Η Valve έκανε πρόσφατα μια αναβάθμιση στην πλατφόρμα του Steam η οποία περιλαμβάνει κάποιες αλλαγές στις ρυθμίσεις απορρήτου των χρηστών, ρυθμίσεις σχετικές  με τον τρόπο εμφάνισης των παιχνιδιών που έχουν στην κατοχή τους. Συγκεκριμένα, η Valve δίνει στους χρήστες του Steam την δυνατότητα να διαλέξουν ποιος και αν θα βλέπει παιχνίδια που υπάρχουν είτε στην λίστα με τα παιχνίδια που κατέχουν είτε που εύχονται να αγοράσουν, καθώς και αν θα είναι ορατά τα achievements και ο χρόνος παιχνιδιού. Επίσης, υπάρχει ρύθμιση που δίνει την επιλογή στον χρήστη να μην φαίνεται αν είναι μέσα σε κάποιο παιχνίδι. Όλα αυτά είναι ξεχωριστά από τις γενικές ρυθμίσεις ιδιωτικότητας του λογαριασμού. Με τον ερχομό αυτών των αλλαγών, η Valve έθεσε την επιλογή για όλους τους λογαριασμούς στο «hidden», ως default.

Σε ανακοίνωση του δημιουργού του SteamSpy, Galyonkin, μαθαίνουμε πως αυτά τα δεδομένα ήταν απαραίτητα για την λειτουργία της πλατφόρμας και από την στιγμή που είναι κρυμμένα, το SteamSpy παύει να λειτουργεί. Θυμίζουμε πως το SteamSpy είναι ένα εργαλείο που έδειχνε διάφορα δημογραφικά και χρήσιμα δεδομένα για κάποιον τίτλο στην πλατφόρμα του Steam, όπως την απήχηση στο Twitch (σε προβολές και σε κανάλια), αριθμούς πωλήσεων, ύψος τιμολόγησης και αλλαγές αυτού τις περασμένες μέρες, καθώς και διάφορα άλλα δεδομένα που οι δημιουργοί, οι δημοσιογράφοι και οι χρήστες μπορούσαν να αξιοποιήσουν ανάλογα.

Δυστυχώς η απόκληση θα είναι τεράστια στα αποτελέσματα ακόμα και με αλλαγές στον αλγόριθμο. Τώρα μένει να δούμε αν η Valve επιχειρήσει να έρθει σε επαφή με το SteamSpy για κάποια μέση λύση ή αν αυτό θα είναι το παντοτινό τέλος ενός από τα πιο χρήσιμα εργαλεία που είχαμε στην διάθεση μας.