Διανύουμε τον δεύτερο μήνα του χρόνου και ήδη έχουμε δει αρκετές εταιρείες να παλεύουν για τον τίτλο του καλύτερου παιχνιδιού της χρονιάς. Τα Resident Evil 7, Sniper Elite 4, For Honor και Hollow Knight είναι μόνο μερικά από τα παιχνίδια που έχουν αφήσει σε εμάς αλλά και τους παίχτες θετικές εντυπώσεις. Παρόλα αυτά, το 2017 δεν έχει τελειώσει και ήδη περιμένουμε δεκάδες μεγάλους νέους τίτλους να κυκλοφορήσουν για τους αγαπημένους υπολογιστές μας. H αλήθεια όμως είναι πως δεν περίμενα για κάποιο παιχνίδι τόσο πολύ όσο το για το BERSERK and the Band of the Hawk της KOEI Tecmo.

Αν μας ρωτούσαν ποιο παιχνίδι θεωρούμε πως θα έπρεπε να δούμε να μεταφέρεται από κάποιο anime ή manga, θα λέγαμε αμέσως το BERSERK. Ο αιμοδιψής μισθοφόρος πρωταγωνιστής του, Guts, είναι ο καταλληλότερος πολεμιστής για να σφαγιάσει στρατιές χιλιάδων με το τεράστιο σπαθί του. H Ιαπωνική KOEI Tecmo καταφέρνει για ακόμα μια φορά να κάνει μια επιτυχημένη μεταφορά ενός πολύ καλού anime στις οθόνες των υπολογιστών μας. Θα νιώσουμε την δύναμη να μας κατακλύει ενώ περνάμε το σπαθί μας μέσα από τα βουτυρένια σώματα των εχθρών μας και θα δούμε κεφάλια να πετάνε όταν μπαίνουμε σε «Berserk Mode».

Γιατί όμως μια σειρά σαν αυτή να δεχτεί μετατροπή σε ψηφιακή μορφή και εν τέλει, τι είναι το BERSERK; Η σειρά manga Berserk είναι μία σκοτεινή σειρά φαντασίας από το δημιουργό manga Kentaro Miura. Έχει επιτύχει συνολικές πωλήσεις άνω των 29 εκατομμυρίων τευχών και θεωρείται μια από τις πιο επιτυχημένες σειρές μάνγκα («για ενήλικες») όλων των εποχών. Η σειρά επικεντρώνεται στη ζωή ενός ορφανού μισθοφόρου πολεμιστή, του Guts, και στη σχέση του με τον Griffith, τον ηγέτη μιας ομάδας μισθοφόρων με όνομα The Band of the Hawk. Τόσο η σειρά manga, όσο και η σειρά anime, έχουν γίνει γνωστές για την υπερβολική τους βια κάτι που θα το διαπιστώσουμε και κατά την διάρκεια του Gameplay.

H ιστορία του Berserk είναι αρκετά γνωστή, ιδιαίτερα στους κύκλους των φίλων των Anime. O Guts είναι ένας περιπλανώμενος μισθοφόρος πολεμιστής ο οποίος από την μέρα της γέννησής του αναζητεί τον πόλεμο για να ζήσει. Μετά τον θάνατο της μητέρας του, ο θετός του πατέρας Gambino αναλαμβάνει να τον αναθρέψει και τον στρατολογεί στην μισθοφορική του ομάδα. Με το πέρας των χρόνων, ο Gambino καταλήγει να προσφέρει τον Guts σε έναν άλλο μισθοφόρο για τις πιο… σκοτεινές του επιθυμίες. Με την οργή να τον κατακλύζει, ο Guts αποφασίζει να πάρει την ζωή στα χέρια του σκοτώνοντας τον Gambino και φεύγοντας από τα δίχτυα της ομάδας. Έτσι, χρόνια αργότερα, ο πρωταγωνιστής μας αποκτάει μεγαλύτερη δύναμη και πολλά βασίλεια ζητούν την βοήθειά του για να επιτύχουν στους πολέμους τους. Μετά από μια αιματηρή μάχη με τον Basuzo, έναν πασίγνωστο πολεμιστή, η φήμη του Guts μεγαλώνει και αυτό τραβάει την προσοχή του Griffith, αρχηγού της Band of the Hawk που αποσκοπεί στο να τον προσθέσει στο ενεργητικό της ομάδας του – κάτι που καταφέρνει μέσω μιας μονομαχίας.

Η μεσαιωνική ατμόσφαιρα του Berserk αλλάζει προς το μεταφυσικό όταν η Συντροφιά συναντάει τον Nosferatu Zodd, έναν άνθρωπο-δαίμονα που αντιμετωπίζει τους ήρωες σε μια από τις δυσκολότερες μάχες τους. Ο Guts μαζί με τον Griffith καταφέρνουν να νικήσουν τον Zodd ο οποίος όμως προειδοποιεί τον πρωταγωνιστή για το μέλλον του. Η φιλία του με τον Griffith θα τον οδηγήσει στον θάνατο και γι’αυτό πρέπει να απομακρυνθεί άμεσα.

Ο πόλεμος θα φτάσει σύντομα στο τέλος του με την Συντροφιά να παίζει έναν πολύ μεγάλο ρόλο σε αυτό το αποτέλεσμα. Οι αγαπημένοι πολεμιστές επιστρέφουν ως ήρωες και έτσι ονομάζονται Ιππότες αποκτώντας το δικό τους βασίλειο, ολοκληρώνοντας με αυτό τον τρόπο τον σκοπό τους. Η αποχώρηση του Guts όμως, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την διάθεση του Griffith ο οποίος αποπλανεί την κόρη του ήδη υπάρχοντος Βασιλιά και καταλήγει έτσι σε ένα μπουντρούμι στα βάθη του Βασιλείου για τουλάχιστον έναν χρόνο. Μαθαίνοντας τα νέα αυτά, ο Guts μαζεύει την υπόλοιπη συντροφιά και σώζουν τον Griffith ο οποίος όμως έχει υποστεί μεγάλη σωματική ζημιά σε σημείο να μείνει ανάπηρος. Κανείς όμως δεν είναι προετοιμασμένος για το σκοτάδι το οποίο έρχεται.

Η KOEI Tecmo έγινε γνωστή για την διασκεδαστική χροιά που έχουν τα παιχνίδια της και ιδιαίτερα εκείνα της σειράς Dynasty και Samurai Warriors. Αυτές οι σειρές αποτέλεσαν την βάση για την δημιουργία παιχνιδιών βασισμένα σε σειρές και ιστορικά γεγονότα με τα πιο χαρακτηριστικά να είναι τα One Piece Pirate Warriors 3 και το πρόσφατο Attack On Titan: Wings of Freedom. Με μια πρώτη ματιά, θα συμπεράνουμε πως και εδώ χρησιμοποιούνται οι ίδιες τεχνικές τόσο στο Gameplay όσο και στα σχετικά Cutscenes.

Ξεκινώντας το παιχνίδι, επέλεξα αμέσως το μοναχικό αλλά έντονο single-player campaign. Όπως τα περισσότερα Warriors spin-offs, έτσι και εδώ δεν θα δυσκολευτούμε να καταλάβουμε το τι πρέπει να κάνουμε ή πως θα εξαπολύσουμε τις επιθέσεις μας. Η μεγαλύτερη διαφορά όμως παρατηρείται στο τρόπο που σκοτώνουμε τους εχθρούς μας μια και θα δούμε εντόσθια και κεφάλια να πλημμυρίζουν το χώμα των πεδίων μάχης. Με την ενεργοποίηση του Berserk Mode, κάθε χτύπημά μας δυναμώνει αισθητά και κόβει κομματάκια του αντιπάλους μας.

Θα έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε όλους τους χαρακτήρες της σειράς. Από τον παντοδύναμο Guts μέχρι και τους πιο νέους χαρακτήρες, κάθε ήρωας έχει το δικό του σύνολο κινήσεων και δυνάμεων που θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε για να διαχειριστούμε την κάθε κατάσταση και αριθμό εχθρών. Έχουμε στην διάθεσή μας τα κλασσικά combo δύο κουμπιών τα οποία κάθε φορά οδηγούν σε διαφορετικές κινήσεις. Ωστόσο, το σύστημα αυτό θα μας αφήσει με το να ζητάμε μεγαλύτερο βάθος. Θα παρατηρήσουμε πως θα ασχοληθούμε περισσότερο με το να μαζεύουμε ψυχές, για να μπούμε σε Frenzy Mode και να σκοτώνουμε γρηγορότερα τους στρατιώτες/δαίμονες, παρά να παίζουμε το παιχνίδι έτσι όπως σχεδιάστηκε.

Εκτός από τα βασικά όπλα, κάθε χαρακτήρας έχει στην διάθεσή του και δευτερεύοντα τα οποία μας προσφέρουν περισσότερες εναλλακτικές για τις μάχες με τους αρχηγούς. Ο Griffith χρησιμοποιεί μια μικρή βαλλίστρα για μακρινά χτυπήματα ή διάφορα Counter για να μην διακόπτονται τα combo ενώ ο Guts ξεκλειδώνει τα όπλα αυτά ενώ προχωράμε στην ιστορία. Το πιο δυνατό απ’όλα είναι το handcannon που μαζί με την μεγάλη ζημιά, μπορεί να προκαλέσει διάφορα Debuffs στος εχθρούς μας. Τέλος, τα άλογα επιστρέφουν για άλλη μια φορά και θα αποτελέσουν έναν παραπάνω τρόπο γρήγορης μάχης και μετακίνησης, αλλά δεν προτιμούνται ιδιαίτερα.

Τα 46 Story Missions δεν θα μας δυσκολεύσουν ιδιαίτερα παρά μόνο σε μερικές αποστολές και ορισμένους – αρκετά δύσκολους και άδικους – αρχηγούς. Η πλειοψηφία των αρχηγών που θα αντιμετωπίσουμε θα βασίζεται στους επιμέρους στρατιώτες για να μας προκαλέσουν αισθητή ζημιά ενώ οι πιο σημαντικοί όπως ο Nosferatu Zodd, θα είναι μόνοι τους με τα μεγάλα όπλα και τις μαγικές επιθέσεις τους. Σε τέτοιες περιπτώσεις, θα κάνουμε χρήση διαφόρων Boost αντικειμένων και άλλων μηχανισμών που έχει το παιχνίδι μιας και το χρονόμετρο θα μετράει αντίστροφα και θα πρέπει να νικήσουμε πριν φτάσει το μηδέν. Ακόμα και στο μεγαλύτερο επίπεδο δυσκολίας, το παιχνίδι ήταν αρκετά εύκολο και αποτελούσε και τον μόνο τρόπο για γρηγορότερο Leveling Up (ή διαφορετικά γνωστό και ως Power-leveling).

Αν αναζητούμε μεγαλύτερη πρόκληση από το gameplay, μπορούμε να δοκιμάσουμε την τύχη μας στο Endless Mode. Το Endless Mode αποτελεί ένα πλήθος ορόφων μέσα στην Άβυσσο της Κόλασης. Κάθε όροφος έχει έναν συγκεκριμένο αριθμό εχθρών και ορισμένες αποστολές που πρέπει να ολοκληρώσουμε πριν μεταβούμε στον επόμενο. Όσο προχωράμε πιο βαθιά στην Άβυσσο, οι εχθροί αποκτούν μεγαλύτερη άμυνα και επίθεση καθώς και ξεχωριστές ιδιότητες και buffs. Βέβαια, η επιτυχία μας σε κάθε όροφο μας δίνει και ορισμένα έπαθλα όπως Skins για τους πρωταγωνιστές ή ακόμα και νέους χαρακτήρες, για τα Free και Endless Modes, όπως τον Wyald, που μπορεί και μεταμορφώνεται σε έναν τεράστιο δαίμονα.

20170222202510_1

Μιας και μιλάμε για ένα PC Port, καλό θα ήταν να δούμε ποιες είναι οι δυνατότητές του στους υπολογιστές σε σχέση με τις κονσόλες και πόσο καλή είναι η απόδοσή του σε μέτρια συστήματα. Πριν από μερικές μέρες, σας γνωστοποιήσαμε με την σειρά μας τις επίσημες απαιτήσεις συστήματος του BERSERK and the Band of the Hawk μαζί με το αντίστοιχο Launch Trailer από την κυκλοφορία του. Για να τρέξουμε το παιχνίδι ικανοποιητικά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, θα πρέπει να έχουμε τα εξής τρία specs:

  • Processor: Core i7 2600 over
  • Memory: 8 GB RAM
  • Graphics: NVIDIA GeForce GTX980 (3840×2160) / GTX760 (1920×1080)

Στο σύστημα που χρησιμοποιήθηκε για το Review υπήρχε ένας επεξεργαστής Intel Core i5-4690, μια κάρτα γραφικών AMD Radeon R9 270 στα 2GB με τον τελευταίο Driver εγκατεστημένο, μνήμη RAM 8GB, Windows 8.1, και δύο οθόνες (1x1080p και 1x720p).

Έχοντας ένα μεγάλο κομμάτι των ρυθμίσεων στο μέγιστο, κατέγραψα πως τα καρέ έφταναν στα 60fps. Μέσα στις ρυθμίσεις υπήρχε και η επιλογή για το πόσοι εχθροί θα εμφανίζονται ταυτόχρονα στην οθόνη. Πέρα από τις ρυθμίσεις για τα Textures και την ποιότητα των μοντέλων, οι σκιές και ο αριθμός των αντιπάλων έριχναν τον ρυθμό των καρέ στο μισό, μένοντας σταθερά στο 30 (με ελάχιστες περιπτώσεις να αγγίζουν το 60). Το ίδιο χαρακτηριστικό μπορούσε να παρατηρηθεί και στο Attack on Titan: Wings of Freedom.

Με τις ρυθμίσεις στο μέτριο υπήρχε μια αυξομείωση στα καρέ μεταξύ του 50 και του 60. Να σημειωθεί εδώ πως το σταθερό 60 μπορεί να επιτευχθεί με μειωμένο αριθμό στρατευμάτων στην οθόνη και μερικά ακόμα στοιχεία απενεργοποιημένα ή ρυθμισμένα στο Low. Ωστόσο, ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, το BERSERK and the Band of the Hawk φαίνεται αρκετά ωραίο.

Ο τελευταίος τίτλος της KOEI Tecmo μας άφησε με ποικίλες εντυπώσεις. Το BERSERK and the Band of the Hawk καταλήγει να γίνεται μονότονο, με το σύστημα μάχης να είναι παράλληλα ρηχό αλλά και διασκεδαστικό. Διηγείται μια σκοτεινή ιστορία στα βάθη του μεσαίωνα η οποία πλαισιώνεται από εντυπωσιακά γραφικά και εφέ, στοιχεία που ενδέχεται να αφήσουν τους φίλους της σειράς ευχαριστημένους. Δυστυχώς, η ευκολία του και η απουσία παραπάνω περιεχομένου θα το βγάλουν γρήγορα από τα ενδιαφέροντά μας.

Ευχαριστούμε την KOEI Tecmo Europe και CD Media S.A. για την παροχή του Review Code.

BERSERK and the Band of the Hawk - PC Port Review
ΙΣΤΟΡΙΑ8
GAMEPLAY7.5
ΓΡΑΦΙΚΑ8
ΔΙΑΡΚΕΙΑ8.5
ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟΤΗΤΑ7
ΑΠΟΔΟΣΗ7
ΘΕΤΙΚΑ
  • Μεγάλη Διάρκεια
  • Καλά γραφικά
  • Πιστό στην σειρά
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Μέτριες Αποδόσεις
  • Γίνεται μονότονο μετά από λίγο
7Overall Score
Reader Rating: (0 Votes)
0.0