Θυμάμαι την Koei Tecmo να είναι μια εταιρεία η οποία δημιουργούσε Hack’n’Slash βιντεοπαιχνίδια αφιερωμένα στην Ιαπωνική και Κινεζική ιστορία. Γνωστοί πολεμιστές της αρχαιότητας όπως οι Nobunaga Oda και Guan Yu, ήταν μόνο μερικοί από τους πρωταγωνιστές των Samurai και Dynasty Warriors. To κυριότερο χαρακτηριστικό των σειρών αυτών ήταν η εξιστόρηση πραγματικών πολέμων, μέσα από πολύ καλά φτιαγμένα πεδία μάχης, σε συνδιασμό με ένα πολύ ενδιαφέρον «AoE σύστημα μάχης». Πολλοί από εμάς χαιρόμασταν αφάνταστα όταν ανοίγαμε το παιχνίδια και αρχίζαμε να σκοτώσουμε εκατοντάδες στρατιώτες με ένα κούνημα του σπαθιού μας. Και μέχρι και σήμερα, τα παιχνίδια της ομάδας καταφέρνουν να κρατήσουν αυτό το ενδιαφέρον ζωντανό και να μας διασκεδάζουν, ειδικά όταν αναζητούμε κάποιον εύκολο τίτλο με μπόλικο ξύλο.

Μετά τις κλασσικές Warriors σειρές, η Koei στράφηκε σε ένα άλλο είδος ιστοριών. Μετά τα ιστορικά γεγονότα, τα «Anime» έγιναν η κεντρική πηγή ιδεών για την έμπειρη ομάδα. Μέχρι σήμερα έχουμε δει πολλές επιτυχημένες σειρές να κάνουν την εμφάνισή τους και να γίνονται μια ακόμα προσθήκη στην οικογένεια των Warriors. Πρόσφατα, είδαμε τις κυκλοφορίες των Arslan: The Warriors of Legend και Pirate Warriors, βασισμένων στα The Heroic Legend of Arlsan και το One Piece αντίστοιχα. Τα PC Ports τους δεν ήταν και τα πιο σταθερά μιας και υπήρχαν αρκετά προβληματάκια στα βίντεο, στα γραφικά και στην απόδοση, ανεξαρτήτως του συστήματός μας. Η νεότερη μεταφορά της Koei Tecmo έχει ως σημείο αναφοράς ένα από τα πιο επιτυχημένα anime της γενιάς μας, το Attack on Titan. Το Attack on Titan: Wings of Freedom κυκλοφόρησε αρχικά σε κονσόλες στην Ιαπωνία και αργότερα πήρε το πράσινο φως για κυκλοφορία σε PS4, PSVITA και PC στην Δύση, και παρουσιάζει τα επεισόδια της πρώτης σεζόν της σειράς μέσα από 3D μοντέλα και αριστοτεχνικά δημιουργημένα επίπεδα.

Η ανθρωπότητα βρίσκεται εδώ και εκατό χρόνια κάτω από των τρόμο των τιτάνων, τεράστιων ανθρωπόμορφων τεράτων που μπορούν με ευκολία να εξαφανίσουν χωριά και ανθρώπους με ένα τους μόνο βήμα. Λόγω αυτής της απειλής, οι άνθρωποι που επιβίωσαν από τις επιδρομές τους έχτισαν τρία ψηλά τείχη – Wall Maria, Wall Rose, Wall Sheena – για να προστατευθούν από μελλοντικές εισβολές. Αυτός είναι ο πρώτος μηχανισμός άμυνας. Ο στρατός αποτελεί την μεγαλύτερη δύναμη αντίστασης της ανθρωπότητας και την ελπίδα ότι κάποια μέρα όλοι οι άνθρωποι θα ελευθερωθούν. Η δύναμη αυτή χωρίζεται σε τρία κύρια στρατεύματα: το Survey Corps που είναι το στράτευμα που πολεμά κατά μέτωπον τους τιτάνες, την Military Police Brigade που προστατεύει τον Βασιλιά και εξασφαλίζει την ασφάλεια των πολιτών μέσα από τα τείχη και τους Garrison που είναι η φρουρά του τείχους.

Οι πρωταγωνιστές μας, ο Eren, η Mikasa και ο Armin, ζουν ξέγνοιαστα την παιδική τους ηλικία μέσα στο πρώτο τείχος. Ονειρεύονται ταξίδια έξω από τα τείχη, σε έναν κόσμο που είναι ελεύθερος και «καθαρός» από τους τιτάνες. Και ενώ η καθημερινή ζωή συνεχίζεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, μια συγκεκριμένη μέρα θα σημαδέψει το μέλλον και των τριών ηρώων. Ένας Κολοσσιαίος Τιτάνας κάνει την εμφάνισή του από το πουθενά. Το μέγεθός του είναι αρκετά μεγάλο με αποτέλεσμα να μπορεί να κοιτάξει μέσα από το τείχος με ευκολία. Οι κάτοικοι μέσα από το Wall Maria έχουν «παγώσει» από τον φόβο τους. Ο Τιτάνας τραβάει πίσω το πόδι του και ρίχνει μια κλωτσιά στην κεντρική πύλη εκτοξεύοντας χαλάσματα σε κάθε μεριά του χωριού, προκαλόντας παράλληλα μια αρκετά μεγάλη τρύπα μέσα από την οποία περνάνε μικρότερη τιτάνες. Ο εφιάλτης ξεκινάει και ο θάνατος απλώνεται γοργά. Τιτάνες διαμελίζουν, τρώνε και καταπατούν αθώους πολίτες. Η απελπισία αρχίζει και «φωλιάζει» μέσα στο πετσί του Eren και της Mikasa με το τελειωτικό χτύπημα να έρχεται όταν φτάνουν στο σπίτι τους. Ένας τεράστιος βράχος έχει συνθλίψει ένα μεγάλο κομμάτι του σπιτιού και κάτω από τα συντρίμια βρίσκεται η μητέρα του Eren. Μπερδεμένα και ανήσυχα, τα δυο παιδιά προσπαθούν να απεγκλωβίσουν την μητέρα τους την στιγμή που ένας τιτάνας ετοιμάζεται να τους επιτεθεί. Ο Hannes, ένας από τους στρατιώτες του Garrison που καταφθάνει στο σημείο της καταστροφής, υπακούει στις παρακλήσεις της μητέρας και σώζει τα παιδιά τοποθετώντας τα σε μια από τις βάρκες διάσωσης. Ο Eren κατά την διάρκεια της διάσωσης βλέπει τον Τιτάνα να καταβροχθίζει την μητέρα του με τον χειρότερο τρόπο. Το ψυχολογικό τραύμα δημιουργεί στον Eren την έντονη επιθυμία να ξεφορτωθεί όλους τους Τιτάνες μια για πάντα. Έτσι, χρόνια μετά την τραγωδία και τον χαμό του τείχους, οι τρεις φίλοι εκπαιδεύονται σκληρά και γίνονται οι καλύτεροι στρατιώτες της γενιάς του, έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους που παραμονεύουν πέρα από τα τείχη.

Η πρώτη αισθητή διαφορά με τα υπόλοιπα παιχνίδια της εταιρείας εντοπίζεται στο gameplay. Μέχρι πρότινος είχαμε συνιθίσει να μας δίνεται μια αποστολή η οποία απαιτεί την περιπλάνησή μας μέσα από στρατιές εχθρών με απώτερο σκοπό να σκοτώσουμε ή να κατατροπώσουμε τον αντίπαλο αρχηγό ή στρατηγό. Εδώ όμως, έχουμε κάτι τελείως διαφορετικό. Είμαστε μικροσκοπικοί άνθρωποι που έρχονται αντιμέτωποι με επικίνδυνους τιτάνες διαφόρων μεγεθών και ιδιοτήτων οπότε λογικό είναι να τους αντιμετωπίζουμε έναν-έναν. Επιπλέον, για να τους σκοτώσουμε θα πρέπει να στοχεύσουμε σε ένα συγκεκριμένο σημείο, στο πίσω μέρος του λαιμού τους. Αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να κινούμαστε σε μεγάλες πόλεις για να εντοπίσουμε και να σκοτώσουμε τιτάνες που είναι σκορπισμένοι σε διάφορα σημεία.

Η περιπλάνηση γίνεται μέσω του 3D Maneuver Gear, ενός μηχανισμού που επιτρέπει την εύκολη άνοδο σε κτήρια, βράχους ή δέντρα αλλά και την κάλυψη μεγάλων αποστάσεων σε μικρό χρόνο. Ο μηχανισμός αποτελείται από προωθητήρες και σύρματα που εκτοξεύονται και γατζώνονται σε σταθερές, ή μη, επιφάνειες. Με αυτόν τον τρόπο, οι στρατιώτες μπορούν να καρφώνουν τους γάντζους στο σβέρκο ενός τιτάνα και να εκτοξεύονται κατά πάνω τους δίνοντάς τους έτσι την ευκαιρία να δώσουν το τελικό χτύπημα στο τερατώδες έκτρωμα. Μια σημαντική λεπτομέρεια είναι πως το αέριο του προωθητήρα μπορεί να τελειώσει μετά από πολύ χρήση και τα σπαθιά να σπάσουν με αποτέλεσμα να χρειάζονται αλλαγή. Για καλή μας τύχη, υπάρχουν συχνά εφοδιαστές στο πεδίο ώστε να είμαστε πάντα προετοιμασμένοι για παν ενδεχόμενο.

Οι τιτάνες χωρίζονται σε κατηγορίες. Υπάρχουν οι απλοί τιτάνες που δεν αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για τον παίχτη και οι υπόλοιποι είναι είτε ευκίνητοι, είτε δυνατοί, είτε άκρως έξυπνοι. Τέλος, υπάρχουν και οι Abnormal, τιτάνες που ξεχωρίζουν με την εμφάνισή και τις ιδιότητές τους, όπως ο τιτάνας με την πανοπλία, ο Κολοσσιαίος ή άλλοι τιτάνες που μπορούν να ελέγξουν τους υπόλοιπους. Κάποιοι χρειάζονται μεγάλη προσοχή για να τους αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά ενώ άλλοι χρειάζονται χρόνο για να αποδυναμωθούν.

Η δεύτερη αισθητή διαφορά βρίσκεται στον χειρισμό. Παλιότερα είχαμε ένα μοτίβο στο χειριστήριο που βασιζόταν στην απλότητα και την αμεσότητα. Να τονίσουμε βέβαια πως ο χειρισμός είναι πολύ πιο εύκολος με την χρήση χειριστηρίου παρά με την χρήση πληκτρολογίου. Τα combo απουσιάζουν από το σύστημα μάχης, στοιχείο που είναι αποδεκτό δεδομένου ότι οι εχθροί μας χρειάζονται μόλις μερικά χτυπήματα για να «ξαπλώσουν». Η κίνηση όμως, είναι εκείνο το στοιχείο που θα πρέπει να προσέξουμε. Αν θυμάστε τα παιχνίδια Spiderman που κυκλοφόρησαν στο παρελθόν, σίγουρα θα σας έρθει στο μυαλό το Web Swinging που απαιτούσε την ύπαρξη κτηρίων για να γίνεται σωστά. Έτσι και εδώ, τα σύρματά μας θα πρέπει να γαντζωθούν σε κάτι σταθερό για να μας εκτοξεύσουν. Παρόλα αυτά, αν δεν υπάρχουν κτήρια στον ορίζοντα τότε μπορούμε να προχωρήσουμε με τους εκτοξευτήρες, με άλογα ή στην τελική, με τα πόδια μας.

Από την πλευρά των χαρακτήρων, κάθε ένας έχει τις δικές τους ιδιότητες, ξεχωριστές κινήσεις και ιδιαιτερότητες. Για παράδειγμα, η Mikasa είναι αρκετά δυνατή και ευκίνητη με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται βοήθεια για να νικήσει τους τιτάνες ενώ ο Armin παρόλο που είναι αδύναμος μπορεί να δώσει οδηγίες και διαταγές στους συμμάχους του με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται να ασχοληθούμε ιδιαίτερα με τους εχθρούς μας. Για να τις ξεκλειδώσουμε δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα άλλο από το να ανεβάσουμε το επίπεδο των ηρώων μέσω των αποστολών και να αναβαθμίσουμε τον εξοπλισμό μας με τα υλικά που βρίσκουμε διάσπαρτα ή αποκτάμε μετά από μια επιτυχημένη έκβαση. Το σύστημα του crafting είναι από τα βασικά που μπορεί να συναντήσει κάποιος σε ένα βιντεοπαιχνίδι αλλά παρά την απλότητά του, δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικό σε αντικείμενα που χρειάζονται για την δημιουργία ενός όπλου για παράδειγμα.

Ως PC Port, το Attack on Titan: Wings of Freedom αποδίδει αρκετά καλά σε ένα μέτριο σύστημα, χωρίς να παρουσιάζει ιδιαίτερα προβλήματα στις μέγιστες ρυθμίσεις. Τα καρέ παραμένουν σταθερά στα 60fps με σπάνιες αυξομειώσεις όταν υπάρχουν πολλοί χαρακτήρες στην οθόνη. Τα Cutscenes παίζουν κανονικά και είναι ιδιαίτερα ευχάριστα στο μάτι αφού διατηρούν την αισθητική του Anime – που έχει αναμφισβήτητα πολύ καλό σχέδιο. Μπορεί να φαίνεται ως μια ανόητη θετική παρατήρηση αλλά όταν έχεις να κάνεις με μια εταιρεία η οποία δεν φημίζεται για την ύπαρξη επιδιορθωτικών ενημερώσεων στα παιχνίδια της και για την κακή εκτέλεση των cutscenes στο Pirate Warriors 3, ίσως να είναι απαραίτητη η αναφορά στο γεγονός.

Για άλλη μια φορά η ποιότητα των γραφικών δεν είναι η καλύτερη που θα μπορούσαμε να έχουμε, είναι όμως αρκετά καλύτερη από εκείνη του Pirate Warriors. Στο μέγιστο preset που δίνεται στις ρυθμίσεις, υπάρχουν μερικά outlines και textures που φαίνονται σαν εκείνα της χαμηλότερης ανάλυσης ενώ έχουμε και απουσία του Vsync, στοιχείου που δεν υπάρχει ούτε στις ρυθμίσεις του παιχνιδιού. Αν θέλουμε να ενεργοποιήσουμε το Vsync, θα πρέπει να καταφύγουμε στον Client της κάρτας γραφικών μας και να ενεργοποιήσουμε το κατάλληλο προφίλ. Ο τρόπος αυτός, λειτουργεί μόνο για ένα κομμάτι του παιχνιδιού μιας και μετά την ενεργοποίηση του προφιλ συνεχίζεται το Screen tearing.

Ευτυχώς, τα γραφικά μετατρέπουν το έγχρωμο στυλ του anime σε μια τρισδιάστατη ομορφιά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτές οι μεταφορές δεν επιτυγχάνονται, όμως η εταιρεία ανάπτυξης καταφέρνει για άλλη μια φορά να αιχμαλωτίσει το χρώμα, την ατμόσφαιρα, την υπόσταση κάθε χαρακτήρα και την ομορφιά των τοπίων χωρίς να αφαιρεί ούτε ένα καρέ. Υπάρχουν σκηνές όπου τα γραφικά φαίνονται εκτός τόπου και οθόνης αλλά αυτό γίνεται τόσο σπάνια που περνάει απαρατήρητο.

Το Attack on Titan: Wings of Freedom είναι μια ακόμα αξιόλογη δουλειά της Koei Tecmo. Είναι ένα έργο που μένει πιστό στην ιστορία της ομώνυμης σειράς και δίνει υποσχέσεις για την ύπαρξη κάποιας συνέχειας, αν αναλογιστούμε τουλάχιστον ότι πραγματεύεται τα γεγονότα της πρώτης σεζόν. Ο χειρισμός μπορεί να φανεί δύσκολος στην αρχή, παρόλα αυτά είναι ο καταλληλότερος για τον συγκεκριμένο τύπο παιχνιδιού. Με μια πληθώρα από δραστηριότητες και ασταμάτητη ένταση η οποία μεταφράζεται με συνεχόμενες αποστολές μέσα στο πεδίο της μάχης, τακτικό έλεγχο του οπλοστασίου μας και αμέτρητους χαρακτήρες προς έλεγχο, το Wings of Freedom είναι μια ένδειξη σεβασμού προς όλους τους φίλους της σειράς.  Ας ελπίσουμε ότι ο σεβασμός προς τους παίχτες – αγοραστές – φίλους της Koei θα συνεχιστεί και στο επερχόμενο Berserk.

Ευχαριστούμε την Koei Tecmo και CD Media Greece για την παροχή του Review Code.

Attack On Titan: Wings of Freedom - PC Port Review
ΙΣΤΟΡΙΑ9
GAMEPLAY7.5
ΓΡΑΦΙΚΑ8.5
ΔΙΑΡΚΕΙΑ8
ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟΤΗΤΑ8
ΑΠΟΔΟΣΗ8.5
ΘΕΤΙΚΑ
  • Όμορφα γραφικά
  • Πολύ καλή απόδοση
  • Πιστό στην σειρά
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Απουσία Vsync
  • Ενδέχεται να γίνει μονότονο
7.5Overall Score
Reader Rating: (0 Votes)
0.0