Μπήκε, λοιπόν, αυτή την εβδομάδα το Patch 4.7 με τα συνηθισμένα Nerfs/Buffs σε διάφορους χαρακτήρες αλλά και την εισαγωγή του Braum – the Heart of the Freljord! Μετά από περισσότερο από ένα χρόνο από το τελευταίο Support (Thresh), η Riot προωθεί ένα νέο MANLY support μετά από γενική απαίτηση των παικτών. Ο Braum είναι ένας καλοσχεδιασμένος Champion, συνεχίζοντας στο μοτίβο που μας έχει συνηθίσει η Riot στα τελευταία releases. Πριν πούμε οτιδήποτε άλλο ας ρίξουμε μια ματιά στα skills του:

 • [label variation=»label-danger»]Passive: Concussive Blows[/label] Τα basic attacks του Braum προκαλούν Concussive Blows. Μετά το πρώτο basic attack, όλα τα basic attacks του Braum και των συμμάχων του προσθέτουν stacks. Οι στόχοι που συγκεντρώνουν 4 stacks γίνονται stun και δέχονται επιπλέον magic damage. Αφού γίνουν stun, δεν γίνεται να εφαρμοστούν πάλι πάνω τους Concussive Blows για ορισμένο χρονικό διάστημα.
 • [label variation=»label-danger»]Q: Winter’s Bite[/label] Ο Braum εκτοξεύει μια λωρίδα πάγου σε ευθεία γραμμή που χτυπάει τον πρώτο εχθρό που συναντά και προκαλεί magic damage, slow και προσθέτει 1 stack της Passive(Concussive Blows).
 • [label variation=»label-danger»]W: Stay Behind Me[/label] Ο Braum πηδά προς την κατεύθυνση ενός κοντινού συμμάχου και καταλήγει ανάμεσα στον στόχο του και στον κοντινότερο εχθρό,δίνοντας τόσο στον ίδιο όσο και στον σύμμαχο του bonus armor και magic resistance βασισμένο στο συνολικό του armor και magic resistance.
 • [label variation=»label-danger»]E: Unbreakable[/label] Ο Braum σηκώνει την ασπίδα του προς μια κατεύθυνση, απορροφώντας το damage από την πρώτη επίθεση που γίνεται προς την κατεύθυνση της ασπίδας και μειώνει το damage όλων των επόμενων επιθέσεων για το διάστημα που η ασπίδα είναι ψηλά. Ο Braum αναχαιτίζει projectiles με το Unbreakable και επίσης κερδίζει ένα μικρό speed boost έως ότου κατεβάσει την ασπίδα.
 • [label variation=»label-danger»]R: Glacial Fissure[/label] Ο Braum εκτοξεύει μια τεράστια βολή μεγάλης εμβέλειας που προκαλεί knock-up σε όποιον εχθρό χτυπήσει και αφήνει πίσω του ένα πεδίο που προκαλεί slow.

 

Όπως παρατηρούμε από τα skills του, ο Braum είναι ένα πολύ δυνατό support, το οποίο απαιτεί μεγαλύτερη συνεργασία με το εκάστοτε Ad Carry από το συνηθισμένο. Ενδιαφέρουσα είναι και η επαναχρησιμοποίηση του mechanic του block shield (E:Unbreakable), μια μορφή του οποίου είχε χρησιμοποιηθεί νωρίτερα και από τον Yasuo με το Wind Wall του. Ας δούμε τώρα μερικά χρήσιμα tips για τον Braum:

 • Ο Braum μπορεί να έχει ενεργά stacks του passive του σε περισσότερους από έναν εχθρούς ταυτόχρονα.
 • Το Q του σταματάει στον πρώτο εχθρό Champion/Minion που βρίσκει οπότε χρειάζεται προσοχή στη χρησιμοποίηση του για να χτυπήσει τον σωστό στόχο.
 • Το W του μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σύμμαχο champion/minion αλλά και στον εαυτό του όταν άπλα χρειάζεται το bonus armor και magic resistance.
 • Το W του μπορεί να χρησιμοποιηθεί αμυντικά σε συνδυασμό με το E αλλά και επιθετικά σε συνδυασμό με το Q/R.
 • Όταν ενεργοποιείται το E του, εκτός από το μπλοκ του πρώτου spell, αναχαιτίζονται επίσης όλα τα projectiles από την ασπίδα για ένα σύντομο διάστημα αφού χτυπήσουν τον Braum. Αυτό σημαίνει ότι, για παράδειγμα το αντίπαλο Ad Carry δεν μπορεί να χτυπήσει όποιον βρίσκεται πίσω από την ασπίδα του με basic attacks. Ωστόσο, η ασπίδα δεν μπορεί να μπλοκάρει τα tower hits.
 • Όταν ο Braum μπλοκάρει ένα spell με το Ε του, τότε μπλοκάρει μόνο το damage του spell και όχι και το cc που πιθανώς αυτό να κάνει. Για παράδειγμα, όταν ο Braum μπλοκάρει το Q της Morgana, τότε μπλοκάρει και όλο το damage του αλλά δεν αποτρέπει το snare .
 • Το R προκαλεί knock-up μεγαλύτερης διάρκειας στον πρώτο στόχο που χτυπάει και μικρότερο σε όλους τους υπόλοιπους.

 

[symple_toggle title=»Bonus Tip»]

Όταν ο Braum ταΐσει ένα Poro, τότε αυτό βγάζει ένα μεγάλο μουστάκι!

Mustache Poro

[/symple_toggle]

Αφού γνωρίσαμε λίγο καλύτερα τον Braum, μπορούμε τώρα να προχωρήσουμε λίγο παραπέρα και να ανακαλύψουμε με ποιούς χαρακτήρες συνεργάζεται καλύτερα αλλά και εναντίον ποιών έχει προβλήματα στο lane.

[symple_tabgroup]
[symple_tab title=»Synergy»]
Ο Braum συνεργάζεται καλά στο lane με τους Champions που μπορούν να εκμεταλλευτούν το passive του καλύτερα. Κάποιοι από αυτούς είναι οι Lucian, Caitlyn και Twitch.
[/symple_tab]
[symple_tab title=»Counters»]
Ο Braum έχει αδύναμο early game (πριν τα 6 level), λόγω του ότι δεν μπορεί να κάνει engage εύκολα χωρίς την ulti του. Champions όπως η Karma και η Morgana μπορούν να εκμεταλλευτούν την αδυναμία του αυτή, ενώ στην περίπτωση της Morgana μπορεί να μπλοκάρει και τα cc του με την Black Shield.
[/symple_tab]
[/symple_tabgroup]

Θεωρείτε τον Braum OP; Θα τον αγοράσετε; Περιμένουμε τα σχόλια σας!

 • Χρήσιμο guide