριστούμε την Square Enix και CD Media Greece για την παροχή του Review Code.