Όλοι γνωρίζουμε τι είναι, αυτό που λέμε «της μόδας», την σημερινή εποχή στον κόσμο του Gaming. Αυτή την περίοδο, τα Battle Royale παιχνίδια έχουν λάβει μια θέση στην καρδιά αμέτρητων gamer σε όλο τον κόσμο. Γνωστά παιχνίδια έχουν προσθέσει κάποιο είδος Battle Royale mode στις επιλογές τους, ενώ το Twitch και το Youtube έχουν γεμίσει με παρουσιαστές και κανάλια με εκατομμύρια οπαδούς, που βλέπουν φανατικά να παίζουν τα γνωστά σε όλους παιχνίδια, όπως τα Fortnite και PlayerUnknown’s Battlegrounds. Υπάρχει όμως ένα genre το οποίο είχε την τιμητική του πριν κάποια χρόνια, και εξακολουθεί να υπάρχει μέχρι και σήμερα, αλλά σίγουρα με μια διαφορετική δυναμική. Αυτά είναι τα Sandbox/Survival παιχνίδια. Ένα είδος διασκεδαστικό με παρέα, που μπορεί να μας κάνει να περάσουμε ακόμα καλύτερα, ειδικά αν επενδύσουμε χρόνο και φαντασία στον κόσμο τους.

Σήμερα λοιπόν, ερχόμαστε να κοιτάξουμε το Conan Exiles της Funcom, έναν τίτλο που κυκλοφόρησε τις αρχές του 2017 ως Early Access Project και από τότε μέχρι σήμερα γνώρισε μείωση στους ενεργούς παίκτες. Η τελευταία μεγάλη κυκλοφορία στο είδος των survival παιχνιδιών, βρίσκει τους οπαδούς του Conan σε όλο τον κόσμο χαρούμενους, και όλους τους υπόλοιπους που δεν γνωρίζουνε τον ήρωα, να θέλουνε να γνωρίσουν το βάρβαρο σύμπαν του. Το παιχνίδι κατάφερε να σημειώσει 320.000 πωλήσεις από τις πρώτες μέρες κυκλοφορίας του κάτι που έδειξε πως το παιχνίδι αυτό είναι κάτι το οποίο ο κόσμος το βλέπει ζεστά, και θα το αγκαλιάσει μόλις ολοκληρωθεί.

Στο Conan Exiles ξεκινάμε ως ένας βάρβαρος που έχει αφεθεί στο έλεος των τεράτων και των ζώων μέσα σε έναν έρημο κόσμο. Το παιχνίδι μας δίνει αρκετές επιλογές παραμετροποίησης, κάτι που είναι πάντα ευπρόσδεκτο όταν φτιάχνουμε τον χαρακτήρα μας σε κάποιο online παιχνίδι – και μάλιστα σε ένα που μοιάζει με MMO. Έτσι, μπορούμε να επιλέξουμε την φυλή του ήρωα μας, οπού η κάθε επιλογή από τις προτεινόμενες μας δίνει και το ανάλογο boost στα stats που θα έχουμε αργότερα, αλλά και άλλα χαρακτηριστικά σώματος που δεν προορίζονται για τα μάτια ενός παιδιού. Αφού ολοκληρώσουμε την δημιουργία του χαρακτήρα μας, μαθαίνουμε πως ο ήρωας μας έχει κατηγορηθεί για αποτρόπαια εγκλήματα, είτε αυτό είναι αλήθεια είτε όχι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να τον έχουν σταυρώσει στην μέση του πουθενά, σε μια αφιλόξενη έρημο στην οποία καλούμαστε να χτίσουμε το δικό μας βασίλειο. Ο Conan, εμφανίζεται ως από μηχανής θεός, δίνοντας μας μια δεύτερη ευκαιρία.

Με μια σύντομη παρουσίαση, και ένα σεβαστό Tutorial θα νιώθουμε πραγματικά αβοήθητοι, χωρίς αυτό να είναι κάτι κακό. Μέσα από την εξερεύνηση, θα κάνουμε τα πρώτα σημαντικά βήματα. Συλλέγουμε υλικά, όπως πέτρες, φυτά, ξύλα, για να δημιουργήσουμε ζωτικής για την επιβίωση μας σημασίας αντικείμενα, όπως ρούχα, όπλα, κρεβάτια, κτήρια ή κλπ. Το θετικό είναι πως εδώ δεν συγχωρείται τίποτα, και τα πάντα είναι πραγματικά αφιλόξενα. Μας δίνει την αίσθηση πως όχι μόνο ο ήρωας μας πρέπει να είναι σκληρός για να αντέξει τα τέρατα, την δίψα και την πείνα στην μέση της ερήμου, αλλά και εμείς οι ίδιοι σαν παίκτες. Ταυτόχρονα αυτό αποτελεί και ένα από τα αρνητικά στοιχεία, όχι ως προς την εκτέλεση, αλλά προς την γενική παρουσίαση. Θα ήταν καλό να υπάρχει ένας μικρός οδηγός τουλάχιστον στην αρχή.

Φαίνεται ξεκάθαρα πως το Conan Exiles δημιουργήθηκε έχοντας υπόψιν τους φίλους των survival παιχνιδιών, γιατί γνωρίζουν πως αυτοί είναι και εκείνοι που θα το αγοράσουν πρώτοι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να νιώθουμε ξένοι με αρκετά άσχημο τρόπο, όταν δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες για τους μηχανισμούς και για τον στόχο μας. Όπως είπαμε, σε ένα τέτοιο είδος παιχνιδιού, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να επιβιώσουμε, είναι να παίξουμε και να φανταζόμαστε τι θα κάναμε στην θέση του χαρακτήρα μας. Απαιτεί πολύ υπομονή και αφού κάνουμε τα πρώτα μας βήματα και γνωρίσουμε τα κατατόπια των Exiled Lands, τότε ανοίγονται οι πόρτες για το πραγματικό παιχνίδι. Μπορούμε να δημιουργήσουμε ή να ακολουθήσουμε κάποια clan, να εξερευνήσουμε παρέα με φίλους, να χτίσουμε σπίτια, βάσεις και κατασκευές, να κυνηγήσουμε τέρατα, και εννοείται να κάνουμε craft νέα αντικείμενα. Το gameplay βασίζεται πολύ στο δημιουργικό κομμάτι και για αυτό είπαμε πριν ότι είναι ένας τίτλος που θα διασκεδάσουμε περισσότερο παίζοντας με φίλους. Ανεβαίνουμε επίπεδα κάνοντας όλες τις παραπάνω ενέργειες, και κάθε επίπεδο μας προσφέρει πόντους που μπορούμε να ξοδέψουμε σε όλα τα stats του ήρωα μας, όπως vitality, strength, survival κλπ, το καθένα με τα οφέλη του. Η ελευθερία της δημιουργίας δεν περιορίζεται μόνο στο κομμάτι της εμφάνισης ή στο overworld, αλλά και στα ίδια μας τα στατιστικά, και στην ποικιλία που μας παρέχουν.

Στον οπτικοακουστικό τομέα, το παιχνίδι μας εντυπωσιάζει, πάντα στα πλαίσια του Survival MMO εννοείται, και στα standards που έχουμε για αυτά. Δηλαδή σε καμία περίπτωση δεν είναι το πιο όμορφο παιχνίδι του 2018, αλλά σε ένα είδος παιχνιδιού που σημασία έχουν οι επιλογές και η απόδοση την στιγμή που το βάρος πέφτει στο διαδικτυακό gameplay, τα γραφικά του είναι ικανοποιητικά και με το παραπάνω. Ο σημαντικότερος λόγος είναι η παρουσία πολλών ειδών ζωής, και η ποικιλία σε χρώματα και τοποθεσίες. Μπορεί να ξεκινάμε σε μια απέραντη και αφιλόξενη έρημο, αλλά δεν σημαίνει πως θα μείνουμε μόνο εκεί. Χιονισμένα τοπία, καταπράσινα δάση και γαλάζιες λίμνες, βουνά και κατοικημένες περιοχές, είναι μερικές από τις τοποθεσίες που θα επισκεφτούμε, ενώ τα καιρικά φαινόμενα έρχονται να αλλάξουν τελείως την προσέγγισή μας στις διάφορες προκλήσεις. Και όλα αυτά, πλαισιώνονται με τα τέρατα, τα ζώα και τους τιτάνες που θα απειλήσουν την βάση μας. Πλάσματα θαλάσσια, ερπετά της ερήμου, ανθρωποειδή τέρατα, το παιχνίδι τα έχει μοιράσει σε όλο τον κόσμο του, και εμείς καλούμαστε να τα αντιμετωπίσουμε, και να αναρωτιόμαστε τι ακόμα μπορούμε να δούμε στην συνέχεια. Το ηχητικό κομμάτι του παιχνιδιού είναι καλό και προσεγμένο, αφού θα έχουμε την ησυχία που θα επικρατούσε σε μια έρημο, αλλά αλλάζοντας περιβάλλον και δράση, οι ήχοι συνοδεύουν την περιπέτειά μας.

Το Conan Exiles τρέχει ικανοποιητικά σε ένα mid range σύστημα (R9 380 4GB – I5 4690K – 8GB RAM) στα mid-high settings. Παρατηρούμε πως από την στιγμή που ο υπολογιστής μας αρχίζει να ζεσταίνεται όμως, η απόδοση πέφτει αρκετά, αλλά πάντα σε σχετικά αποδεκτά επίπεδα. Γενικά δεν υπάρχει κάποιο σημαντικό πρόβλημα στην απόδοση, και είμαι σίγουρος πως σε ένα δυνατότερο σύστημα το παιχνίδι θα έτρεχε άψογα. Μιλώντας για έναν υπό συνεχόμενη ανάπτυξη τίτλο, σίγουρα ίσως βρεθούμε αντιμέτωποι με Bugs ή Glitches, αλλά όλα δείχνουν πως η Funcom δεν τα παρατάει και διορθώνει ότι μπορεί, όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Εν κατακλείδι, το Conan Exiles αποτελεί ένα έργο που απευθύνεται κυρίως στους λάτρεις των Survival MMO παιχνιδιών, και μετά στους οπαδούς του Conan. Ο λόγος είναι πως αυτό το είδος παιχνιδιού είναι πολύ συγκεκριμένο. Σε καμία περίπτωση δεν είναι κακό παιχνίδι. Το αντίθετο μάλιστα, αναδεικνύεται πόσο καλοδουλεμένο είναι. Αλλά είναι αδιαμφισβήτητο πως υπάρχει κίνδυνος σε μια «τυφλή» αγορά, κάποιος να το παίξει και να απογοητευτεί, μόνο και μόνο επειδή δεν του αρέσει αυτό το είδος παιχνιδιών. Θυμίζουμε πως μιλάμε για ένα προιον που συστήνεται με παρέα και όχι για τους Solo παίκτες. Είναι όμως σίγουρα ένα παιχνίδι που κάποιος θα μπορούσε να παίξει για να μάθει αν τα Survival MMO’s είναι ένα από τα είδη που θέλει να καταπιαστεί. Οπότε για τους υπόλοιπους gamers, εγκρίνουμε, αλλά με σωστή μελέτη και αρκετό ψάξιμο.

Το Conan Exiles είναι διαθέσιμο στο Steam στην τιμή των 39,99€.

Ευχαριστούμε την Enarxis Dynamic Media για την παροχή του Review Code.

Conan Exiles - PC Review
ΙΣΤΟΡΙΑ7
GAMEPLAY8
ΓΡΑΦΙΚΑ7.5
ΑΠΟΔΟΣΗ7.5
ΔΙΑΡΚΕΙΑ8.5
ΜΟΥΣΙΚΗ7
7.5Καλό
Reader Rating: (0 Votes)
0.0